Hyppää sisältöön

Lapin matkailukesä oli vilkas – heinäkuussa ruuhkaa kuin ruskaviikoilla

Ylläksellä ja Saariselällä iloittiin kansallispuistojen reittien avautumisesta maastopyöräilylle.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Kuva: Annu Passoja / Yle
Annu Passoja

Loppukesän lämpö on tällä viikolla päässyt yllättämään lappilaiset ja siinä sivussa myös Ylläksen juurella patikkaretkelle aikovan Tomoko Sasakin. Vielä suuremman yllätyksen tarjosi Äkäslompolon yötaivas.

– Toissailtana näimme revontulia, joten olemme todella iloisia, japanilaisturisti hihkuu.

Lapin kesää on viime vuosina markkinoitu vähintään yhtä tarmokkaasti kuin talvea ja kautta Lapin kerrotaan, että työ alkaa tuottaa tulosta. Esimerkiksi Saariselällä hotellit ja ravintolat ovat nykyään muutamaa poikkeusta lukuunottamatta auki myös kesäisin, kertoo markkinointijohtaja Tarja Manninen Inari-Saariselkä Matkailu Oy:stä.

Kesä tosin osoittautui suhteelliseksi käsitteeksi Saariselällä, jossa laskettelurinteet avattiin uudelleen kesäkuussa, olihan lunta tarjolla vielä yltä kyllin.

– Monet vaeltajat joutuivat aloittamaan kesäkuun vaellukset hiihtäen, Manninen muistelee.

Kesäturistit kotimaasta ja Keski-Euroopasta

Kolean kesäkuun majoitustilastot kertovat ainakin Levillä ja Saariselällä pienestä laskusta viime kesäkuuhun verrattuna, mutta heinä-elokuun osalta matkailuyrittäjien tuntuma on toinen. Tunturikeskuksissa iloitaan vähintään kymmenen prosentin kasvusta vuoden takaiseen verrattuna. Ulkomaalaisturistien osuus kasvaa kaikkialla. Saariselällä yöpyvät Jäämerelle suuntaavat keskieurooppalaiset bussiryhmät.

– Tänä aamunakin tuli valtava määrä busseja vastaan, Manninen kertoo.

Japanilainen Tomoko Sasaki toivoo näkevänsä poron patikkaretkellään Ylläksellä.
Japanilainen Tomoko Sasaki toivoo näkevänsä poron patikkaretkellään Ylläksellä. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Vilkastuminen näkyy myös läskipyöriä, maastopyöriä ja kajakkeja vuokraavassa Äkäslompolon Team Sportiassa.

– Jos viimeisen viiden vuoden periodia miettii, niin joka kesä on menty eteenpäin ja viimeisenä kahtena vuonna heinäkuun asiakasmäärät ovat olleet hyvin lähellä ruskaviikkoja, kertoo Team Sportian yrittäjä Teemu Haavisto. Ruska on Lapin perinteistä ruuhka-aikaa ja heinäkuun yltäminen syyskuun lukuihin antaa Haavistolle jo luvan puhua kesäsesongista.

Länsi-Lapissa avautui lähes tuhat kilometriä maastopyöräreittiä

Pyöräilyturistien kasvua selittää kansallispuistojen avautuminen maastopyöräilylle kesäkuussa. Kansallispuistojen järjestyssääntöjä muutettiin niin, että maastopyöräilystä tuli luvallista kaikilla reiteillä, mikäli ei ole erityistä syytä kieltää sitä. Esimerkiksi Ylläksen juurelta pyöräilijälle avautuu peräti 900 kilometrin reittiverkosto Länsi-Lapissa. Vain muutamat Pallas-Ylläksen reitit ovat kiellettyjä.

Visit Ylläksen markkinointipäällikkö Janne-Juhani Haarma uskookin, että pyöräilystä tulee verraton matkailuvaltti. Ei kuitenkaan riitä se, että matkailijalle kerrotaan, että saa pyöräillä.

–  Reitit pitää olla kartoitettuna ja reittien vaikeustasot ja kestot arvioituna, jotta kuluttajan on helppo lähteä sinne. Myös vuokrapyörävalmius pitää olla parempi. Nyt meillä on noin 250 pyörää tunturissa, mikä ei missään tapauksessa riitä. Ja varsinkin kansainväliselle matkailijalle pitää olla opastettuja retkiä, Haarma selvittää. Työtä riittää lähivuosiksi, mutta markkinointipäällikkö näkee myös suuria mahdollisuuksia. Pyöräilyä on helpompi myydä maailmalle kuin murtomaahiihtoa.

Kansallispuistojen järjestyssääntöjen muutokset vapauttivat paljon uusia reittejä pyöräilylle.
Kansallispuistojen järjestyssääntöjen muutokset vapauttivat paljon uusia reittejä pyöräilylle. Kuva: Annu Passoja / Yle

Kartoittaja onkin pyöräillyt kesän pitkin Ylläksen seutua tehden muistiinpanoja ja ottaen valokuvia. Myös Urho Kekkosen kansallispuisto toivotti maastopyöräilijät tervetulleeksi, mikä näkyi Saariselällä saman tien.

– Kun juttu lähti leviämään, että se on avattu niin heti seuraavana päivänä tuli porukkaa sillä mielellä, että nyt lähdetään tunturimaisemiin pyöräilemään, Manninen muistelee.

Lentokoneella Lappiin kerran päivässä

Lapissa uskotaan, että matkailijoita olisi kesällä enemmänkin jos vain lentoyhteyksiä olisi. Janne-Juhani Haarma kertoo, että Ylläkselle pääsee kesäaikaan yhdellä reittilennolla päivässä, kun talvipäivänä Kittilän kentälle laskeutuu kahdeksan konetta.

– Kesän pullonkaula on saavutettavuus eli lentoja tarvittaisiin lisää.

Ylläksellä kesän matkailijamäärät ovat Haarman arvion mukaan ehkä kolmanneksen talven matkailijamääristä, eivätkä ne muissa tunturikeskuksissa ole ainakaan enempää. Kaulaa kurotaan kuitenkin kesä kesältä kiinni.

Retkioppaana vuosia toiminut Timo Karinen harmittelee että koulujen alku katkaisee Lapin matkailukauden kesken. Lapissa koulujen kesälomien siirtäminen eteenpäin saakin kannatusta.

– Elokuussa on monesti kauniit kelit, se olisi hyvää vaellusaikaa, mutta koulun alku tekee notkahduksen. Tämä auringonpaiste on ihan loistavaa, tykkään siitä että on valoa paljon. Parasta on se, kun tunturin päältä avautuu maisema ja näkee kauas, Karinen toteaa ja lähtee opastamaan ryhmäänsä kohti Varkaankurua.

Suosittelemme sinulle