Lieksalainen Pekka Vallimies lähti toukokuun lopulla etsimään korvasieniä Lieksan Löpönvaaran maisemiin. Malmiharrastaja kiinnitti huomionsa ruosteiseen, oudon painavaan murikkaan.
– Näin siinä semmoisen kiven vieressä ruosteisen esineen. Kun otin sen käteen, niin heti tunsin että ominaisuuspaino on korkea. Kaikki sen pintojen muodot olivat jotain erikoista, Vallimies muistelee.
Pari päivää murkulaa tutkittuaan hän lähetti sen Geologian tutkimuskeskukseen.
Osui onnekkaasti tottuneen harrastajan kohdalle
Erikoistutkija Kari A. Kinnunen tunnisti lohkareen palasen rautameteoriitiksi. Sellaista ei Suomesta ole aiemmin löytynyt. Meteoriittilöydöt ylipäätään eivät ole Suomessa kovin yleisiä. Lieksan löytö on Geologian tutkimuskeskuksen mukaan vasta Suomen neljästoista meteoriitti. Maapallolta rautameteoriitteja on rekisteröity yli tuhat.
Kari A. Kinnusen mukaan Lieksan meteoriitti on asteroidin kappale. Sellaiset ovat jäänteitä aurinkokunnan syntyajoilta. Läpimitaltaan tämä rautameteoriitti on 66 millimetriä ja se painaa 230 grammaa. Meteoriitin mittasuhteita voi tutkia GTK:n tekemästä pyörityskuvasta.
– On hyvä kysymys, miksi meteoriitti löytyi Lieksasta. Ja se, että se osuu sellaisen ihmisen silmiin, joka on harjaantunut kiviä tarkastelemaan, erikoistutkija päivittelee onnekkaita sattumia löydön suhteen.
– Tieteellisesti jokainen meteoriitti on tärkeä. Jokaisen meteoriitin kohdalla tutkijat Suomessa ja kansainvälisesti odottavat, että juuri tämä uusi meteoriitti toisi uutta tietoa aurinkokunnan synnystä, Kari A. Kinnunen kertoo meteoriittien merkityksestä.
Tieteellisesti jokainen meteoriitti on tärkeä.
Kari A. Kinnunen
Tutkimusten perusteella Kari A. Kinnunen arvelee meteoriitin pudonneen Lieksaan jääkauden jälkeen, osana meteoriittisadetta.
Osaksi meteoriittikokoelmaa
Lieksan meteoriittilöydön tutkimuksista kertynyt materiaali on lähetetty kansainväliselle meteoriittikomissiolle. Rekisteröimistä varten rautameteoriitille on ehdotettu nimeä Lieksa. Suunnitelmien mukaan se sijoitetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon Helsingin Kumpulan kartanon meteoriittikokoelmaan.
Vaatimattomasti löytöönsä suhtautuva lieksalainen Pekka Vallimies ei ainakaan vielä suunnittele matkaa meteoriittia katsomaan.
– En tiedä, tuleeko käytyä. Onhan minulla valokuvia siitä, Vallimies tuumailee.
Nykyään meteoriittilöydöistä voidaan tehdä 3D-tulosteita, ja niinpä Vallimies onkin pyytänyt Geologian tutkimuskeskusta lähettämään sellaisen Lieksan museoon.
Juttua muokattu 7.9.2017 klo 14.57:Vaihdettu pääkuva ja lisätty linkki GTK:n meteoriitin pyörityskuvaan.