Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Alkoholismin hoitoon on tulossa uusi hoito-opas potilasjärjestöltä – professorilta raju tylytys: "En ole lukenut sitä, enkä aio lukeakaan"

Päihderiippuvaisten potilasjärjestö ei ole tyytyväinen vallitseviin alkoholismin hoitosuosituksiin ja viimeistelee omaa hoito-opastaan. Virallista käypä hoito -suositusta laatimassa ollut professori Hannu Alho sanoutuu siitä jyrkästi irti.

Mies kaataa olutta lasiin.
Suomen päihderiippuvaisten mukaan nykyiset hoito-ohjeet eivät tue riittävästi alkoholismista paranemista. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Risto Ukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Alkoholismin hoitokeskustelu on käynyt Suomessa varsin kireänä viime vuosina. Pitäisikö korkki lyödä kokonaan kiinni, vai voiko sitä silloin tällöin raottaa? Löytyykö apu lääkkeistä, kuntoutuksesta vai katkaisuhoidosta?

Alkoholiongelmaisen hoidon tueksi on Suomessa laadittu laaja Käypä hoito -suositus, joka valmistui kaksi vuotta sitten. Sen takana ovat Lääkäriseura Duodecim ja Päihdelääketieteen yhdistys.

Pian suosituksen julkaisun jälkeen Suomen päihderiippuvaiset -yhdistys alkoi laatia omaa hoito-opastaan.

Potilasjärjestön mukaan nykyiset hoitosuositukset eivät tue riittävästi alkoholismista toipumista ja parantumista, eikä Käypä hoito -suosituksissa ole tehty riittävää eroa päihteiden haitallisen käytön ja riippuvuuden välille.

Opasta ei tehdä vain alkoholismin hoitoon, vaan siinä käsitellään päihderiippuvuutta laajempana kokonaisuutena.

Viinapuollo menossa kädestä toiseen
Alkoholiongelman hoitonäkemykset vaihtelevat Suomessa. Kuva: AOP

"Harmi, jos hän ei näe työmme arvoa"

Käypä hoito -työtä johtanut päihdelääketieteen professori Hannu Alho pitää erikoisena, että potilasjärjestö laatii oman hoito-oppaansa pian Käypä hoito -suositusten jälkeen.

– Teimme ison työn, enkä voi kuin ihmetellä tilannetta, jossa potilasyhdistys laatii oman hoito-oppaansa, Alho toteaa.

Professorin mielestä olisi erikoista, jos esimerkiksi reumayhdistys laatisi lääkäreille omat hoito-ohjeensa Käypä hoito -suositusten rinnalle.

Tulevassa oppaassa käsitellään hoidon etenemistä diagnosoinnista toipumiseen sekä lääkehoidon riskejä päihderiippuvuuden hoidossa.

Alkoholiriippuvuutta ei kannata hoitaa juomista vähentämällä ja lääkkeillä.

Antti Loimalahti

Lääkehoitojen kanssa vuosia työskennellyt Alho jatkaa jyrkkää linjaansa.

– Voi myös kysyä, ovatko oppaan laatijat, vaikka lääkäreitä ovatkin, saaneet koulutuksen arvioida tutkimuksia ja niiden näyttöjä.

Hannu Alho sanoutuu irti viimeistelyvaiheessa olevasta oppaasta.

– Toivottavasti se täydentää ohjeistuksia, mutta en ole lukenut sitä, enkä aio lukeakaan, päihdelääketieteen professori linjaa.

Päihderiippuvaisten potilasjärjestön asiantuntijalääkäri Antti Loimalahti ihmettelee professori Alhon vähätteleviä linjauksia.

– Harmi, jos hän ei näe työmme arvoa. Taustamme on vahvasti käytännön päihdetyössä. Kansainvälisestikin on saatu hyviä kokemuksia toipumiskeskeisistä päihdehoidoista, joissa korostetaan vertaistukea ja päihteiden käytön lopettamista. 

Psykiatrian erikoislääkäri Loimalahden mukaan toipumiskeskeinen hoitomalli on Suomessa vielä aliarvostettu, ja juuri tähän uudella hoito-oppaalla halutaan kiinnittää huomiota.

Päihderiippuvaiset: Alkoholismi ei parane lääkkeillä

Antti Loimalahdella on päihdelääketieteen erikoispätevyys mutta myös omakohtaisia kokemuksia alkoholiongelmista. Hän on 25 vuotta sitten raitistunut alkoholisti ja addikti.

Loimalahdella on selkeä kanta alkoholismin hoitoon.

– Alkoholiriippuvuutta ei kannata hoitaa siten, että yritetään juoda vähemmän ja syödään lääkkeitä, hän sanoo.

Antti Loimalahden mukaan alkoholin haitallisen käytön hoidossa lääkkeillä voi olla merkitystä, mutta pidemmälle edenneessä alkoholismissa lääkkeistä on enää hyvin vähän apua.

Grafiikka, jossa pullo ja teksti "kuntoutus".
Päihderiippuvaiset korostavat alkoholismin lääkkeetöntä hoitoa. Kuva: Yle Grafiikka

– Vierotusvaiheessa tai alkoholismiin liittyvissä psykiatrisissa häiriöissä lääkkeitä voisi käyttää enemmänkin, mutta muutoin alkoholista pitäisi päästä nopeasti irti.

– Tietyissä tilanteissa lääkkeistä on tutkitusti hyötyä riippuvuuden hoidossa, mutta ei tietenkään kaikille, päihdelääketieteen professori Hannu Alho puolestaan sanoo.

Koulukuntaerot näkyvät keskustelussa ja hoitomuodoissa

Vastakkain olevat tahot tarjoavat myös vastakkaisia hoitoja alkoholiongelmaisille.

Professori Hannu Alho toimii tutkimustehtäviensä lisäksi suomalaisen, riippuvuushoitoja tarjoavan, Contral Clinicsin vastaavana lääkärinä. Lisäksi hän on yksi klinikan taustayhtiön omistajista. Contral-hoitomenetelmä perustuu lyhytterapiaan ja lääkehoitoon, jotka vähentävät alkoholin juomishalua ja liiallista käyttöä.

Psykiatrian erikoislääkäri Antti Loimalahti puolestaan on isoin omistaja sekä vastaava lääkäri uudessa Toipumo-päihdekuntoutusyrityksessä, joka tarjoaa viikosta neljään viikkoa kestäviä arviointi- ja kuntoutusjaksoja. Niillä pyritään kokonaan päihteettömään elämään.

Toipumisen avaimet ovat potilaalla, eivät lääkärillä

Päihderiippuvaisten potilasjärjestö on toiminut vasta pari vuotta, ja sillä on noin 300 jäsentä. Yhdistys toivoo keskustelua alkoholismin ja muidenkin riippuvuuksien hoidosta Suomessa.

– Asenteet ovat koventumassa. Usein alkoholismi nähdään huonommuutena ja selkärangattomuutena, toteaa Suomen päihderiippuvaisten puheenjohtaja Tarja Orre.

Yhdistyksen mukaan ohjeita ja uutta opasta tarvitaan etenkin toipumisen tukemiseen, koska sitä ei nykyisissä suosituksissa oteta riittävästi huomioon.

Tutkimusprofessori Hannu Alho myöntää tilanteen.

Alkoholiriippuvuus.
Alkoholismista toipuminen vaatii vahvaa sisäistä motivaatiota. Kuva: Wasim Khuzam / Yle

– Se pitää paikkansa, koska siitä ei ole tutkimusta. Käypä hoito -suositukset perustuvat tutkittuun tietoon, Alho muistuttaa.

Antti Loimalahden mukaan alkoholismin hoidossa tulisi ymmärtää, että toipumisen avaimet ovat potilaalla, eivät lääkärillä.

– Kokemuksellisuudella ja vertaistuella on poikkeuksellisen paljon annettavaa juuri addiktioiden hoidossa. Toipuminen vaatii voimakasta sisäistä motivaatiota, kun monia muita sairauksia pystytään hoitamaan ulkoisilla operaatioilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että Suomessa on satojatuhansia alkoholin riskikäyttäjiä, ja alkoholista yhteiskunnalle koituvat kustannukset ovat vuosittain miljardiluokkaa.

Alkoholikuolemien määrä on ollut laskussa jo usean vuoden ajan, mutta edelleen lähes 1700 ihmistä kuolee vuosittain alkoholiperäisiin syihin.

Lue myös: Unohda sankaritarinat täysraitistumisesta – onnistunut alkoholisti voi olla myös tissutteluun siirtynyt perheenäiti

Suosittelemme sinulle