Hyppää sisältöön

Peuran metsästys onnistuu nyt myös jousella – laki muuttui, eläinsuojelujärjestöt vastustavat

Jousella saa jatkossa metsästää kaikkia hirveä pienempiä sorkkaeläimiä. Kokenut jousiampuja näyttää videolla, kuinka taljajousella osutaan peuraan.

Suomen jousimetsästäjäinliiton puheenjohtaja Antti Saarenmaa puupassi  metsä jousiase taljajousi
Elokuun alusta metsästyslaki muuttui niin, että jousimetsästys on sallittu myös pienten hirvieläinten, muflonin ja villisian metsästyksessä.

Antti Saarenmaa ampuu taljajousellaan vaivattoman näköisesti neljä nuolta siistiin nippuun harjoituseläimen sydämen ja keuhkojen kohdalle.

Tällainen osuma tappaa eläimen muutamassa sekunnissa, ja juuri siihen jousimetsästäjät pyrkivät.

Elokuun alusta metsästyslaki muuttui niin, että jousimetsästys on sallittu myös pienten hirvieläinten, muflonin ja villisian metsästyksessä, jos metsästäjä on suorittanut jousimetsästyskokeen.

Jousimetsästäjäinliiton puheenjohtajana toimiva Saarenmaa pitää muutosta hyvänä, sillä jousella metsästäminen on täysin toisentyyppistä kuin tuliaseilla.

– Jousella metsästäminen ja siinä onnistuminen vaatii metsästäjältä paljon. On päästävä päästävä lähelle eläintä, eli niin sanotun suoja-alueen sisäpuolelle. Tämä vaatii elinympäristön ja riistaeläimen tapojen tuntemista ja tuo huomattavan paljon lisämausteita metsästysharrastukseen muihin tapoihin verrattuna.

Eläinsuojeluyhdistykset vastustavat

Helsingin eläinsuojeluyhdistys, Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto, Animalia ja Wild Lynx ry vastustavat isokokoisten eläinten jousimetsästyksen aloittamista. Järjestöt sanovat yhteisessä tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että jousiaseen metsästyskäytölle ei heidän mielestään ole perusteita.

– Jousimetsästykseen liittyy huomattavasti suurempia riskejä eläimen hyvinvoinnille kuin ampuma-aseella metsästettäessä. Jostain syystä metsästyslainsäädäntöä on uudistettu nyt eläinsuojelulaista piittaamatta, ja tätä emme mitenkään voi hyväksyä, sanoo SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli tiedotteessa.

Kannettavan puupassin avulla metsästäjä pääsee puuhun väijymään saalista. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Jousimetsästäjäinliiton puheenjohtajan Antti Saarenmaan mukaan laki velvoittaa, että jousessa on viritysvastus ja nuolen kärjen pitää olla leikkaava metsästyskärki. Sellaisella mahdollistetaan nopea, mahdollisimman kivuton kuolema.

– Jousella ammuttaessa nuoli läpäisee ja viiltää auki isoja verisuonia. Siitä seuraa nopea verenhukka ja eläin jää siihen. Yksi nuoli riittää, ja kun nuoli osuu keuhko-sydänalueelle ja siinä on asianmukainen leikkaava kärki, eläin kuolee sekunneissa.

Pakollinen ammuntakoe

Lakimuutoksen keskeisiä syitä ovat vastaus metsästystapojen muutoksiin ja byrokratian keventäminen. Jousimetsästys on yleistynyt viime vuosina kovalla vauhdilla, eikä laki ole pysynyt kehityksessä mukana.

Muutoksen myötä jousimetsästäjien tulee myös läpäistä erillinen jousiammuntakoe, jollaista aiemmin ei ole ollut.

Kokeessa ammutaan kolme nuolta 18 metrin matkalta ympyrään, jonka läpimitta on 23 senttimetriä.

– Tällä varmistetaan, että metsästäjän ampumataito on vähintään riittävällä tasolla, Saarenmaa sanoo.

Suosittelemme sinulle