Hyppää sisältöön

Uskonnontunnilla istumisen sijaan nuoret oppivat näyttelemällä – Lutherin aloittama uskonpuhdistus muotoutui elämyspoluksi Torniossa

Torniossa tutustutaan luterilaisen uskonnon alkumetreille harvinaisen suuren yhteisnäytelmän avulla. Luther-elämyspolku opettaa nuorille tekemisen kautta Martti Lutherin elämää.

Putaan koululaisten Luther-elämyspolku -näytelmän kohtaus ukkosesta
Kuva: Laura Valta / Yle
Laura Valta

Kun historiaan eläytyy, sen myös muistaa. Tämän ovat saaneet huomata Tornion yhdeksäsluokkalaiset, jotka uskonnontunneilla istumisen sijaan ovat tutustuneet luterilaisuuden historiaan uskonpuhdistuksen isän, Martti Lutherin elämästä kertovan näytelmän kautta.

Luther-elämyspolku on tempaissut mukaansa niin aikuiset kuin nuoretkin, joille historiaan eläytyminen voittaa aina luokassa opiskelun.

– Tämä on minusta tosi hieno tapa, että saa ite näyttää sen. Siinä samalla oppii ja samalla voi piettää hauskaa ja esittää sitä. Jää mieleen paremmin minulla ainakin, kiittelee yksi Lutheria näyttelevistä  yhdeksäsluokkalaisista, Adam Bordi.

Reformaation juhlavuosi muistuttaa Lutherin merkityksestä

Tempauksen taustalla on valtakunnallisesti vietettävä reformaation 500-vuotisjuhla. Merkkivuodella halutaan muistuttaa, miksi Lutherin aloittama muutos on tärkeä vielä nykyisinkin – Suomi olisi katolinen maa ilman Martti Lutheria.

– Uskonpuhdistuksen vaikutukset näkyy meillä edelleen yhteiskunnassa, niin tietysti oli luonnollista että me jotenkin otamme kantaa tähän juhlavuoteen. Sitten aloimme kollegan kanssa ideoimaan, kertoo Putaan koulun uskonnonopettaja Eeva Peura hymyillen.

Ideoinnista syntyi muhkea elämyspolku, jonka tekemiseen osallistuu noin 120 henkeä. Mukana on liuta Putaan koulun opettajia, yläkoululaisia sekä nuorisotyöntekijöitä Tornion seurakunnasta.

Luther-elämyspolku kertoo Martti Lutherin elämänvaiheista useilla eri pienoisnäytelmillä, jotka on sijoitettu Alatornion kirkon ja Parasniemen pappilan alueilla sijaitseviin rakennuksiin. Näyttelijöinä ovat yhdeksäsluokkalaiset ja kuorossa laulavat 7-9 musiikkiluokat.

Putaan koululaisten Luther-elämyspolku -näytelmän kohtaus lapsuudesta
Kuva: Laura Valta / Yle

Projekti madaltaa kirkon kynnystä nuorille

Yhteistyö koulun kanssa on tervetullutta myös Tornion seurakunnalle, joka tarjosi näytelmän käyttöön Alatornion kirkon ympäristön kaikki tilat sekä nuorisotyöntekijöiden työpanoksen.

– Itse ainakin ajattelen, että näin madalletaan sitä kynnystä nuorilla tulla seurakuntaan ja kirkkoon, kun ollaan siellä missä ne nuoretkin ovat. Koen tosi tärkeänä, että saadaan olla yhdessä tekemässä töitä yhteisten nuorten kanssa, kiittelee seurakunnan nuoriso-ohjaaja Katja Konttajärvi.

Nuoret myöntävät itsekin, ettei kirkko sellaisenaan juuri houkuttele.

– Ei nuoret oikein jaksa kirkossa käyä ja myönnän että en miekään oikein jaksa, mutta mie uskon että moni piettää tätä tosi mukavana ja kiinnostavana, toteaa Adam Bordi._

Putaan koululaisten Luther-elämyspolku -näytelmän kohtaus oikeudenkäynnistä
Kuva: Laura Valta / Yle

Luther-elämyspolku esitetään yleisölle keskiviikkona 30.8. kello 18 Alatornion kirkolla. Tilaisuus on kaikille avoin.

Suosittelemme sinulle