Hyppää sisältöön

Poliisi päätti Jyväskylän käännytyskärhämän voimakeinoin – dramaattinen video näyttää mielenosoituksen hajottamisen

Joukko mielenosoittajia vastusti kolmihenkisen afgaaniperheen poistamista maasta.

Uutisvideot: Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen vastaanottokeskuksen edustalla Jyväskylässä
Uutisvideot: Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen vastaanottokeskuksen edustalla Jyväskylässä

Afganistanilaisen perheen käännytys johti Jyväskylässä maanantaina mielenosoitukseen ja käynnisti samalla poliisin suuroperaation.

Poliisi toteutti operaation hiukan ennen iltakuutta saatuaan Salmirannan vastaanottokeskukseen riittävästi voimia.

Henkilöitä pois kuljettaessa poliisi päätyi käyttämään kaasusumutetta, kun mielenosoittajat rynnivät poliisiautojen eteen. Ylikomisario Jari Kinnusen mukaan sumutteeseen turvauduttiin kerran, kun poliisin päälle käytiin. Tapahtumapaikalta otetussa videomateriaalissa näkyy, että poliisi käyttää sumutetta useita kertoja. Poliisin mukaan kyse oli yhdestä tilanteesta, jonka hoitamiseksi sumutetta jouduttiin käyttämään useita kertoja.

Laaja poliisioperaatio päättyi illalla noin puoli seitsemän aikaan kun kaikki poliisit poistuivat vastaanottokeskuksen alueelta.

Polliisi otti kaksi mielenosoittajaa kiinni – toisen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja toisen häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Vastaavien poliisitehtävien vastustaminen on koko ajan lisääntymään päin.

Jari Kinnunen

Yhdelle poliisipartiolle tehtäväksi tullut maasta poistaminen ei päässyt alkua pidemmälle vaan päätyi seitsemän tuntia kestäväksi isoksi poliisioperaatioksi.

– Partio joutui oman turvallisuutensa varmistamiseksi pyytämään lisävoimia. Päivän aikana katsottiin parhaimmaksi keskittää riittävästi voimaa, jotta pystytään mahdollisimman pitkälle välttämään henkilö- ja aineelliset vahingot, kuvailee rikosylikomisario Jari Kinnunen päivän etenemistä.

"Passiivinen voimannäyttö"

Poliisin mukaan operaatiossa ei tullut henkilö- eikä aineellisia vahinkoja. Kinnunen kuvaa operaatiota passiiviseksi voimannäytöksi.

Salmirannan vastaanottokeskuksen iso operaatio ei Kinnusen mukaan ollut poikkeuksellinen, sillä vastaavien poliisitehtävien vastustaminen on koko ajan lisääntymään päin.

Salmirannan vastaanottokeskuksen kirjoilla on yhteensä 380 turvapaikanhakijaa. Heistä yli 200 asuu Salmirannassa ja loput yksityismajoituksessa.

Edessä on pitkä viikko ja paljon keskustelua.

Henrik Mujunen

Vastaanottokeskuksen johtaja Henrik Mujunen Punaisesta Rististä kertoo, että vastaavia noutoja on tehty Salmirannassa aiemminkin, mutta rauhanomaisesti.

– Nyt pyrimme palauttamaan arjen keskukseen. Edessä on pitkä viikko ja paljon keskustelua, arvioi Mujunen.

Perheen palautustehtävä Afganistaniin alkoi hieman ennen kello 12, kun Sisä-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaisryhmän kaksikko saapui Salmirannan vastaanottokeskukseen.

Poliisi oli saanut tehtäväkseen poistaa maasta afgaaniperhe, johon kuuluu isä, äiti ja kahdeksan kuukauden ikäinen lapsi.

Partio joutui Salmirantaan saapuessaan mielenosoittajien piirittämiksi. Mielenosoittajat muodostivat ihmisketjun ja estivät poliisipartion poistumisen maasta poistettavien asunnosta.

Mielenosoittajia oli paikalla joitakin kymmeniä.

Tilanteen kiristyessä poliisi hälyytti paikalle lisää partioita, muun muassa joukkojenhallintaresursseja.

Rikosylikomisario Jari Kinnusen mukaan kuumentunutta tilannetta pyrittiin purkamaan neuvotteluilla ja niitä jatketttiin lähelle ilta kuutta.

Lue myös:

Poliisi turvautui kaasusumutteeseen Jyväskylässä – afgaaniperhe saatiin poistettua vastaanottokeskuksesta

Jyväskylän käännytyskärhämä: afganistanilaisen taksinkuljettajan perhe ei halua lähteä Suomesta

Juttua muokattu korjaamalla karkotus käännytykseksi 5.9.2017

Juttua on täsmennetty 21.9.2017 kello 18.46. Kolmanteen kappaleeseen on lisätty "Tapahtumapaikalta otetussa videomateriaalissa näkyy, että poliisi käyttää sumutetta useita kertoja. Poliisin mukaan kyse oli yhdestä tilanteesta, jonka hoitamiseksi sumutetta jouduttiin käyttämään useita kertoja."

Suosittelemme sinulle