Hyppää sisältöön

Legendaarinen Discoland puretaan lähikuukausina – nostalgiamatkoja paikalle on tehty pitkin kesää

Takavuosien maankuulu menopaikka päätyy maan tasalle todennäköisesti vuodenvaihteessa. Purkamista ennakoivat ihmiset ovat kesän mittaan käyneet tunnelmoimassa ja verestämässä muistojaan Keski-Pohjanmaalla Lestijärven rannassa.

Discoland on ränsistynyt.
Discoland on ränsistynyt. Kuva: Antti Kettumäki / Yle
Heini Holopainen

Lestijärven kunta teki päätöksen Discolandin purkamisesta jo keväällä.

Vuosia poissa käytöstä ollut rakennus on kärsinyt ilkivallasta. Muun muassa ikkunat on täysin rikottu. Paikalla on kuitenkin käynyt paljon ihmisiä muistelemassa tanssilavan loiston päiviä. Kunnassa on pohdittu, pitäisikö vierailut jotenkin estää.

– Siellä on sinänsä aika vaarallista kulkea. Ovet ovat kyllä olleet lukossa, mutta ehkä me joudumme harkitsemaan varoituskylttejä. Sulkunauhakin antaisi ymmärtää, ettei sinne kannata mennä.

Discoland sisältä.
Discoland sisältä. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Jäljellä on vielä käytännön töiden järjestely. Purkujätteiden jatkokäytöstä, esimerkiksi kierrätyksestä, on neuvoteltu, kertoo kunnanjohtaja Esko Ahonen.

Discolandin huippuvuodet ajoittuvat 1990-luvulle. Parhaimpina iltoina huviväkeä oli paikalla tuhansia. Tanssi-innostus hiipui kuitenkin 2000-luvun alussa. Viime vuodet tanssilava on ränsistynyt käyttämättömänä.

– Tiedän, että moni "entinen nuori" on käynyt siellä pihassa fiilistelemässä ja muistelemassa menneitä. Se on erittäin nostalginen ja upea paikka. Sen aika on kuitenkin ohitse. Lisäksi korjauskustannukset olisivat niin isoja, että se on pakko purkaa, pohtii kunnanjohtaja.

Discoland on kunnan omistama kiinteistö ja se sijaitsee kunnan tontilla. Alueen jatkokäyttöä pohtii toimikunta.

Kunnanjohtaja Ahonen visioi, että rantaan voisi rakentaa kiinteistöjä, jotka palvelisivat vapaa-aikaa, virkistäytymistä, matkailua, asumista ja lomanviettoa.

– Tuskin siihen uutta menopaikkaa rakennetaan. Tanssilavaa siihen ei tule.

Suosittelemme sinulle