Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Karibian saaret Irma-myrskyn jälkeen "tuskin asumiskelpoisia", Miamissa varaudutaan tsunamin kaltaiseen tulvaan

Puerto Ricon ei uskota selviytyvän myrskytuhojen korjaamisesta omin voimin. Florida näyttää joutuvan kohtaamaan Irma-myrskyn koko raivon.

Tulvan saartamia taloja Saint-Barthelemyn saarella, Gustaviassa 7. syyskuuta.
Tulvan saartamia taloja Saint-Barthelemyn saarella, Gustaviassa 7. syyskuuta. Kuva: Kevin Barrallon / AFP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Korkeimman, eli 5. luokan trooppinen hirmumyrsky Irma on ohittanut Puerto Ricon ja lähestyy nyt Dominikaanisen tasavallan itärannikkoa.

Myrsky ohitti Puerto Ricon pohjoisrannikon noin 50 kilometrin etäisyydeltä. Vaikka myrskyn silmä ei osunutkaan saarelle, suuria tuhoja ehti syntyä.

Noin puolet saaren asukkaista on vailla sähköä ja korjaustöiden uskotaan vievän viikkoja. Myrsky katkaisi myös saaren 150 miljoonaa dollaria maksaneen televisio- ja tietoliikennetornin.

Puerto Rico kärsii vakavista talousvaikeuksista, eikä sillä yksin ole varaa korjata infrastruktuurille koituneita tuhoja, arvioivat Vox-nettiuutispalvelun asiantuntijat.

Tilanne on pahempi Barbudan saarella ja muilla pikkusaarilla, jotka jäivät suoraan hirmumyrskyn reitille. Antiguan ja Barbudan pääministeri Gaston Browne lensi helikopterilla Barbudan yli ja kauhistui näkemäänsä. Koko saari on täynnä romua, jota tulvavesi riepottaa sinne tänne.

Browne kuvasi tuhoja täydelliseksi ja korjaustöiden vievän vuosia. Hänen mielestään Barbuda on tuskin enää asumiskelpoinen ja harkitsi antavansa evakuointimääräyksen saaren kaikille 1 600 asukkaalle.

Irma-hurrikaani satelliittikuvassa 6. syyskuuta noin klo 22 Suomen aikaa, kun se oli matkalla kohti Puerto Ricoa.
Irma-hurrikaani satelliittikuvassa 6. syyskuuta noin klo 22 Suomen aikaa, kun se lähestyi Puerto Ricoa. Kuva: NOAA / EPA-EFE

Irma lähestyy seuraavaksi Hispaniolan saarta, jonka se ohittaa niukasti pohjoispuolelta. Saaren jakavat Dominikaaninen tasavalta ja Haiti. Dominikaaninen tasavalta on kohtalaisen vauras valtio, mutta maanjäristyksestä toipuvan Haitin tilanne on toinen. Sen kyky kohdata myrsky on huono.

Kuuba vaaravyöhykkeessä

Hispaniolan jälkeen Irman reitti kulkee ennusteen mukaan Kuuban pohjoispuolitse, mutta tässä vaiheessa ennusteessa on jo epävarmuutta. Myrsky voi myös käydä saaren päällä.

Joka tapauksessa Kuuban itä- ja keskiosassa valmistaudutaan kuumeisesti myrskyn tuloon.

Suuremmassa vaarassa ovat kuitenkin Bahamasaarten eteläisimmät saaret sekä Turks- ja Caicossaaret.

Saako Florida täyden iskun?

Asukkaat valmistautuivat Irma-hurrikaanin tuloon hiekkasäkein Miamissa 6. syyskuuta.
Asukkaat valmistautuivat Irma-hurrikaanin tuloon hiekkasäkein Miamissa 6. syyskuuta. Kuva: Cristobal Herrera / EPA

Yhdysvalloissa Floridan osavaltio on saamassa hirmumyrskyn voimakkaimman iskun. Ennustemallit ovat melko yksimielisiä siitä, että myrsky saapuu mannermaalle Floridan niemenkärjessä.

Irma saattaa Kuuban lähellä hieman heikentyä, mutta sen odotetaan olevan Floridassa edelleen vähintään 4. luokan hurrikaani.

Myrskyn keskuksen, "silmän" halkaisija on ollut noin 55 kilometriä, mutta rajut tuulet ja sateet ulottuvat satojen kilometrien säteelle.

Valtava pyörretuuli saa avomerellä aikaan vesipatsaan, joka mantereelle tai saarelle saapuessaan aiheuttaa tsunamimaisen tulvan. Wunderground-sääsivuston blogikirjoituksen mukaan Floridan rannikolla myrskytulva voi olla seitsemän metriä korkea ja pohjosempana jopa hieman korkeampi.

Miamin suurkaupunki saattaa pahimmassa tapauksessa osua juuri myrskyn kulkureitille. Kaupungissa tukitaan tärkeimpiä kohteita hiekkasäkeillä. Miami-Daden piirikunnan pormestari Carlos Gimenez on määrännyt yli 100 000 ihmistä poistumaan rannikkoalueelta, kertoo Miami Herald -lehti.

Irman odotetaan saapuvan Floridaan sunnuntaiaamuna.

Uutista korjattu 9.9. klo 9.25. Vox ei ole uutiskanava vaan nettiuutispalvelu.

Suosittelemme sinulle