Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ranuan valkea jättiläinen on poissa

Manasse-jääkarhu alkoi kärsiä kesällä vanhuudenvaivoista eikä jaksanut edes uida.

Manasse-jääkarhu-uros jäisessä vedessä Ranuan eläinpuistossa.
Manasse-jääkarhu Kuva: Ranuan eläinpuisto
Marjukka Talvitie
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranuan eläinpuisto on joutunut luopumaan jääkarhu-uros Manassesta. Eläinpuisto kertoo, että karhu lopetettiin sen kärsimien vanhuudenvaivojen ja kesällä alkaneen sairastelun vuoksi.

Manasse oli 27-vuotias ja tarhaoloissa jääkarhu-urosten maksimi-ikä on noin 30 vuotta. Ranualle jää yhä jääkarhunaaras Venus ja sen yhdeksän kuukautta vanha pentu, jota ei ole vielä nimetty.

Eläinpuisto kertoo, että Manasse alkoi kesän mittaan potea vatsavaivoja, joihin lääkitys ei auttanut. Myös liikkuminen on näyttänyt vaikealta ja Manasse on enimmäkseen lepäillyt.

– Myöskään uima-altaassa Manassea ei ole enää loppukesällä nähty, vaikka sen tiedettiin uimisesta niin nauttivan, eläinpuisto kertoo tiedotteessaan.

Kaksi poikasta

Puisto muistuttaa tiedotteessaan, että kun eläin ei enää kykene elämään lajityypillistä elämää ja sen elämänlaatu heikkenee, on osattava tehdä päätös päästää se pois kivuttomasti.

– Manassen hoitajat ja koko eläinpuiston henkilökunta jäävät kaipaamaan isoa valkoista karhua. Kuitenkin tieto siitä, ettei kipuja enää ole, lohduttaa. Patologiset tutkimukset tuonevat lisätietoa Manassen sairaudesta, tiedote kertoo.

Ruotsin Kolmårdenista Ranualle tulleen Manassen perimä säilyy sen jääkarhupojissa Ranzossa ja vielä nimeä vailla olevassa 9-kuisessa pennussa. Pentu ja sen 14-vuotias jääkarhuäiti Venus jatkavat Ranuan eläinpuiston kävijöiden suosikkeina. Pennun nimikilpailu päättyy elokuun lopussa ja nimi julkaistaan syyskuussa.

Manasse leikkii Singapore Sling -lelulla
Kuva: Ranua Zoo

Suosittelemme sinulle