Hyppää sisältöön

EU-tuomioistuin hylkäsi Unkarin ja Slovakian valitukset turvapaikanhakijoiden jakamisesta

Turvapaikanhakijoita voidaan tuomioistuimen linjauksen mukaan jakaa muihin EU-maihin Italiasta ja Kreikasta.

Kiskunhalas.
Vastaanottokeskus Unkarin Kiskunhalasissa Kuva: Sandor Ujvari / AOP
Juho Takkunen

Euroopan unionin tuomioistuin on hylännyt Slovakian ja Unkarin valitukset EU:n maahanmuuttopolitiikasta.

Tuomioistuin pitää voimassa EU-komission oikeuden pakottaa jäsenmaat ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita kiintiöinä.

Unkari pitää tuomioistuimen päätöstä "tyrmistyttävänä" ja "mahdottomana hyväksyä".

– Tämä päätös asettaa vaaraan koko Euroopan turvallisuuden ja tulevaisuuden, Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto kommentoi lehdistölle keskiviikkona.

Kiista turvapaikanhakijoiden jakamisesta puhkesi kaksi vuotta sitten, kun yli miljoona siirtolaista ylitti Välimeren. Pakollisten kiintiöiden väliaikainen jakomekanismi koskee etenkin syyrialaispakolaisia, jotka ovat tällä hetkellä Italiassa ja Kreikassa.

– Mekanismi auttaa Kreikkaa ja Italiaa tulemaan toimeen vuoden 2015 maahanmuuttokriisin kanssa ja on oikeudenmukainen, tuomioistuin sanoo lausunnossaan.

Jäsenmaiden enemmistö hyväksyi EU-komission ohjelman turvapaikanhakijoiden jakamisesta, kun taas monet itäisen Euroopan maat vastustivat sitä. Niiden mukaan maiden yhteiskunnat eivät voi integroida pääosin muslimitaustaisia maahanmuuttajia.

EU-maat sopivat syksyllä 2015 siirtävänsä Kreikasta ja Italiasta 160 000 turvapaikanhakijaa kahden vuoden sisällä, mutta ohjelma ei ole toiminut osan jäsenmaista vastustuksen takia. Vain noin 25 000 turvapaikanhakijaa on tähän mennessä siirretty.

Suosittelemme sinulle