Hyppää sisältöön

Migrin johtaja Jyväskylän yhteenotosta: Ilmapiiri kiristynyt, tapahtumat saattavat toistua muualla

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen ei muista, että vastaanottokeskuksissa olisi sattunut aikaisemmin toista vastaavanlaista kahakkaa.

Poliisi ja mielenosoittajat joutuivat vastakkain Jyväskylässä toimivassa vastaanottokeskuksessa maanantaina 4. syyskuuta. Kuva: Juha Sorri / Lehtikuva

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtajan Pekka Nuutisen mukaan Jyväskylän Salmirannan vastaanottokeskuksessa maanantaina sattunut yhteenotto oli poikkeuksellinen.

Poliisi oli vastaanottokeskuksessa hakemassa maasta poistettavaksi määrättyä afganistanilaista perhettä, kun mielenosoittajat muodostivat ihmisketjun ja estivät poliisipartion poistumisen maasta poistettavien asunnosta.

– En muista, että toista vastaavaa olisi ollut. Vain jonkin verran erilaisia pienempiä tapahtumia on ollut aikaisemmin vuosien varrella, Nuutinen kertoo.

Nuutinen ei pidä kuitenkaan yllättävänä, että Salmirannan kaltainen kahakka lopulta syntyi. Hänen mukaansa ilmapiiri on viime aikoina kiristynyt vastaanottokeskuksissa. Palautukset herättävät tunteita niin kantasuomalaisten kuin turvapaikanhakijoidenkin keskuudessa.

– Jännitteitä on ilmassa. Tätä selittää se, että meillä on vastaanottojärjestelmän piirissä 15 000 turvapaikanhakijaa, joista 11 000 on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Kyllähän se aika ajoin heijastuu vastaanottokeskusten mielenmaisemaan erilaisina ilmiöinä.

Nuutinen pitää mahdollisena, että Jyväskylän kaltainen kahakka saattaa vielä toistua. Hän kertoo, että vastaanottokeskusten pitää olla koko ajan valppaana ja seurata asukkaidensa tilannetta.

– Siellä toimitaan omanlaisessa riskikentässä ja on toimittu tähänkin asti. Vastaanottokeskuksissa on taitoa ja osaamista, mutta on syytä olla varuillaan ja tarkistaa turvajärjestelyt työ- ja asukasturvallisuuden näkökulmasta.

Suosittelemme sinulle