Suomen vanhimman tuulivoimapuiston purkaminen on aloitettu Korsnäsissä Pohjanmaalla.
Vuonna 1991 rakennetut neljä tuulivoimalaa ovat tulleet elinkaarensa päähän sekä teknisestä että taloudellisesta näkökulmasta.
Korsnäsin tuulimyllyjä on korjattu ja niiden osia vaihdettu 26 vuoden käytön aikana jonkun verran. Nyt niiden korjaaminen ei enää kannata ja varaosien saaminenkaan ei ole aivan helppoa. Tuulivoimaloiden käyttöikä on yleensä 20-25 vuotta.
– Voi sanoa, että ne ovat kyllä täyttäneet tehtävänsä, sanoo projektipäällikkö Jyrki Rajala Vaasan Sähköstä. Korsnäsin tuulipuiston omistaa Vaasan Sähkö Oy:n tytäryhtiö VS Tuulivoima Oy.
Korsnäsin myllyt ovat tuottaneet elinkaarensa aikana sähköä yhteensä lähes 25 gigawattituntia. Rakentamisen aikaan arvioitiin, että ne tuottaisivat sähköä 1600 MWh vuodessa eli noin 260 kotitalouden verran.
Ainutlaatuinen urakka
Suomessa on vielä varsin vähän kokemusta tuulimyllyjen purkamisesta. Korsnäsin myllyistä irrotetaan aluksi siivet ja navat polttoleikkaamalla. Sen jälkeen poistetaan konehuone ja torni.
– Tämä on haastava urakka, jossa on monta muuttujaa, sanoo Janne Salonen purkutyön pääurakoitsija Delete Finland Oy:sta.
Salosen mukaan purkutyössä joudutaan kiinnittämään huomiota erityisesti turvallisuusasioihin. Esimerkiksi keskiviikkoaamuna tuuli niin voimakkaasti, että työn aloittamista siirrettiin päivemmälle parempiin olosuhteisiin.
– Onneksi tuuli tyyntyi ja ensimmäiset osat tulivat alas niin kuin suunniteltiinkin, Salonen sanoo.
Puretut myllyt päätyvät kierrätykseen esimerkiksi teollisuuden raaka-aineeksi siltä osin kuin se on mahdollista.
– Lasikuitu on ehkä hankalin kierrätettävä, mutta siitäkin saadaan vielä energiaa talteen, Salonen toteaa.
Parin viikon projekti
Purkutyö kestää pari viikkoa. Osien kuljettaminen pois alueelta saattaa aiheuttaa alueella liikennejärjestelyjä.
Tuulipuiston hintalappu oli aikanaan 6 miljoonaa markkaa. Rahoituksesta osa tuli valtiolta ja osa yrityksiltä sekä kansalaisilta ympäri Suomen.