Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Sonnit pelästyivät pahemman kerran: Sähköyhtiö raivasi Suomen suurimpiin kuuluvaa, suojeltua tammimetsää ilman ennakkoilmoitusta

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna on raivannut tammimetsää Helsingin kaupungin omistamalla luonnonsuojelualueella. Yhtiö myöntää, että tavanomainen yhteydenpito sekä ELY-keskukseen että maanomistajaan jäi tekemättä.

Ülle Nurmi ohjaa sonneja huoltolauttaan.
Ülle Nurmi ohjaa sonneja huoltolauttaan. Kuva: Yle / Paula Tiainen
Paula Tiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

INKOO "Pojat! Tulkaa pojat! Hae Kapu, hae Thatcher, hae kaikki!"

Luomukarjankasvattaja Ülle Nurmen huudot kajahtelevat Inkoon Elisaaressa, kun hän komentaa kyyttösonnejaan ja kahta paimenkoiraansa.

Koirat kyllä tottelevat ja tekevät työtä käskettyä, mutta 14 sonnin lauma ei ole lainkaan innostunut astelemaan huoltolautan kolisevalle kannelle. Kun yksi sonni perääntyy, muut seuraavat perässä.

Sähkölinjan kohdalta raivattuja tammenoksia.
Sähkölinjoja reunustavaa puustoa on karsittava sähkönjakelun turvaamisen nimissä. Kuva: Yle / Paula Tiainen

Sonnit ovat olleet kesän ajan maisemanhoitotöissä, mutta nyt niiden pesti päättyy. Carunan raivauskopteri pelästytti eläimet niin pahoin, että ne on vietävä takaisin kotitilalle.

– Kun tämä Carunan "lentotaistelunäytös" alkoi täällä, niin siitä ei seurannut mitään muuta kuin kauheuksia. Me ollaan viikko ajettu näitä pelästyneitä sonneja takaa, ne ovat ihan hysteerisiä ja tuhonneet kesämökkien pihoja ja mööpeleitä, katsotaan sitten kuka ne maksaa, Bovikin luomutilan toinen omistaja Sebastian Nurmi manaa.

Caruna: Inhimillinen erhe, joka ei toistu

Caruna ei ilmoittanut Elisaaren helikopteriraivauksista etukäteen maanomistajalle eikä ELY-keskukseen. Yhtiöllä ei ollut tietoa saaressa laiduntavista kotieläimistä, eikä tieto tulevista raivauksista tavoittanut karjankasvattajia. Caruna myöntää virheen, ja se on jo tarkistanut käytäntöjään Elisaaren tapahtumien vuoksi.

– Siinä on käynyt toimintavirhe, joka on nyt huomioitu ja varmistettu niin, että toista kertaa vastaavaa ei pääse tapahtumaan, Carunan kunnossapitopäällikkö Petteri Palmumaa vakuuttaa.

Elisaaren tammisto on rauhoitettu vuonna 1994.
Elisaaren tammisto on rauhoitettu vuonna 1994. Kuva: Yle / Paula Tiainen

Luomutilan omistajapariskunta hämmästelee myös karua sahausjälkeä Suomen suurimpiin kuuluvassa ja suojellussa tammimetsässä.

– Itse raivaus on ollut käsittääkseni ihan normaali ja vastaavaa raivausta on suoritettu aiemminkin, Carunan Palmumaa toteaa.

Sonnit lähtivät, raivaukset jatkuvat

Sonnit seisovat tiiviissä rykelmässä huoltolautan kannella noin tunnin mittaisen hikisen uurastuksen jälkeen ja kotimatka Snappertunaan voi alkaa. Sonneista yksikään ei palaa enää Elisaareen. Osa menee teuraaksi syksyllä ja loput viettävät ensi kesän jossain muualla.

– Ne pelästyivät niin hirveästi, että ei niitä voi tuoda tänne takaisin. Harmi sinänsä, koska nimenomaan sen helpon käsiteltävyyden eteen tehdään tosi paljon töitä, Sebastian Nurmi pahoittelee.

Rytäkästä sonnit selvisivät kuitenkin ehjin nahoin.

– Luojan kiitos! Onneksi nämä kyyttöpojat ovat sitkeitä sissejä, niissä on suomalaista sisua. Ne ovat fiksuja, ja meille tietenkin ihan hirveän rakkaita, Nurmi hymähtää.

Kyyttösonnit seilaavat kotitilalle Snappertunaan Inkoon Elisaaresta.
Kyyttösonnit seilaavat kotitilalle Snappertunaan Inkoon Elisaaresta. Kuva: Yle / Paula Tiainen

Caruna jatkaa helikopteriraivauksia Inkoossa lokakuun puoliväliin saakka.

Uudenmaan ELY-keskus on lähettänyt yhtiölle selvityspyynnön Elisaaressa tehdyistä raivaustöistä.

Suosittelemme