Hyppää sisältöön

Homopareja vihkineelle papille rangaistus tänään?

Samaa sukupuolta olevia pareja vihkinyt pappi odottaa tuomiotaan jalkapuussa.

Kuva: AOP

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli (siirryt toiseen palveluun)ratkaisee tänään, saako samaa sukupuolta olevia pareja vihkinyt pappi rangaistuksen toimistaan.

Kai Sadinmaa vihki ensimmäisenä pappina Suomessa kaksi samaa sukupuolta olevaa paria Helsingissä 1.maaliskuuta 2017, kun sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan. Sadinmaan toimista tehtiin kantelu tuomiokapituliin.

Tuomiokapitulin lakimiesasessori Ritva Saario kertoo, että tuomiokapitulilla on valittavanaan viisi mahdollista ratkaisuvaihtoehtoa.

Tuomiokapituli voi jättää Sadinmaan rankaisematta, antaa hänelle suullista ohjausta tai kirjallisen varoituksen tai Sadinmaa voi menettää määräajaksi tai kokonaan oikeutensa toimia pappina.

Tuomiokapitulin seitsemän jäsentä (siirryt toiseen palveluun) päättää asiasta äänestämällä, jos yksimielistä päätöstä ei synny. Puheenjohtajana kokouksessa toimii Helsingin piispa Irja Askola.

Kantelussa vedotaan siihen, että luterilaisen kirkon kannan mukaan vihkimisessä ovat osapuolina mies ja nainen. Piispainkokous linjasi asiaa elokuussa 2016.

Kantelija katsoo Sadinmaan rikkoneen kirkon tunnustusta ja pappislupaustaan. Myös Sadinmaan heinäkuussa tekemästä vihkimisestä kanneltiin tuomiokapituliin.

Sadinmaa: Papin on noudatettava lakia

Kai Sadinmaa kiistää syytökset. Hän katsoo, että avioliitto on luterilaisessa ajattelussa valtiollinen instituutio ja sitä koskevat maalliset lait, eikä pappi voi julkisen vallan edustajana olla noudattamatta lakia.   

Sadinmaa on kertonut, että hän odottaa saavansa tuomiokapitulilta rangaistuksen, josta hän aikoo valittaa. Hän ei ole papin virassa missään seurakunnassa, eikä hän ollut virassa vihkiessään samaa sukupuolta olevia pareja.

Sadinmaa istuu tuomiokapitulin kokouksen aikana jalkapuussa. Mielenosoitukseen osallistuu myös Sadinmaan maaliskuussa vihkimä miespari.

Kai Sadinmaan lisäksi samaa sukupuolta olevia pareja on vihkinyt tai siunannut avioliittoon arviolta lähes 30 pappia kahdeksan hiippakunnan alueella.

Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa (siirryt toiseen palveluun) käsitellään Seinäjoen seurakunnan seurakuntapastori Henna Salon menettelyä ensi viikolla.

Lisätty tieto toisesta Sadinmaasta tehdystä kantelusta 13.9.2017 klo 9.30.

Suosittelemme sinulle