Hyppää sisältöön

Raivostuttavan runsaat kuukautiset saa kuriin kohdun limakalvon lämpöhoidolla

Runsaat kuukautiset ovat riesa, joka heikentää elämänlaatua. Lääkkeet ja hormonikierukka ovat monelle vuolaasta kuukautisvuodosta kärsivälle tuttuja. Vähemmän kuulee puhuttavan polikliinisesti tai päiväkirurgiana tehtävästä kohdun limakalvon lämpöhoidosta eli kohdun limakalvon poltosta.

Kuva: Tiia Korhonen / Yle
Kati Latva-Teikari

Jos lääkkeet ja hormonikierukka on jo kokeiltu, kuukautiset säännölliset, lapset on tehty ja ikää mittarissa yli 40, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio suosittelee lämpöhoitoa.

– Hoidolla ei pyritä kuukautisten täydelliseen poisjääntiin, vaan vuodon hillitsemiseen. Suurin piirtein puolella hoidetuista kuukautiset loppuvat kokonaan, ja sehän on vain bonusta. Limakalvon täydellinen tuhoutuminen riippuu esimerkiksi käytettävästä instrumentista ja naisen iästä, Ahonkallio kertoo.

Nopeimmillaan 90 sekuntia ja limakalvo on enää vain muisto

Lämpöhoidossa kohtuonteloon viedään emättimen kautta instrumentti, jonka avulla limakalvo poltetaan. Hoito voidaan tehdä missä välissä kuukautiskiertoa tahansa.

Hoidolla ei pyritä kuukautisten täydelliseen poisjääntiin, vaan vuodon hillitsemiseen. Suurin piirtein puolella hoidetuista kuukautiset loppuvat kokonaan, ja sehän on vain bonusta.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio

Suomessa on käytössä kaksi hoitotapaa. Pallohoito tehdään yleensä päiväkirurgisesti leikkaussalissa, mutta se onnistuu myös polikliinisesti. Nopeampi ja nykyisin yleisempi tapa on kohdun limakalvon poltto paikallispuudutuksessa verkkomaisella elektrodilla.

– Elektrodilla toimenpide kestää vain 90 sekuntia. Valmisteluihin, pesuihin, puudutuksiin ja kohdunkaulan pieneen laajennukseen kuluu enemmän aikaa.

Ahonkallion mukaan toimenpiteen aikana on tuntemuksia, mutta ne ovat siedettäviä. Potilaalle voidaan myös antaa kipulääkettä suonensisäisesti tai nenän limakalvoille annosteltuna.

Pallohoidossa limakalvo poltetaan kuumalla nesteellä täytetyllä pallolla.

– Verkkoelektrodilla pääsee parempaan hoitotulokseen, koska se on muodoltaan sellainen, että yltää palloa paremmin kohdun nurkkiin saakka. Myös ikäviä jälkisupistuksia on vähemmän, Ahonkallio kertoo.

Lopullinen hoitotulos on arvioitavissa puolen vuoden kuluttua. Mitä vanhempi nainen, sitä todennäköisemmin kuukautiset loppuvat kokonaan. Valtaosalla hoidettavista hoito kuitenkin selvästi niukentaa kuukautisvuodon määrää.

Lapset tehty, kohtu joutaa pois -ajatus ei päde enää

1980-luvulla aloitetut hoidot ovat yleistyneet Suomessa hitaasti – huolimatta siitä, että nyt on käytössä jo toisen polven välineistö, jolla operaatio on helpompaa ja tuloksetkin paremmat.

– Ennen lämpöpalloja ja elektrodeja limakalvo poistettiin näkökontaktilla. Tähystettiin ja raavittiin sähkösilmukalla pois. Riskejä oli huomattavasti enemmän kuin nykylaitteilla.

Lämpöhoito ei kuivata paikkoja, eikä vaikuta seksielämään. Tai jos vaikuttaa, niin vain positiivisesti, kun nainen ei enää vuoda päiväkausia.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio teki muutama vuosi sitten hoitomuodosta väitöskirjan ja yllättyi, kun toimenpide ei ole saanut Suomessa vankempaa jalansijaa. Vuonna 2011 toimenpiteitä tehtiin Ahokallion mukaan vain vajaat 270.  Syitäkin löytyy:

– Suomessa suhtauduttiin aikaisemmin huomattavasti liberaalimmin kohdun poistoon. Laskettiin, että jos nainen vielä steriloidaan lämpöhoidon yhteydessä, kustannukset olivat suurin piirtein samat kuin kohdun poistossa, joten tehtiin poisto.

Nykyään kohtu yritetään säästää niin pitkään kuin mahdollista jo pelkästään lantionpohjan anatomian takia.

Lämpöhoidon tuloksia ei välttämättä pidetty riittävinä, mikä Ahonkallion mukaan johtui siitä, että hoitoa tarjottiin väärille potilaille. Esimerkiksi adenomyysipotilasta ei voida limakalvon poltolla auttaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä hoitoilmoitusrekisteristä selviää, että kohdun limakalvon lämpöhoitojen määrä on kasvussa. Tuoren luku on vuodelta 2015, jolloin lämpöhoitoja tehtiin 631 kappaletta.

Luku ei kerro täyttä totuutta, sillä THL:n rekisteristä löytyvät vain julkisten sairaaloiden toimenpidetiedot, yksityissairaalat eivät ole luvuissa mukana.

– Suositellaanko runsaista kuukautisista kärsivälle naiselle tällaista hoitoa vai ei, on paljolti kiinni gynekologin omasta kiinnostuksesta ja tietämyksestä, Ahonkallio arvelee.

Hoito ei ole ehkäisykeino – raskaaksi tulo jopa vaarallista

Kohdunsuun lämpöhoito ei vaikuta munasarjoihin ja hormonitoimintaan. Se ei estä raskaaksi tulemista. Kun kohdun limakalvo poltetaan, kohdun seinämät yleensä liimautuvat ainakin osittain kiinni toisiinsa. Se tekee raskaudesta vaarallisen.

– Istukka ei kiinnity kunnolla, eikä raskaus pysty etenemään normaalisti, Ahonkallio varoittaa.

Yksi keino on laittaa limakalvon poltto-operaation yhteydessä hormonikierukka. Se on tehtävä heti, koska esimerkiksi jo kuukauden kuluttua seinämät ovat liimautuneet yhteen.

– Kierukkaa ei voi enää myöhemmin vaihtaa. Jos naiselle tehdään lämpöhoito ja hormonikierukan laitto yli nelikymppisenä, on kierukan hormonitehon loputtua 7–8 vuoden jälkeen naisen hedelmällisyyskin jo sen verran laskenut, että kierukka toimii vielä pelkkänä mekaanisena ehkäisyvälineenäkin melko hyvin.

Kenelle sopii, kenelle ei?

Kohdun lämpöhoito ei käy nuorille naisille raskaustoiveiden ja -suunnitelmien vuoksi. Nuorilla kohtu myös saattaa kasvattaa uutta limakalvoa, vaikka vanha olisikin tuhottu täysin polttamalla. Yli 40-vuotiailla limakalvon uusiutumistaipumus ei ole enää voimakasta.

Hoito onnistuu paremmin, jos kuukautiset ovat säännölliset. Epäsäännöllisyys, tiputtelu ja kovat kivut kertovat usein adenomyoosista. Silloin kohdun limakalvon kaltaista kudosta on myös pesäkkeinä syvällä kohtulihaksessa. Limakalvon poltto ei auta, koska pesäkkeitä ei voi polttaa seinämien sisältä.

Kohtuontelon on Sari Ahonkallion mukaan oltava säännöllinen. Myoomat eivät toimenpidettä haittaa, elleivät ne pullistu kohtuontelon puolelle. Aikaisemmin tehdyt sektiot eivät myöskään estä lämpöhoidon tekemistä.

Lämpöhoidon riskit ja sivuvaikutukset?

Sari Ahonkallion mukaan hoitoon liittyvät riskit ovat vähäisiä, yleisimmin lieviä tulehduksia, jotka hoituvat antibioottikuurilla.

Jos nainen on steriloitu klipsaamalla munatorvet, lämpöpallohoidon sivuvaikutuksena voi Ahonkallion mukaan iskeä kipusyndrooma kovina alavatsakipuina.

– Pallohoidossa ei päästä kohdun nurkkiin kunnolla, joten limakalvoa jää jäljelle helpommin kuin verkkoelektrodihoidossa. Jos munatorvet on klipsattu, ja limakalvon poltto liimannut kohdun seinämiä yhteen, kuukautisveri ei pääse pois. Tätä ongelmaa ei tule, jos munatorvet ovat auki, Ahonkallio kertoo.

Nykyisillä laitteilla on myös saatu estettyä harvinaiset suolivauriot.

– On kuvattu muutamia tapauksia, joissa instrumentti on läpäissyt kohdun seinämän ja lämpöhoito on päässyt vaurioittamaan suolta. Nykylaitteissa on varoittimet eli laite pysäyttää itse itsensä, jos näin olisi käymässä.

Ahonkallion mukaan hoidolla ei ole arkeen vaikuttavia sivuvaikutuksia. Kohdun limakalvon poltto ei aikaista vaihdevuosia, eikä aiheuta kuivumista.

– Limakalvoa kostuttavat rauhaset sijaitsevat emättimessä, joten lämpöhoito ei kuivata paikkoja, eikä vaikuta seksielämään. Tai jos vaikuttaa, niin vain positiivisesti, kun nainen ei enää vuoda päiväkausia, Ahonkallio sanoo.

Suosittelemme sinulle