Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Romurallikuski hurjasta harrastuksestaan: "Ei rautaan voi rakastua, se on parempi tuhota"

Romuralli on varmasti oudoin autourheilulaji. Purkukuntoisilla autoilla törmäillään aidatussa karsinassa, kunnes vain yksi autoista pystyy liikkumaan.

Perjantai-dokkari: Romuralli – lupa tuhota Kuva: Yle Areena
Jyrki Richt
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahdeksan autoa kaasuttelee korviahuumaavasti keulat vastakkain. Sireeni ulvahtaa, ja ensimmäiset autot törmäävät rajusti toisiinsa.

Autot singahtelevat paksuilla tukeilla aidatun radan eri puolille ja pakittavat rajusti toisten keulaan tai kylkeen. Pelti paukkuu ja rauta ryskyy. Moottorit ulvovat, kumi palaa ja jäähdyttäjät höyryävät.

Romurallissa pelti paukkuu.
Romurallissa pelti paukkuu. Kuva: Yle / Aleksi Nuotio

Tämä on romurallia.

– Tää on niin pähkähullua. Järjen kanssa tällä ei ole mitään tekemistä, tiivistää Romurallin järjestäjä Kristian "Sheikki" Laakso.

Takaluukku kaverin konehuoneeseen

Romurallissa ajetaan etu- ja takavetoisilla henkilöautoilla vuotuista SM-sarjaa. Kisoissa ajetaan alkuerät, keräilyerät ja finaali. Ideana on tuhota törmäämällä toiset autot ja säilyttää oma auto liikkuvana.

– Erissä yritetään tappaa toisen auto mahdollisimman totaalisesti, kiteyttää vuosikaudet romurallia ajanut Pasi Akkila.

- Ajetaan takaluukku kaverin konehuoneeseen niin lujaa kuin sielu sietää, sanoo Pasi "Aku Buck" Akkila.
- Ajetaan takaluukku kaverin konehuoneeseen niin lujaa kuin sielu sietää, sanoo Pasi "Aku Buck" Akkila. Kuva: Yle / Jyrki Richt

– Ajetaan takaluukku kaverin konehuoneeseen niin lujaa kuin sielu sietää ja toivotaan, että kaverin auto ei enää liiku ja oma liikkuu, Akkila jatkaa.

Säännöt eivät juurikaan ajamista rajoita. Sallittuja vaihteita ovat ykkönen ja pakki. Pakoilu on kielletty, samoin kimppaan ajaminen. Tahallinen törmääminen kuljettajan puoleiseen oveen on kielletty.

Turhat säännöt eivät kahlitse Romurallia. Pakoilu on kuitenkin kielletty.
Turhat säännöt eivät kahlitse Romurallia. Pakoilu on kuitenkin kielletty. Kuva: Yle / Aleksi Nuotio

Perä edellä törmääminen on taktisesti viisainta, koska keulassa ovat auton haavoittuvimmat osat.

Teräspalkit turvaksi

Kolme hikistä miestä repii osia irti parhaat päivänsä nähneistä Mazdasta ja Nissanista kärköläläisellä autotallilla. Pasi  Akkila, Urmas Lohk ja Atte Piekkari muodostavat romurallitallin Sawhill Racing.

Autot ja rauta ovat miehille tuttuja: Akkila on hitsaaja ja Lohk sekä Piekkari raskaankaluston asentajia.

– Autoista puretaan kaikki palava materiaali ja vaaralliset osat. Lasit,  listat, lamput, vetokoukut, turvatyynyt ja kaikki hajoava. Sisälle jää vain kuskin penkki, sanoo Akkila.

Romuralliautoista puretaan kaikki palavat ja vaaralliset osat.
Romuralliautoista puretaan kaikki palavat ja vaaralliset osat. Kuva: Yle / Aleksi Nuotio

Myös polttoainetankki puretaan ja jäähdytysjärjestelmä tyhjennetään räjähdysvaaran vuoksi. Jäähdyttäjässä saa käyttää vain vettä.

Purkutyön jälkeen alkaa turvavarusteiden asentaminen. Oviin hitsataan teräspalkit. Myös kuljettajan penkin taakse lisätään koria vahvistava palkki. Kuskin ikkunaan hitsataan teräsristikko. Jalkatilaan asennetaan erillinen polttoainesäiliö ja akku.

Autot koristellaan lajin henkeen kuuluvalla ronskilla otteella. Mazda saa pintaansa tiilikuvioinnin ja Nissan lautajäljitelmän.

Rauta taipuu ja luut rutisevat

Lempäälän Pirkanhovin parkkipaikalla Sawhill Racingin kolmikko pääsee tositoimiin. Romurallikuskit käyttävät taitelijanimiä. Akkila tunnetaan nimellä "Aku Buck", Lohk on "Tuho-Urmas" ja Piekkari "Musta Mannerheim".

Myös Mustalle Mannerheimille on löytynyt viime tipassa kisa-auto, vanha Volkswagen kuusen alta. Konepellin alla on edelleen keko kuivuneita neulasia.

Romurallikisassa pelti on pehmeää.
Romurallikisassa pelti on pehmeää. Kuva: Yle / Aleksi Nuotio

Romuralli vastaa nimensä haasteeseen. Perät painuvat sisään, lokasuojat ruttaantuvat ja pyörät irtoilevat. Yksi kerrallaan autot jäävät liikuntakyvyttöminä paikoilleen.

– Kun tulee ensimmäinen täräys, niin se on niin kova adrenaliinipiikki, että ei siinä tunne mitään pelkoa eikä paljon ajattele. Pää vain pyörii kuin pöllöllä ja etsii tuhottavaa, kuvaa Aku Buck tunnelmista kisa-auton ratissa.

Kuskit käyttävät normaaleja kolmipisteturvavöitä. Kolhuja tulee varmasti.

Kuljettajaa suojaavat kypärä, kolmipisteturvavyö, turvapalkit ja ikkunaristikko. Silti kylkiluut ovat kovilla.
Kuljettajaa suojaavat kypärä, kolmipisteturvavyö, turvapalkit ja ikkunaristikko. Silti kylkiluut ovat kovilla. Kuva: Yle / Aleksi Nuotio

– Välillä sattuu, välillä ei, mutta se on lajin luonne. Minulla on useimmin kylkiluut murtuneet. Sitten ollaan pienemmällä hapella pari viikkoa, sanoo Aku Buck.

Leka ja rälläkkä parhaat työkalut

Erien välillä autoja kohennetaan uuteen uskoon varikkoalueella. Lekaa ja rälläkkää pienempiä työkaluja ei juuri tarvita.

Pasi Akkilan eli Aku Buckin autosta katkaistaan akseli ja irrotetaan vaurioitunut takapyörä. Tilalle asennetaan kuormaushihnoilla nelipyöräinen rullakko.

Erätauoilla autoja korjataan. Akun takapyörä korvataan rullakolla.
Erätauoilla autoja korjataan. Akun takapyörä korvataan rullakolla. Kuva: Yle / Aleksi Nuotio

– Koitetaan nyt, kauanko se kestää, nauraa Aku.

Kilisten ja kalisten Mazda raahautuu finaaliin.

Finaalissa Tuho-Urmas kaasuttelee toiseksi, ja Aku Buck yltää viidenneksi. Musta Mannerheim jää alkuerään. Volkkari ei suostu käynnistymään kovan niitin jälkeen.

Sawhill Racing -tallin kuskit: Tuho-Urmas (vas.), Musta Mannerheim ja Aku Buck
Sawhill Racing -tallin kuskit: Tuho-Urmas (vas.), Musta Mannerheim ja Aku Buck Kuva: Yle / Jyrki Richt

– Täällä ei olla nössöjä. Jos rakennetaan auto ja tullaan tänne ajamaan, niin sitten ajetaan kunnolla, sanoo tyytyväinen Tuho-Urmas.

Yhteisöllistä hulluutta

Kouvolalainen romualan yrittäjä Kristian "Sheikki" Laakso on ollut mukana Romurallissa 24 vuotta.  Sheikki järjestelee kisat yhdessä vaimonsa ja talkooväen kanssa lupabyrokratiasta lähtien romujen poiskuljetukseen asti.

Romurallin perustaja ja järjestäjä Kristian "Sheikki" Laakso
Romurallin perustaja ja järjestäjä Kristian "Sheikki" Laakso Kuva: Yle / Aleksi Nuotio

– Ei tämä mikään bisnes ole. Teen tätä ihan rakkaudesta lajiin. Kyllä me eletään ihan muulla toiminnalla. Mutta kyllä tästä saa juttuja, mitä ei pysty rahalla mittaamaan. Tämä on niin pähkähullua, että se kiinnostaa, sanoo Sheikki.

Kisojen päätuomari ja juontaja Sauli "Sakke" Tolmunen korostaa romuralliharrastuksen yhteisöllisyyttä.

– 17 vuotta olen ollut mukana, ja kyllä se on lajin hauskuus ja porukan yhteisöllisyys, mikä vetää. Jos kanssakilpailija tulee pyytämään työkalua tai varaosaa, niin aina tulee apua. Kaveria ei täällä jätetä, sanoo Sakke.

Päätuomari Sauli "Sakke" Tolmunen arvostaa Romurallin yhteisöllisyyttä.
Päätuomari Sauli "Sakke" Tolmunen arvostaa Romurallin yhteisöllisyyttä. Kuva: Yle / Aleksi Nuotio

– Sellainen mukava irroittelu, hulttiomeininki, se meitä yhdistää. Hauskanpito on tosi tärkeää, vahvistaa Pasi Akkila.

"Autot kuolevat saappaat jalassa"

Kisojen jälkeen kauhakuormaaja pinoaa ruttaantuneet autonraadot kasaan. Sheikki nostaa autot romurekan lavalle.

Autot päätyvät kierrätykseen. Nesteet kuivataan ja romut murskataan.

– Niistä tulee uutta metallia, kertoo Sheikki.

Romurekka on kisa-auton matkan pää.
Romurekka on kisa-auton matkan pää. Kuva: Yle / Aleksi Nuotio

– Romurallissa autot pääsevät kuolemaan saappaat jalassa. Ne näyttävät vielä viimeisen kerran, mihin niistä on. Tämä edistää kierrätystä. Kaverit hakevat purkukuntoisia autoja tuolta pihoilta, ajavat kisan ja roudaavat ne meille kierrätykseen. Eihän me maailmaa niillä pelasteta, mutta on se ainakin parempaan suuntaan, Sheikki jatkaa.

– Ei rautaan voi rakastua, sanoo puolestaan Pasi Akkila.

– Se on parempi tuhota vaan, ja tehdä siitä vaikka lusikoita tai peltipurkkeja. En minä näitä autoja rakentele muuten kuin tuhotakseni ne, mies jatkaa.

Suosittelemme