Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ruuskanen on saanut huilata huippukovista heitoista: "Odotin suomalaisilta kovempia kaaria"

Keihäsmies Antti Ruuskasen välikausi on tehnyt heittäjälle hyvää. Elimistö ja mieli ovat saaneet lepoa, ja leikattu olkapää alkaa olla hyvässä kunnossa.

Antti Ruuskanen
Antti Ruuskanen Kuva: Tomi Hänninen
Petri Hänninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Olkapääleikkauksesta paraneminen on keihäänheittäjälle aina tiukka paikka. Mutta jos keho ei kestä, niin sillon se ei kestä.

– Kyllä ajattelimme valmentajan kanssa, että oltaisiin nopeammin viivalla ja kilpailemassa, mutta kun olemme ihmisiä,emmekä robotteja. Kun olkapää sanoo, että ei kannata riskeerata, niin sillon sitä ei kannata riskeerata, pohdiskelee Antti Ruuskanen Ylen haastattelussa syitä välikauteensa. 

Ruuskanen on tehnyt paljon töitä olkapään kuntoutuksen kanssa. Hänellä on myös ollut apuna useita alan ammattilaisia.

– Mitä on tuossa fyssarin ja hierontaekspertin kanssa on katsottu, niin olkapään liikkuvuus ja lihasvoima on parempi kun moneen vuoteen. Nyt vaan heitellään syyskuu tasasesti, kovennetaan pikkuhiljaa ja kuunnellaan olkapäätä. Veikkaan että on ihan hyvä tilanne kun siirrytään lepokaudelle.

– Pidetään syyskuun jälkeen reilun kuukauden toiminnalinen lepo, ettei sohvaperunaksi ruveta, vaan liikutaan ja kuntoillaan.

Mutta silloin ei ole ohjelmoitua harjoittelua. Tavoite on että päästään puhtaalta pöydältä uuteen kauteen marraskussa.

"Odotin Suomessa kovempaa tasoa"

Tästä kaudesta tuli Ruuskaselle välivuosi. Se näkyi selkeästi myös suomalaisessa urheilumenestyksessä, sillä Ruuskanen on tuonut Suomelle arvokisamitaleita ja on ollut aina arvokisoissa ollessaan myös finaalissa. Tänä vuonna keihäänheiton taso on ollut kova, erityisesti Saksassa.

– Berliinissä on tulevat EM-kilpailut ja varmasti saksalaisilla on kova halu menestyä siellä. Huimia kaariahan he ovat heitelleet siellä Berliinissä, tänäkin syksynä. Hienohan sinne on ensi vuonna lähteä taistelemaan ja laittamaan kapuloita rattaisiin, maalailee Ruuskanen ensi kauden suunnitelmia.

Antti Ruuskanen
Antti Ruuskanen Kuva: Tomi Hänninen

Ruuskanen on seurannut tiiviisti myös kotimaan keihästarjontaa.

– Olen seurannut tiiviisti alkukesästä alkusyksyyn asti myös kotimaisia kisoja. Joskus olen ollut paikan päällä ja joskus telkkarista olen katsonut tai radiosta kuunnellut.

Kilpakaveri Pitkämäki saa isot kehut.

– Alkukesä näytti Teron (Pitkämäki) kohdalta vähän haastavalta, mutta kun tiedän Teron, niin hän pysyy vastoinkäymisistä huolimatta kaivamaan arvokisoihin kesän parhaimman kunnon.

Tuloksen teon suhteen Ruuskasen odotukset olivat kovemmat.

– Nuori mies Oliver (Helander) on hienosti noussut 80 kuntoon, mutta kyllä minä muilta odotin kovempia kaaria. Siinä on monella ollut huono terveyden tilanne ja vammoja, jotka ovat vaikuttaneet ennätysten rikkomiseen.

"Kropalle tehnyt hyvää kun huippukovat heitot ovat jääneet pois"

Ruuskanen on tänä kesänä saanut huilata kisoista ja päässyt jopa sorsametsälle.

– Se on harvinaista herkkua. Vuodesta 2002 lähtien, ei montaa kertaa ole ollut, että olisin sorsan alotuksessa. Kyllä se vähän oudolta tuntui, koska yleensä on ollut arvokisat siihen aikaan. Mutta nyt saatiin rauhassa istuskella saaressa.

– Onhan se hyvä kun on vastapainoksi on näitä harrastuksia, ettei koko ajan mieti kilpailemista. Välillä tekee hyvää päätäkin nollata.

Onko siis tehnyt hyvää ajatuksille, kun olet saanut ottaa vähän rennommin?

– Kyllähän pitää ensin kiittää yhteistyökumppaneita, jotka ovat lähteneet neljäksi vuodeksi tukemaan. Ei ole ollut sitä pakkoa tehdä tulosta. Yhteistyökumppanit ovat mahdollistaneet sen, että pystyy pitämään tämän kauden huilikautena, jos on tarve. Sitä minä arvostan suuresti ja nostan hattua korkealle.

Tänä kesänä Ruuskasen keho on päässyt hieman helpommalla.

– Vuodesta 2002 asti on joka kesä kilpaillut tietyn määrän kilpailuja, enemmän ja vähemmän. Kyllähän aina kovat kisat ja kisareissut kuormittavat elimistöä kovasti. Kun kausi alkaa monesti toukokuussa ja päättyy syyskuussa, niin se on aika kova ja pitkä jakso, kertoo Ruuskanen.

Antti Ruuskanen
Kuva: EPA

– Kyllä se kropalle ja mielellekin on tehnyt hyvää, että on ollut helpompi kausi kilpailujen osalta. On jääneet ne huippukovat heitot pois ja elimistö on päässyt palautumaan. Vaikka ollaan ihan hyvin harjoiteltukin.

Ruuskanen on kalastellut, metsästellyt ja ollut jopamarjametsällä, mutta huippu-urheilijan mieli vetää kuitenkin kilpakentälle.

– Toisaalta kyllä se kummasti mieli tekisi olla kisoissa heittämässä. Kova halu on nayttää että pystyy itsekin heittämään pitkälle. Halu on päästä jahtaamaan uusia ennätyksiä ja voittoja.

Lue lisää:

Antti Ruuskaselle välivuosi - ei kilpaile enää tällä kaudella: "Maailman taso on niin huima, että 80 metrin kaarella on turha toivoa menestystä"

Suosittelemme