Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Vesijohtovedessä on silmälle näkymätöntä muovisaastetta

Yhdysvalloissa muovikuituja löytyi miltei jokaisesta näytteestä, ja Euroopassakin puhtaita näytteitä oli vain yksi neljästä.

Vettä lasketaan hanasta kannuun.
Kuva: Tommi Parkkinen/Yle
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailman paisuva muovijäteongelma ei tarkoita vain valtamerten muovijätepyörteitä ja muoviin tukehtuvia merieläimiä, vaan on läsnä myös arjen askareissa. Miljardit ihmiset nielevät joka päivä mikromuovia juomaveden mukana, kertoo yhdysvaltalaisen Orb Median teettämä tutkimus.

Muovikuituja oli 83 prosentissa näytteistä, joita oli otettu eri puolilla maailmaa.

Muovisinta vesi on Yhdysvalloissa ja Libanonissa. Yhdysvalloissa näytteitä otettiin muun muassa kongressirakennusten ja Trump Towerin hanoista juoksutetusta vedestä.

"Ensisilmäys vaatii jatkotutkimusta"

Muovikuituja oli 94 prosentissa yhdysvaltalaisnäytteistä, kussakin keskimäärin 4,8. Euroopassa vastaava kuitumäärä oli pienin, 1,9, mutta täälläkin muovia löytyi 72 prosentista näytteistä.

Näytteet tutkinut Minnesotan yliopiston ekologi Mary Kosuth aikoo julkaista tieteellisen tutkimusraporttinsa loppuvuonna. 

Hän kuvaa tuloksia alallaan ensimmäiseksi maailmanlaajuiseksi silmäykseksi ihmiskunnan muovinkäytön seurauksiin. Maailman eri kolkkien tutkimusta ja tulosten vertailua tarvitaan lisää, Kosuth sanoo.

Pienin on pahinta

Irlannissa alkukesällä tehty tutkimus antoi samansuuntaista näyttöä mikromuovin yleisyydestä kuin Kosuthin tulokset.

Tutkimusta johtanut Galway-Mayon teknologisen instituutin ekologi Anne Marie Mahon sanoi, että kuitujen ja mikrohelmien löytyminen viittaa siihen, että juomavedessä voi olla muovia myös nanopartikkeleina. Pienenpieninä ne mahtuvat tunkeutumaan solujen ja elinten sisään.

Mikromuovi on myös omiaan sitomaan likaveden bakteereja ja kuljettamaan ne mukanaan vedenpuhdistamon läpi, Mahon varoitti.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään myös, että mikromuovissa itsessään voi olla myrkyllisiä kemikaaleja, jotka saattavat vapautua elimistöön.

Saksassa mikromuovia etsittiin joitakin vuosia sitten oluista. Sitä löytyi kaikista tutkituista 24 olutmerkistä.

_Korjattu 8.9. klo 12.30: Jutussa oli virheellinen tieto kuitujen pituudesta. Tutkimuksessa ei määritely pituutta. _

Suosittelemme