Hyppää sisältöön

Puoluejohtajilta yhteisvetoomus – tavoitteena estää yhteiskunnallista keskustelua kärjistymästä Turun terroriteon jälkeen

Pääministeri Juha Sipilä oli kutsunut kaikkien eduskuntapuolueiden ja Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajat yhteiseen tapaamiseen Kesärantaan.

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Maria Stenroos,
Jyrki Hara,
Olli Lindqvist

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja muut eduskuntapuolueet ovat julkaisseet yhteisen vetoomuksen, jolla pyritään hillitsemään kiihtynyttä keskustelua Suomen sisäisestä turvallisuudesta ja muun muassa turvapaikanhakijoiden palautuksista.

– Keskustelimme siitä, mitä voimme kaikki puolueet tehdä yhdessä sen eteen, että pystymme keskustelemaan asiallisesti ja toisia kunnioittaen ilman että tämä yhteiskunnallinen jakautuminen tässä keskustelussa kärjistyy, Sipilä sanoi tapaamisen jälkeen.

Hallituksen ja opposition puoluejohtajat puhuivat turvallisuudesta ja yhteiskunnallisen keskustelun tilasta noin kolmen ja puolen tunnin ajan pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Puoluejohtajat kävivät turvallisuustilannetta läpi jo maanantaina yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa Mäntyniemessä. Maanantain tapaamista oli ehdottanut oppositiojohtaja, SDP:n Antti Rinne.

Sipilä: Harvinainen tapaaminen

Pääministeri korosti Kesärannassa laaditun yhteisen vetoomuksen harvinaisuutta ja piti sitä merkkinä suomalaisuuden voimasta.

– Tämä on varmasti aika harvinaista kansainvälisesti ja Euroopassakin, että kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat istuvat useamman tunnin ja käydään hyvin perusteellinen, syväluotaava keskustelu siitä, mitä voimme tehdä eduskunnassa ja puolueiden puheenjohtajina sen eteen, että tilanne ei kärjistyisi.

Pääministeri mukaan keskusteluilmapiiri on kärjistynyt erityisesti sosiaalisessa mediassa.

– Helposti siellä myöskin syyttömät syyllistetään. Puhuimme paljon siitä, miten pystymme vahvistamaan suomalaisten uskoa oikeusjärjestelmään ja viranomaisten toiminnan luotettavuuteen.

Sipilän mukaan lainsäätäjien on toisaalta oltava valmiita "kehittämään järjestelmää, jos puutteita huomataan".

Poliitikot saivat tilannekuvan turvallisuudesta

Tapaamiseen osallistui myös poliisijohtoa. Sipilän mukaan poliitikot saivat perusteellisen katsauksen sisäisen turvallisuuden tilannekuvasta.

Pääministeri ei kovin konkreettisesti kertonut, mitkä viimeaikaiset tapahtumat olivat syynä poikkeukselliselle tapaamiselle ja vetoomukselle keskustelun kärjistymistä vastaan.

–  Tottakai täällä on takana Turun tapahtumat, mutta onhan meillä näitä tapahtumia jo aiemminkin, jotka ovat vaikuttaneet viranomaisten turvallisuusarvioon. Mutta lähinnä tämä viime päivien keskusteluilmapiirin kärjistyminen oli syy siihen, että halusimme yhdessä puhua rauhassa.

Kaikkien puoluejohtajien yhteisen lausuman sanamuodot syntyivät Sipilän mukaan nopeasti.

Puoluejohtajien yhteinen lausuma kokonaisuudessaan:

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajien ja Sinisen Tulevaisuuden yhteinen lausuma 6.9.2017

Olemme käyneet rakentavan keskustelun ja päivittäneet tilannekuvan sisäisestä turvallisuudesta ja kansalaisten huolista.

Esitämme vetoomuksen rauhallisen, tosiasioihin perustuvan ja kunnioittavan keskustelun puolesta. Syyttömiä ei saa syyllistää.

Luotamme suomalaisen oikeusvaltion toimivuuteen ja viranomaisten toimintaan. Olemme sitoutuneet sen jatkuvaan parantamiseen.

Tuomitsemme jyrkästi terrorismin kaikissa muodoissaan sekä kaikenlaisen väkivallan ja vihapuheen.

Sitoudumme omien puolueiden edustajina huolehtimaan Suomen turvallisuuden ja yhtenäisyyden rakentamisesta ja keskustelemaan siitä säännöllisesti yhdessä.

Juha Sipilä, pääministeri, Keskustan puheenjohtaja

Petteri Orpo, Kokoomuksen puheenjohtaja

Sampo Terho, Sininen Tulevaisuus yhdistyksen -puheenjohtaja

Antti Rinne, SDP:n puheenjohtaja

Laura Huhtasaari, Perussuomalaisten varapuheenjohtaja

Touko Aalto, Vihreiden puheenjohtaja

Li Andersson, Vasemmistoliiton puheenjohtaja

Anna-Maja Henriksson, RKP:n puheenjohtaja

Sari Essayah, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja

Suosittelemme sinulle