Hyppää sisältöön

Useita korkea-arvoisia poliiseja epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta Helsingin tietolähdejupakassa

Esitutkinta käynnistyi silloisen sisäministerin Päivi Räsäsen pyynnöstä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio ja Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen. Kuva: AOP / Lehtikuva

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion epäillään poistaneen Helsingin poliisin tietolähderekisteristä tietolähteiden nimet useamman vuoden ajalta.

Asia selvisi vuoden 2013 marraskuussa alkaneessa esitutkinnassa, joka on nyt valmistumassa. Asiasta tiedottaa Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto.

Esitutkinnan perusteella useampaa entistä ja nykyistä korkea-arvoista poliisia epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Heidän joukossaan ovat Poliisihallituksen entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin poliisilaitoksen entinen komentaja Jukka Riikonen sekä entinen apulaispoliisipäällikkö, nykyinen komentaja Lasse Aapio.

– Esitutkinnan perusteella on mm. syytä epäillä, että Helsingin poliisilaitoksessa on vuosien 2008–2013 aikana laiminlyöty tietolähteinä toimineiden henkilöiden asianmukainen rekisteröinti poliisin ylläpitämään henkilörekisteriin, tiedotteessa kerrotaan.

Huumerikosyksikön entisistä työntekijöistä rikoksista epäillään Aarnion lisäksi yhtä rikostarkastajaa ja rikosylitarkastajaa.

Aarnion epäillään tietolähteiden poistamisen lisäksi määränneen, ettei uusia tietolähteitä enää rekisteröidä.

– Asiassa on myös syytä epäillä, että tietolähdetoiminnan toteuttamisesta vastuussa olleiden poliisimiesten esimiehet ovat virkavelvollisuutensa vastaisesti laiminlyöneet tietolähdetoiminnan valvonnan, tiedotteessa kerrotaan.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Noin 6 000 sivua sisältävä esitutkintapöytäkijra on lähtenyt loppulausunnoille eli se on päättymässä. Esitutkinta alkoi marraskuussa 2013, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen teki tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Suosittelemme sinulle