Hyppää sisältöön

Huono vuosi houkuttaa nopeuttamaan viljan kypsymistä glyfosaatilla – "Ei käy", muistuttaa viranomainen

Kunnat ja viljelijät ovat kyselleet ely-keskuksilta, voisiko glyfosaattia käyttää viljojen pakkotuleennuttamiseen. Vastaus on kieltävä.

Maanviljelijä saappaineen märässä ohrapellossa.
Arkistokuva. Kuva: Juha Kemppainen / Yle
Sari Vähäsarja

Puinnit ovat pari, kolme viikkoa myöhässä ja viljasato uhkaa jäädä valmistumatta monessa paikassa. Se on saanut kunnat ja viljelijät kyselemään ely-keskuksista, voisiko satoa tuleennuttaa eli pakkokypsyttää glyfosaatilla tai muilla valmisteilla.

Kysyjille on jouduttu tarjoamaan selvää eitä, sanoo ylitarkastaja Reija Lesonen Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksesta.

– Viljelijät ovat vähän epätietoisia, kun rehuviljoilla glyfosaattia on lupa käyttää juolavehnän torjuntaan. Käyttöaika on kuitenkin rajattu eli ainetta ei saa käyttää kasvustoon, joka ei ole tuleentunut. Viljan on siis oltava jo puitavaa.

Juolavehnän torjuntaan glyfosaattia saa käyttää vain rehuviljassa. Elintarvikekäyttöön tulevan ja siemenviljan osalta glyfosaattikielto on ehdoton.

Vastaavia kyselyitä ei tule tarkastajille joka syksy. Nyt onkin meneillään poikkeuksellisen vaikea vuosi, sanoo Lesonen:

– Kevättöille päästiin myöhään eikä syksykään ole sen helpompi. Nyt 10 vuorokauden ennuste näyttää sadetta… Kun ei vain tulisi pakkaset, että saataisiin puinnit tehtyä, toivoo Lesonen.

Myös Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR muistutti viikko sitten, että viljojen pakkotuleennuttaminen glyfosaatilla ei ole vaihtoehto, vaikka riskinä on, ettei viljasato ehdi kaikkialla kypsyä puitavaksi.  Pakkotuleennutettu vilja ei ole myyntikelpoista. Rehuviljoissakin glyfosaattikäsittely ennen puintia heikentää laatua.

Suosittelemme sinulle