Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tervolaan perustettiin pakuriviljelmä – Louen koivikossa itää 500 pakurialkiota

Pakurikääpä itää Lappian Louen koivikossa ja ensimmäinen sato on korjattavissa noin 5-6 vuoden kuluttua.

Pakuria kasvatetaan istuttamalla pakurikäävän rihmastolla ympätty tappi kasvavaan koivuun.
Lappian metsuriopiskelijat hoitivat 500 pakuriympin istutuksen. Kuva: Ammattiopisto Lappia
Risto Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ammattiopisto Lappian Louen toimipisteeseen on perustettu pakuriviljelmä. Louella oppilaitoksen koivumetsään istutettiin 500 pakuriampullia.

Lappian tavoitteena on hyödyntää viljelmää luonnontuotealan koulutuksessa. Lappian elintarvikealan lehtori Kristiina Pääkkö ja opettaja Sirpa Heinonen ovat innoissaan luonnontuotealan tuomista mahdollisuuksista alueen alan yrittäjille sekä metsänomistajille.

– Pakuria käytetään luonnonlääkintään ja kasvava luonnontuoteala on jo hyödyntänyt sen terveysominaisuuksia muun muassa pakuriteetuotteissa. Haluamme, että alueen metsänomistajat näkevät oppilaitoksen viljelmän esimerkkinä lisäelinkeinosta, jota metsä voi tuottaa, kertovat Pääkkö ja Heinonen.

Janne Mankki
Janne Mankki Suomen Pakuri Oy:stä. Kuva: Ammattiopisto Lappia

Pakuria kasvatetaan istuttamalla pakurikäävän rihmastolla ympätty tappi kasvavaan koivuun.

Viljelmä on toteutettu yhteistyössä Suomen Pakuri Oy:n kanssa. Yhtiö on maailman ensimmäinen yritys, joka valmistaa "pakurialkioita" eli pakuriymppejä. Yhtiö myös ostaa metsänomistajalta kaiken tuotetun pakurin.

– Pakurikasvain näkyy noin kolmen vuoden kuluttua ymppäyksestä. Ensimmäinen sato on korjattavissa noin 5-6 vuoden kuluttua. Riippuen muun muassa puun laadusta, viljelmä voi tuottaa parikin satoa, kertoo Janne Mankki Suomen Pakuri Oy:stä.

Suosittelemme sinulle