Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Rakennusteollisuus RT: Puolella miljoonalla suomalaisella haasteita selvitä kotinsa korjauksista

Hankalimmassa asemassa ovat taantuvien alueiden omakotitalojen iäkkäät asukkaat, jotka sinnittelevät asunnoissaan pitkään.

Remontointia, seinän tasoitus.
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Asuinrakennusten kasvava korjaustarve on muodostumassa ongelmaksi etenkin taantuvilla alueilla, kertoo Rakennusteollisuus RT ry korjausrakentamisen teemakatsauksessaan.

RT laski asuinrakennusten korjaustarpeen jakautumisen seutukunnittain ja talotyypeittäin. Laskelman mukaan muuttotappioalueilla sijaitsee yli puolet Suomen reilusta miljoonasta omakotitalosta, ja niissä on noin 2,5 miljardin euron korjaustarve vuosittain.

Korjaustarpeiden kasvaessa ikäihmiset ovat heikoimmassa asemassa samalla kun asuntovarallisuuden arvo laskee. Kahdessa viidestä muuttotappioalueen omakotitalossa on yli 65-vuotiaita asukkaita.

– Omaa taloa on myös vaikea saada kaupaksi, jos mielisi muuttaa kerrostaloon. Käytännössä moni sinnittelee talossaan niin pitkään kuin mahdollista ja talot sinnittelevät asukkaiden mukana elinkaarensa päähän, toteaa RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

Kerrostalojen putkiremonteista ja muista korjaustarpeista ei synny vastaavanlaisia loukkuja kuin omakotitalojen, RT katsoo. Kerrostalot ovat keskittyneet kasvualueille: lähes 80 prosenttia niistä sijaitsee kymmenellä suurella kaupunkiseudulla.

– Muuttotappioalueilla jo pelkän putkistoremontin hinta nousee helposti kolmannekseen koko kerrostaloasunnon hinnasta. Pahimmillaan yksittäistapauksissa se voi lähennellä jopa koko asunnon arvoa.

Ajoissa korjaushommiin, myös päättäjien reagoitava

RT:n mukaan kasvuseuduilla tilanne on paljon suotuisampi, kun asuntojen hintakehitys on nousujohteinen. Myös siellä on kuitenkin kerros- ja rivitaloja, joiden remontoiminen voi olla kannattamatonta.

– Kaikkiaan arvioin, että tällainen korjaamisen taloudellisesti haastava yhtälö voi koskettaa puolta miljoonaa suomalaista, kun lasketaan eri talotyypeissä asuvat yhteen, Pakarinen kertoo.

Pakarinen korostaa, että taloyhtiöissä on entistä tärkeämpää ennakoida tulevaa kehitystä vuosikymmen eteenpäin ja varautua korjauksiin hyvissä ajoin.

Myös poliittisten päättäjien tulisi puuttua ongelmaan. Pakarisen mielestä Suomeen tarvitaan suurten kaupunkiseutujen poliittinen ohjelma, jonka rinnalla etsitään keinoja heikosti menestyville seuduille ja näiden asukkaille selvitä muutoksesta.

Suosittelemme