Hyppää sisältöön

Syksyn pimetessä taivaalta voi löytää Linnunradan maitovyön

Bongaa Linnunrata -hanke houkuttelee etsimään paikan, josta voi nähdä kotigalaksimme komeuden. Se ei edes Helsingissä vaadi pitkää matkaa.

Linnunrata kuvattuna Lapissa Sattasessa toissa talvena. Kuva: Jarno Mäkinen
Anniina Wallius

Se on kaikkien suomalaisten yllä, mutta vain yksi neljästä näkee sen. Mikä se on? Vastaus on Linnunrata.  Syksyn pimetessä suomalaiset haastetaan suuntaamaan katseet yötaivaalle ja etsimään sieltä hopeisena sumuvyönä hohtava kotigalaksimme.

Useimmille se tarkoittaa poistumista kotipihasta, sillä kolme neljäsosaa suomalaisista asuu niin kirkkaasti valaistuilla alueilla, ettei Linnunrataa ole sieltä mahdollista nähdä paljaalla silmällä.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan ja sen yhteistyökumppaneiden tänään perjantaina alkava Bongaa Linnunrata! (siirryt toiseen palveluun) -kampanja herättelee ihmisiä lähtemään linnunrataretkelle, kokemaan uusia elämyksiä tai kenties havahtumaan lapsuuden muistoon huimasta tähtitaivaasta.

"Kuin huone, jonka asukas ei koskaan avaa ikkunaverhoja". Sellaiseksi linnunratalähettiläs, avaruustieteen professori Esko Valtaoja kuvaili kampanjan avajaisissa ihmisen elämää, ellei tämä koskaan katso päänsä päällä aukeavaa avaruuden maisemaa.  

Hukkavalo on saastetta

Hankalinta taivaan tähystely on taajaan asutetulla pääkaupunkiseudulla ja yllättäen Pohjanmaalla Närpiössä, jossa tomaattikasvihuoneet valaisevat taivasta, kertoo Ursan lehti Tähdet ja avaruus.

Kampanjan yksi tavoite onkin havahduttaa ihmiset ajattelemaan hukkavalon vaikutuksia, jotka eivät vain estä näkemästä tähtiä, vaan ovat luonnon elämää häiritsevää ja energiaa tuhlaavaa valosaastetta. 

Pääkaupunkiseudultakin kuitenkin löytyy riiittävän pimeitä paikkoja Linnunradan bongaamiseen, sanoo kampanjan vetäjä Tuukka Perhoniemi Ursasta.

– Yksi on Suomenlinnan Kustaanmiekka. Lautoilla pääsee takaisin vielä yökahdelta. Toinen ovat Vattuniemen kalliot Lauttasaaressa, Perhoniemi vinkkaa.  

Lisäarvoa avaruusuutisille

Bongailijan kannattaa tähyillä Kustaanmiekasta tai Vattuniemestä merelle ja yleensäkin etelään, sillä sieltä Linnunrata syysiltana nousee. Tänä viikonloppuna bongaaminen ei  kuitenkaan vielä onnistu, sillä juuri nyt täysikuu valaisee taivaan.

Linnunrataretkensä voi jakaa muiden kampanjan innostamien kanssa valokuvina Ursan verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun). Sieltä löytyy myös tähtikartta (siirryt toiseen palveluun), joka antaa taivaan valopisteille nimet Kassiopeiasta Bereniken hiuksiin, Yksisarvisesta Vesikäärmeeseen.

Perhoniemellä on vielä yksi lisähoukutin taivaan tarkasteluun niille, jotka mielellään lukevat uutisia avaruudesta esimerkiksi Ylen sivuilta.

– Hämmästyttävän monen avaruusuutisen aiheen voi nähdä taivaalla ihan itse!

Lue Yle Tieteen sivulta Esko Valtaojan syyt siihen, miksi Linnunradan bongaaminen kannattaa.

Suosittelemme sinulle