Hyppää sisältöön

40-vuotiaalle Uppo-Nallelle oma kannatusyhdistys – "Vanhemmat tietävät nallen, mutta lapset ovat ihmeissään"

Uppo-Nalle täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Sankaria juhlitaan kotikaupungissaan Kuopiossa useissa tapahtumissa.

Uppo-Nalle kirjastolla.
Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Marianne Mattila

Keskiviikon perinteinen satutunti on menestys. Paikalle on saapunut liki 200 lasta, pääosin kaupungin päiväkodeista. Uppo-Nallea halataan kuin vanhaa tuttua ja aikuiset myhäilevät tyytyväisenä. Satuhahmo on kuulunut heidänkin satuhetkiinsä aikoinaan.

Kirjailija Elina Karjalaisen luoma Uppo-Nalle täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Sen kunniaksi Kuopiossa järjestetään lukuisia eri tapahtumia. Helmikuussa on jo laskettu jääliukumäkeä, toukokuussa juhlittu uusia painoksia ja syyskuussa juhlat keskittyvät Kuopion pääkirjastolle

Satutunnille saapuvat Uppo-Nallen päiväkodin lapset tunnistavat heti päivänsankarin. Kirjaston ala-aulassa seisoo päiväkodin oma maskotti.

– Uppo-Nalle on lapsille kuin ystävä, kertoo lastentarhanopettaja Salla Ahlholm.

Nallet korissa.
Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa nalle tunnetaan, muualla ei niinkään

Elina Karjalaisen luoma satuhahmo elää ja voi hyvin juuri kotiseudullaan Kuopion ympäristössä. Kirjamyynti kertoo tilanteen parhaiten. Keväällä myyntiin tulleet värikuvapainokset kolmesta ensimmäisestä Uppo-Nallesta ovat löytäneet tiensä koteihin paikallisten kirjakauppojen kautta.

– Kirjojen myynti on ollut kohtuullisen hyvää Kuopiossa. Valtakunnallisesti myynti on ollut maltillista, kertoo WSOY:n viestintäpäällikkö Tuuli Leppänen.

Ensimmäinen Uppo-Nalle-kirja ilmestyi vuonna 1977, jolloin lasten maailma oli aivan toisenlainen paikka. Miten helppo lapsen on samaistua 40 vuoden takaiseen aikaan?

– Onhan siinä sanasto erilaista mitä nykypäivänä. Mutta minun mielestä se on sopivaa, sanoo lastentarhanopettaja Salla Ahlholm.

Nainen katsoo kameraa.
Lastentarhanopettaja Salla Ahlholm. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Juhlavuotta varten perustettiin yhdistys

Uppo-Nallen juhlavuoden kunniaksi on perustettu kannatusyhdistys. Sen tavoitteena on tehdä nallesta taas valtakunnallisesti tunnettu hahmo.

Yhdistyksen puheenjohtaja Sanna Luukkonen on huomannut tänä vuonna järjestetyissä tapahtumissa pikkulasten vanhempien kyllä tietävän kuka Uppo-Nalle on. Sen sijaan lapset saattavat olla ihmeissään.

– Isät ja äidit innostuvat nähdessään hahmon, koska se on ihan sama Uppo-Nalle kuin silloin aikoinaan. Lapsille joutuu kertomaan, että tuo on se Uppo-Nalle, mistä kirjoissa puhutaan.

Yhdistyksen puheenjohtaja Sanna Luukkonen
Uppo-Nallen kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Luukkonen Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Yhdistyksen päätarkoitus on edistää Elina Karjalaisen kirjojen tunnettuutta sekä lasten luku-, loruilu- ja kirjoitustaitoa. Yhteistyötä tehdään Elina Karjalaisen tyttären ja perikunnan edustajan Outi Svobodan, kirjojen kuvittajan Hannu Tainan ja kustannusosakeyhtiö WSOY:n kanssa.

Uppo-Nalle luistimilla

Yhdistyksen toiminnan juuret ovat 2000-luvulla ja Kuopion Taitoluistelijoissa. Silloin syntyi luistelijoiden isistä ja äideistä ryhmä, joka järjesti muun muassa Uppo-Nallen jääshow-tapahtumia. Liikunta on mukana edelleen: Uppo-Nallen taitoluistelukoulu on aloittanut tänä syksynä uuden kauden.

Kuopion pääkirjaston toisessa kerroksessa hälinä on hiljentynyt ja satutunti alkaa. Kirjastonhoitaja Maileena Sorvali kysyy lapsilta, onko Uppo-Nalle Nalle Puhin tai Karhuherra Paddingtonin veli. Joo, kuuluu ensimmäisenä kirkkaalla lapsenäänellä, ei-vastaukset kuitenkin peittävät sen. Kohta satutäti kertoo totuuden: Uppo-Nalle on Reetan nalle.

Uppo-Nalle.
Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Suosittelemme sinulle