Hyppää sisältöön

Herätys: Kansanedustajat aloittavat remontoidussa eduskuntatalossa, Irma-hurrikaani voimistuu, Suomessa melko lämmin päivä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

eduskunnan istuntosalin patsaat paljastettiin 05.09.2017
Kuva: Jani Saikko / Yle
Yle

Eduskunnan syksy alkaa voimasuhdemittelöllä

Remontin kokenut eduskuntatalo avaa tänään ovensa kesätauolta palaaville kansanedustajille. Syksyn poliittista keskustelua värittää puolueiden voimasuhteiden mullistuminen.

Kannatusmittausten mukaan hallituspuolueista kokoomus on ohittanut keskustan ja perussuomalaisista irtautuneet siniset etsivät kannattajia. Opposition herruudesta kisaavat tasapäin vihreät ja SDP. Oman leimansa syksyn eduskuntakeskusteluun tuovat myös oppositioon potkitut perussuomalaiset. Politiikan toimittaja Pekka Kinnunen arvioi tilannetta analyysissaan.

Itsetuntemus helpottaa teinin kasvattamisessa

Murrosikäisen kasvattaminen ei aina ole helppoa. Mitä paremmin vanhempi tuntee itsensä ja persoonallisuutensa, sitä paremmin hän osaa toimia erilaisissa kasvatustilanteissa.

Isä ja teini-ikäinen poika.
Kuva: AOP

Sosiaalipsykologi ja kirjailija Janne Viljamaan mukaan yksi tärkeimmistä kasvatukseen vaikuttavista luonteenpiirteistä on introverttiys tai ekstroverttiys. Vanhemmuus punnitaan varsinkin silloin, jos teinin persoonallisuus on kovin erilainen kuin vanhemman. Testaa, millainen vanhempi olet.

Tutkimus: Alkuvuonna syntyneet miehet menestyvät loppuvuonna syntyneitä paremmin myös politiikassa

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin tuoreen tutkimuksen mukaan alkuvuodesta syntyneet miehet pärjäävät loppuvuodesta syntyneitä paremmin niin politiikassa kuin jalkapallossa.

Eduskuntasalin äänestystaulu.
Kuva: Eduskunta

Alkuvuodesta syntyneillä miesehdokkailla on kaksinkertainen todennäköisyys päästä eduskuntaan loppuvuodesta syntyneisiin miehiin nähden. Naisehdokkailla vastaavaa etua ei havaittu.

Karibian saaria uhkaa jo toinen perättäinen hurrikaani

Koilliselle Karibialle etenevä Irma-hurrikaani on voimistunut kategoriaan neljä viiden portaan asteikolla. Hurrikaanin odotetaan saavuttavan Karibian koillisosan saaret Suomen aikaa aikaisintaan keskiviikkoaamuna. Myöhemmin sen ennustetaan etenevän länteen Kuuban suuntaan, Floridaan ja Yhdysvaltain itärannikolle. Puerto Rico ja Florida ovat julistaneet hätätilan. Harvey-hurrikaani aiheutti tuhoja Karibialla elokuun puolivälissä. 

Yhdysvaltain hurrikaanikeskus NHC:n kartta näyttää hurrikaani Irman todennäköisen reitin lauantaihin saakka.
Yhdysvaltain hurrikaanikeskus NHC:n kartta näyttää hurrikaani Irman todennäköisen reitin lauantaihin saakka. Kuva: EPA-EFE/NOAA

Tiedossa monin paikoin jokseenkin lämmintä

Tänään tiistaina on luvassa aurinkoinen ja melko lämmin päivä, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Etelä-Suomessa voi kuitenkin olla pilvistä ja kaakossa pilvisyys on runsasta.

Tiistai iltäpäiväkartta.
Kuva: Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Juttua korjattu 5.9. klo 9.36: Kerroimme aiemmin, että Irma-hurrikaanin ennustettaisiin saapuvan Leewardsaarille tiistaiaamuna Suomen aikaan. Ennusteiden mukaan hurrikaani saapuu saarille kuitenkin vasta aikaisintaan keskiviikkoaamuna.

Suosittelemme sinulle