Hyppää sisältöön

Poliisi turvautui kaasusumutteeseen Jyväskylässä – afgaaniperhe saatiin poistettua vastaanottokeskuksesta

Poliisi on saanut kuljetettua afgaaniperheen pois Salmirannan vastaanottokeskuksesta. Henkilöitä pois kuljettaessa poliisi käytti kaasusumutetta mielenosoittajia vastaan.

Uutisvideot: Afgaaniperheen palautus Jyväskylässä aiheutti suuren poliisioperaation
Uutisvideot: Afgaaniperheen palautus Jyväskylässä aiheutti suuren poliisioperaation
Arvo Vuorela
Poliisi aloitti operaation afgaaniperheen maasta poistamiseksi. Kuva: Annika Rantanen / Yle

Poliisi joutui käynnistämään suuroperaation Jyväskylässä maanantaina, kun Salmirannan vastaanottokeskukseen kokoontui mielenosoittajia vastustamaan afganistanilaisen perheen karkoittamista. Karkotettavia pois kuljettaessa poliisi käytti kaasusumutetta.

Poliisi sai suoritettua tehtävän loppuun vasta, kun Salmirantaan saatiin vahvistukseksi joukkojenhallintavoimia. Maastapoistamispäätöksen kohteena olevat henkilöt siirrettiin poliisin ajoneuvoon ja heidät kuljetettiin pois alueelta.

Poliisi jäi toviksi lähistölle varmistamaan tilanteen rauhoittumista. Illalla noin puoli seitsemän aikaan poliisi poistui vastaanottokeskuksen alueelta ja operaatio oli ohi.

Operaation loppuvaiheessa autojen eteen rynninyttä väkijoukkoa jouduttiin rauhoittamaan kaasusumutteella. Polliisi otti kaksi mielenosoittajaa kiinni – toisen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja toisen häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Tässä jutussa voit katsoa videon, joka näyttää, miten poliisi turvautuu kaasusumutteeseen mielenosoituksen hajoittamiseksi.

Yhden poliisipartion tehtävä laajeni lopulta niin suureksi, että poliisi joutui kutsumaan paikalle huomattavan määrän poliiiseja. Tarkkaa lukua poliisi ei kerro.

Poliisin mukaan operaatiossa ei tullut henkilö- eikä aineellisia vahinkoja.

Perheen palautustehtävä Afganistaniin alkoi hieman ennen kello 12, kun Sisä-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaisryhmän kaksikko saapui Salmirannan vastaanottokeskukseen.

Partio joutui Salmirantaan saapuessaan mielenosoittajien piirittämiksi. Mielenosoittajat muodostivat ihmisketjun ja estivät poliisipartion poistumisen maasta poistettavien asunnosta. Mielenosoittajia oli paikalla joitakin kymmeniä.

Poliisi aloitti operaation afgaaniperheen maasta poistamiseksi. Kuva: Annika rantanen / Yle

Poliisista kerrotaan, että paikalla olleet poliisit joutuivat perääntymään turvallisuussyistä mielenosoittajajoukon edestä kiinniotettavien asuntoon.

Asunnossa olivat maasta poistettavaksi määrätty perhe ja kaksi poliisia.

Tilanteen kiristyessä poliisi hälyytti paikalle lisää partioita. Salmirantaan saapui ensi vaiheessa seitsemän poliisipartiota turvaamaan maastapoistoa. Myöhemmin iltapäivällä Salmirantaan tuotiin myös poliisikoira ja joukkojenhallintaresursseja.

Poliisin mukaan sen vahvuus Salmirannassa oli pitkin päivää "riittävä ja se lisääntyi koko ajan".

Kello 16.45 Salmirantaan saapui mellakkavarusteissa kypäräpäisiä poliiseja mustissa autoissa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kello 17 poliisi kertoi, että se "on ryhtynyt toimenpiteisiin tehtävän loppuunsaattamiseksi". Samalla poliisi kertoi saaneensa paikalle riittävät vahvistukset, joilla tehtävä turvataan. Poliisin mukaan "operaatio on käynnissä".

Poliisi eristi vastaanottokeskuksen ja esti ulkopuolisten pääsyn allueelle. Turvapaikanhakijat saatettiin talosta pihamaalle ja taloon jäi vain kohdeperhe.

Paikalla ollut Ylen toimittaja kertoi, että ainakin eristetyn alueen ulkopuolelta katsottuna tilanne pysyi enimmäkseen rauhallisena. Myös poliisi kuvaili tilanetta kaiken kaikkiaan rauhalliseksi.

Rikosylikomisario Jari Kinnusen mukaan kuumentunutta tilannetta pyrittiin purkamaan neuvotteluilla ja neuvotteluja jatketaan mahdollisimman rauhallisesti niin pitkään kuin on tarpeen.

Salmirannan poliisioperaatio herätti kiinnostusta useissa ryhmissä. Kuva: Annika Rantanen / Yle

Mielenosoitus livenä sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisessa mediassa Salmirannan operaatiosta käydään vilkasta keskustelua. Paikalta on lähetetty useita Facebook-livelähetyksiä.

Perheen isän videohaastattelussa vahvistui, että maasta ollaan poistamassa afgaaniperhettä. Perheeseen kuuluu isä, äiti ja kahdeksan kuukauden ikäinen lapsi.

Yle Jyväskylän saamien vahvistamattomien tietojen mukaan palautuksen täytäntöönpanokielto on hylätty kaikissa oikeusasteissa.

Salmirannan mielenosoituksesta lähetettiin matkapuhelimella useita videolähetyksiä sosiaaliseen mediaan. Kuva: Kuvakaappaus Facebookista

Lisää aiheesta:

Jyväskylän käännytyskärhämä: afganistanilaisen taksinkuljettajan perhe ei halua lähteä Suomesta 

Suosittelemme sinulle