Hyppää sisältöön

Kesä on ollut harvinaisen viileä – Omenanviljelijä: "Jännitämme saadaanko ensilumi vai kypsät omenat"

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko kesä on ollut harvinaisen viileä.

Omenoita oksassa.
Kuva: Jaana Polamo / Yle
Antti Seppälä

Ilmatieteen laitos kertoo (siirryt toiseen palveluun), että kesä oli keskilämpötiloiltaan harvinaisen viileä Suomen etelä- ja keskiosissa. Tästä kertoo sekin, että kesän ylin lämpötila, 27,6 astetta, mitattiin Utsjoella. Ylin  lämpötila oli kolein sitten vuoden 1976.

Kesä oli monin paikoin myös harvinaisen pilvinen.

Viileys ja pilvisyys ovat heijastuneet myös kasveihin. Niin marjojen kuin viljojenkin satokaudet ovat viikkoja tavallisesta myöhässä.

Osalle kasveista aika riittää, mutta jotkin lajit alkavat olla rajoilla.

Esimerkiksi omena.

Etelä-Suomessa omena kyllä ehtii kypsyä, mutta keskisessä Suomessa ollaan jo huolissaan. Puissa on hyvin omenaa, mutta sato ei silti ole varma.

– Sitä tässä jännitetään, että saammeko ensilumen vai kypsät omenat. Aurinkoa ja lämpöä nyt kovasti kaivattaisiin, sanoo Simo Tommola Tommolan tilalta Leivonmäeltä.

Keski-Suomessa yölämpötilat ovat olleet elokuussa usein alle kymmenen asteen, ja päivälämpötilat jääneet alle 15 asteeseen.

– Lämpötilan pitäisi olla päivällä 15 ja 20 asteen välillä, ja yöllä yli kymmenen, silloin omenat kypsyisivät kunnolla, Tommola sanoo.

Vielä nyt omenat ovat täysin raakoja, niiden siemenetkin hohtavat valkoisina. Puolen hehtaarin alalla ei ole yhtään kypsää omenaa.

– Meillä on myös luumuja, niillä on aivan sama tilanne: kaikki ovat vihreitä vielä. Kirsikka sentään saatiin korjattua.

Simo Tommola.
Simo Tommola. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Suosittelemme sinulle