Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Öljy, turska ja läänien yhdistäminen ovat Pohjois-Norjan vaaliteemoja

Norjan suurkäräjävaalien kuumia aiheita pohjoisessa ovat Lapin naapuriläänien Finnmarkin ja Tromssan yhdistäminen sekä Jäämeren luonnonvarat.

Norjan suurkäräjävaalien ennakkoäänestyskoppi
Norjan suurkäräjävaalien ennakkoäänestyskoppi Vesisaaressa 7.9.3017 Kuva: Tapani Leisti / Yle
Tapani Leisti
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Norjassa Vesisaaren torilla ja katujen varsilla ei näy yhtään vaalimainosta. Ei vaikka menossa on Norjan eduskunta- eli suurkäräjävaalien viimeinen kampanjaviikko. Vaalit ovat ensi maanantaina. Ainoa vaaleista kertova ilmoitus on Vesisaaren kaupungintalon ovessa ennakkoäänestyspaikasta kertova lappu.

Viikonvaihteessa puolueet ovat olleet telttoineen ja mainoslehtisineen toreilla. Sosiaalisessa mediassa vaaliväittely on vilkasta. NRK:n uutisten mukaan vihapuheelta ei ole vältytty.

Norjan Høyren vaalilehtinen
Norjan oikeistopuolueen Høyren vaalilehtinen oli ainoa vaaleista kertova mainos, jonka näimme Vesisaaressa reportaasimatkalla 5.-7.9.2017. Kuva: Tapani Leisti / Yle

Merkittävän alueellisen vaaliväittelyn foorumin on tarjonnut Norjan yleisradio NRK. Se on järjestänyt useilla paikkakunnilla alueellisia televisioituja vaalikeskusteluja, jotka ovat nähtävissä NRK:n verkkosivuilta.

Esimerkiksi Hammerfestissa pidettiin viime viikolla NRK Finnmarkin vaalikeskustelu. Aiheena oli pohjoisen öljy- ja kaasuteollisuuden tulevaisuus. Mikäpä sopisi paremmin maailman pohjoisimpaan öljy- ja kaasukaupunkiin.

Kysymys tasapainoilusta uusiutumattoman öljyn ja uusiutuvien kalavarantojen hyödyntämisestä on yksi vaalien puheenaiheista täällä Lapin naapurissa Pohjois-Norjassa.

Kiistaa herättää kalastuselinkeinon tulevaisuus

Oppositiossa oleva vasemmisto syyttää oikeistohallintoa suurtroolareita suosivasta kalastuspolitiikasta ja vaatii kalateollisuuden kehittämistä niin, että se työllistäisi kalanjalostustyöntekijöitä mieluummin Norjan rannikolla kuin Kiinassa.

Myös öljyteollisuutta Pohjois-Norjassa vahva, mutta viimeiset neljä vuotta valtakunnallisesti oppositiossa ollut työväenpuolue lupaa kehittää niin, että se hyödyttäisi nykyistä enemmän paikallisia yhteisöjä.

Pienpuolueista pohjoisessa melko vahva sosialistinen vasemmistopuolue karsastaa öljytuotannon leviämistä pohjoiseen pitäen sitä suurena riskinä uusituville kalavarannoille kuten myös ympäristöpuolue vihreät.

Pohjoinen jää entistä enemmän syrjään?

Monelle asukkaalle ja arvatenkin julkisen sektorin työntekijälle tärkein aihe pohjoisen kannalta vaaleissa on Tromssan ja Finnmarkin läänien yhdistäminen, josta suurkäräjät päätti oikeistohallituksen ajamana viime kesäkuussa.

Täällä Finnmarkissa, jossa väkeä on vähemmän, pelätään jäämistä mopen osille kimpassa isomman Tromssan kanssa. Työväenpuolue on luvannut perua yhdistämisen, jos se voittaa vaalit ja saa pääministerin paikan.

Uusimpien mittausten mukaan vaalista on tulossa tiukka. Saako Norja oikeisto vai vasemmistohallituksen ja tuleeko esimerkiksi ympäristöpuolue vihreä vaa’ankieli, se ratkeaa ensi maanantain vaaleissa.

Suosittelemme