Hyppää sisältöön

"Lapsellamme ei ole tulevaisuutta Afganistanissa" – Bayatin perhe odottaa pakkopalautustaan pelon vallassa

Sabrinaa ja Zakeria vainotaan avioparin mukaan aviorikoksen vuoksi. Siitä voi seurata Afganistanissa vankeustuomio, tai pahempaa.

Zaker, Sabrina ja Taha Bayat odottivat pakkopalautusta Lappeenrannan Konnunsuon säilöönottoyksikössä 6.9.2017.
Kuva: Jari Kovalainen
Eero Mäntymaa

Lappeenrannan säilöönottoyksikössä leikittää lastaan alakuloinen aviopari. Kahdeksankuukautinen Taha ei ymmärrä, mikä vanhempia huolettaa: perhettä ollaan palauttamassa Afganistaniin.

– Lapsi on syytön ja hän kärsii meidän vuoksemme, sanoo isä Zaker Bayat.

Perhe haettiin säilöön maanantaina Jyväskylän Salmirannan vastaanottokeskuksesta. Vastaanottokeskuksen asukkaat ja suomalaiset vastustivat maastapoistoa ja operaatio yltyi sekasortoiseksi. Perheelle siitä jäi uusi ikävä muisto aiempien päälle.

– Emme ehtineet vetää edes kenkiä jalkaan. Minut pakotettiin pois kuin olisin tappaja, Zaker kertaa maanantain taopahtumia.

Aviopari haki Suomesta turvapaikkaa, koska he pelkäsivät Sabrinan entisen aviomiehen kostoa.

Sabrina (23) naitettiin entiselle miehelle 12-vuotiaana. Mies sekä hänen sukulaisensa olivat väkivaltaisia, Sabrina kertoo.

– He eivät ole hyviä ihmisiä. Hän (ex-mies) on raakalainen.

Taha (8kk) äitinsä Sabrinan kanssa.
Kuva: Jari Kovalainen

Sabrina erosi miehestään, joka ei ottanut tätä hyvällä. Hän, sekä Sabrinan eno alkoivat uhkailla Sabrinaa.

Suhde Zakeriin tarkoitti lisää ongelmia. Zaker kuuluu Afganistanin Hazara-vähemmistöön ja Sabrinan perhe on Tadzikkeja, mikä ei Sabrinan mukaan käynyt päinsä kaikille hänen sukunsa jäsenilleen.

– Hän uhkasi puhelimitse minua ja vaimoani. Hän uhkaa tappavansa meidät kaikki, sanoo Zaker.

Aviopari muutti Kabulista Sabrinan äidin luo Ghaznin maakuntaan, mutta uhkailu ei loppunut. Ex-mies syytti Zakeria ja Sabrinaa aviorikkomuksesta, ja oli ilmiantanut heidät Taliban-liikkeelle, Sabrina ja Zaker kertovat.

– Jos Taliban ottaa meidät kiinni, he kivittävät meidät. Jos valtio ottaa meidät kiinni, joudumme vuosiksi vankilaan, Sabrina sanoo.

Talibanien hallitsemilla alueilla kuolemantuomio kivittämällä on edelleen käytössä oleva rangaistus.

Zaker Bayat odotti pakkopalautusta Lappeenrannan Konnunsuon säilöönottoyksikössä 6.9.2017.
Kuva: Jari Kovalainen

Maahanmuuttovirasto ei kuitenkaan uskonut tarinaa.

Syynä oli ristiriita tarinoissa, jotka Zaker ja Sabrina olivat antaneet Maahanmuuttoviraston puhutteluissa. Zakerin mukaan heitä oli uhkailtu jo ennen Sabrinan avioeroa. Sabrinan tarinan mukaan uhkailusoittoja oli tullut heidän muutettuaan Kabulista Ghaznin maakuntaan.

Zaker ja Sabrina pitävät perustetta kohtuuttomana.

– Tämä on ensimmäinen kerta kun vaimoni puhuu viranomaisille haastattelussa. Hän on kouluttamaton, perustelee Zaker epäselvyyttä.

– Muutenkin vointini oli huono, olin raskaana ja otin lääkkeitä, sanoo Sabrina.

Maahanmuuttoviraston päätös kuitenkin pysyi ja korkein hallinto-oikeus hylkäsi Zakerin ja Sabrinan valituksen kesäkuussa. Koko perhe päätettiin käännyttää takaisin Afganistaniin.

Suomessa syntynyt Taha-poika ei vaikuttanut kielteiseen päätökseen. Maahanmuuttoviraston mukaan lapsen ensisijainen etu on olla vanhempiensa kanssa, vaikka vanhempia oltaisiin pakkopalauttamassa Afganistaniin. ”Olette kykeneviä huolehtimaan lapsesta ja hänen tarpeistaan”, maahanmuuttoviraston päätöksessä luki.

Vanhemmat ovat eri mieltä.

– Lapsellamme  ei ole tulevaisuutta Afganistanissa, Sabrina sanoo.

Suosittelemme sinulle