Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Vanhemmat säästivät päivähoitomaksuista kellokorttikikkailulla – seurauksena lapsille isommat ryhmäkoot

Kellokortteja käyttävässä päiväkodissa lapsia tuodaan ja haetaan pitkin päivää. Voittajia ovat perheet, jotka pystyvät järjestelemään töitään säästääkseen päivähoitomaksuissa.

Kaksi lasta keinuu sylikkäin päiväkodin keinussa.
Kuva: Timo Nykyri / Yle
Päivi Köngäs
Avaa Yle-sovelluksessa

Oululaisessa Mäntylä-Snellmanin päiväkodissa aamu käynnistyy pikkuhiljaa, kun lapset tuodaan hoitoon ripotellen. Jokaisen lapsen tulo- ja hakuaika kirjautuu tarkkaan hoitajien älykännykkään. 

Kellokorttien käyttöönotto päivähoidossa on tehnyt oululaisten päiväkotien arjesta epätasaisempaa. Lapsia tuodaan ja haetaan pitkin päivää, kun vanhemmat säästävät päivähoitomaksuista. Lasten kannalta kellokorttien käyttäminen voi tarkoittaa lisää aikaa vanhempien kanssa kotona, mutta päiväkodeissa se tietää kasvavia ryhmäkokoja ja tiuhaan vaihtuvia kavereita, sanoo Mäntylä-Snellmanin päiväkodin johtaja Eija Salmi. 

– Viimeiset lapset aamupäivisin tulevat yhdentoista pintaan ja ensimmäiset lähtevät yhden–puoli kahden aikaan. Meillä on jatkuva tulo- ja menoliikenne.

Oulussa aikaperusteinen päivähoitolaskutus on ollut voimassa viime keväästä lähtien. Sitä ennen sitä testattiin yksittäisissä päiväkodeissa.

Kärsijänä kokoaikainen lapsi

Päiväkodinjohtaja Eija Salmi on työskennellyt alalla 38 vuotta ja näkee kellokorttien vaikutuksen arjen työssään. Salmen mukaan tilanteen kärsijöinä ovat päivähoidossa kokoaikaisesti olevat lapset. He voivat olla ryhmässään tekemisissä viikon aikana yli kolmenkymmenen eri ihmisen kanssa.

Oulun Mäntylä-Snellmanin päiväkodin johtaja Eija Salmi. 
Päiväkodinjohtaja Eija Salmen mukaan kellokorttijärjestelmässä on hyvää se, että päiväkodeissa tiedetään etukäteen, milloin lapset ovat paikalla. Kuva: Timo Nykyri / Yle

– Määrä on kolmevuotiaalle lapselle paljon.

Myös kaveruussuhteita voi olla vaikea luoda, jos osa lapsista on hoidossa vain silloin tällöin, Salmi sanoo.

– Kaveri ei välttämättä ole joka päivä hoidossa tai se voi olla juuri silloin lähtemässä, kun toinen on tulossa. Kyllä se varmasti vaikuttaa myös lapsiin.

Kellokortti kasvattaa ryhmäkokoja

Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtajan Anitta Pakasen mukaan kunnat katsovat herkästi päiväkotien käyttöasteita, mikä on johtanut ryhmäkokojen kasvuun. Hän sanoo kuntien myös rikkovan tietoisesti ryhmien maksimikokoja, sillä niistä on vaikea jäädä kiinni. Pakasen mukaan mahdollisuus ylittää ryhmäkokoja tilapäisesti pitäisi poistaa.

Yli kolmevuotiaiden päiväkotiryhmien maksimikoko on 24 lasta, mutta ryhmissä saattaa olla kirjoilla jopa 30 lasta. Näin voidaan tehdä, kun osa hoidossa olevista lapsista on osapäiväisiä.

Yhä useammin lasta on hakemassa isovanhempi.

Eija Salmi

Myös opetusalan ammattijärjestö OAJ pitää tuntiperusteista maksujärjestelmää ongelmallisena. Sen mukaan aikaperusteisten maksujen myötä lapsiryhmien koostumus muuttuu jatkuvasti, mikä heikentää ryhmien yhtenäisyyttä ja vaikeuttaa lapsen yksilöllisten tarpeiden huomioimista.

Pakasen mukaan lastentarhanopettajia on suurentuneissa ryhmissä liian vähän. Lastentarhanopettajan on esimerkiksi tehtävä jokaiselle lapselle yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelma.

OAJ:n mukaan vanhemmat myös saattavat taloustilanteensa vuoksi pitää lasta hoidossa mahdollisimman vähän aikaa, vaikka tämä voisi esimerkiksi kielellisen kehittymisen vuoksi tarvita laajempaa varhaiskasvatusta.

Kiitosta vanhemmilta

Mäntylä-Snellmanin päiväkodin pihalta tavoitetuilta vanhemmilta kellokortti saa kiitosta. Lapsensa hoitoon tuonut Tuukka Reinikainen sanoo, että heidän perheessä tehdään vuorotyötä ja kellokortin myötä päivähoitomaksut ovat pienentyneet.

Lapsi keinuu värikkäissä vaatteissa päiväkodin keinussa.
Kellokorttijärjestelmän sujuvuutta arvioidaan Oulussa syksyn aikana. Kuva: Päivi Köngäs / Yle

– Mielestäni se on reilua, Reinikainen sanoo.

Samoilla linjoilla on myös Klemetti Näkkäläjärvi. Perhe asuu kahdella paikkakunnalla ja päivähoitomaksut maksetaan sen mukaan.

Vaikeinta päivähoidon tarpeen ennakointi on epäsäännöllistä keikkatyötä tekeville. Eija Salmen mukaan paras ratkaisu olisi se, että päivähoidosta maksettaisiin aidosti sen mukaan, kuinka paljon sitä käytetään.

Salme on esittänyt oman päiväkotinsa vanhemmille toiveen, etteivät nämä tekisi sopimuksia itselleen liian niukoista tuntimääristä. Pienen rahallisen säästön eteen voi joutua tekemään paljon järjestelyjä. Tämä on huomattu päiväkodeissa jo nyt.

– Yhä useammin lasta on hakemassa isovanhempi, Salmi sanoo.

Maksu tuntimäärien mukaan

Oulussa kaupungin päivähoidon asiakasmaksut on porrastettu sen mukaan, kuinka suuresta hoitotuntien määrästä vanhemmat ja päiväkoti ovat sopineet. Mitä pienempi sovittu tuntimäärä on, sitä pienempi on myös asiakasmaksu.

Esimerkiksi jos lapsi on hoidossa keskimäärin kuusi tuntia päivässä, maksu on 75 prosenttia maksimista. Kahdeksan tunnin keskimääräisestä hoitopäivästä peritään ylin maksuluokka. Sopimuksen tulee olla voimassa vähintään viisi kuukautta.

Eija Salmen mukaan tyytyväisimpiä muutokseen ovat olleet perheet, jotka kykenevät järjestelemään töitään niin, että päivähoitomaksut pienenevät.

Tuntiperusteinen päivähoitolaskutus on Oulun lisäksi käytössä myös esimerkiksi Jyväskylässä, Liperissä ja Vantaalla. Anitta Pakasen mukaan monissa kunnissa odotetaan ensin muualta saatavia kokemuksia, ennen kuin tehdään päätöksiä siihen siirtymisestä.

Petrattavaa riittää

Oulun varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissanen kertoo, että Oulussa kellokorttijärjestelmän sujuvuutta arvioidaan syksyn aikana. Aikaperusteinen päivähoitolaskutus on ollut koekäytössä osassa Oulun päiväkoteja jo pitemmän aikaa. Näissä päiväkodeissa lasten hoitoaikojen huomattiin lyhentyneen.

– Rahalla on iso merkitys. Lapsiperheet laskevat tarkasti, milloin kannattaa olla kotona, Rissanen sanoo.

Päiväkodinjohtaja Eija Salmen mukaan tähän mennessä eniten ongelmia on aiheutunut toimimattomista järjestelmistä. Esimerkiksi kesän ajan päivähoitomaksuihin on tämän vuoksi jouduttu tekemään paljon korjauksia.

Rahalla on iso merkitys. Lapsiperheet laskevat tarkasti, milloin kannattaa olla kotona.

Ulla Rissanen

Salmen mukaan kellokorttijärjestelmässä on hyvää se, että päiväkodeissa tiedetään etukäteen, milloin lapset ovat paikalla. Sen mukaan myös henkilökunta on paikalla oikeaan aikaan. Hoitoaikataulujen ilmoittamisessa on kuitenkin vielä parantamisen varaa.

– Kaikkien lasten vanhemmat eivät ole ottaneet järjestelmää omakseen, eivätkä ilmoita hoitoaikoja ennakkoon.

Salmen mukaan näin toimivat vanhemmat ovat niitä, jotka maksavat lapsestaan täyden hoitohinnan. Tuolloin päiväkodissa joudutaan varautumaan siihen, että lapsi on hoidossa koko päiväkodin aukioloajan, vaikka niin ei olisikaan.

Suosittelemme sinulle