Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

"Järkyttävää", "epämiellyttävää puhetta", "vaarallista" – puoluejohtajat kommentoivat perussuomalaisten Huhtasaaren islamisaatiopuheita

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari käänsi muiden puolueiden kanssa tekemänsä sopimuksen vihapuheiden tuomitsemisesta päälaelleen eilen eduskunnan kyselytunnilla.

Laura Huhtasaari puhuu eduskunnassa
Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kysyy eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 7. syyskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Hilkka Säävälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolueet joutuvat nyt punnitsemaan suhtautumisensa Jussi Halla-ahon johtamiin perussuomalaisiin.

Kaikki eduskuntaryhmät olivat keskiviikkona allekirjoittaneet lausuman, jossa tuomittiin kaikenlainen vihapuhe ja väkivalta. Puoluejohtajat halusivat rauhoittaa repiväksi kääntynyttä maahanmuuttokeskustelua.

Pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa perussuomalaisia edusti varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari

Yllätys oli melkoinen torstaisella eduskunnan kyselytunnilla. Laura Huhtasaari käänsi sitoumuksestaan huolimatta vihapuheen tarkoittamaan vain vihapuheita, jotka on suunnattu suomalaisia ja länsimaisia arvoja kohtaan.

Huhtasaari pelotteli uhkaavalla islamisaatiolla

Rauhoittelun sijaan Huhtasaari maalaili uhkakuvia Suomea lähestyvästä islamisaatiosta.

Islamisaatio tarkoittaa valtion kääntymistä islamin suuntaan. Esimerkki tällaisesta on Iran. Huhtasaaren mielestä Suomesta siis uhkaa tulla valtio, jossa esimerkiksi alkoholin nauttimisesta, uskottomuudesta tai varkaudesta voitaisiin rangaista kivittämällä tai amputoimalla.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo pitää Huhtasaaren puheita vaarallisena.

– Se, että tuolla tavalla yleistetään, pistetään samaa koriin, tehdään jostain uskontoon kuulumisesta jotenkin pelottava ja uhka, minusta se on epämiellyttävää puhetta. Sellainen ei kuulu Suomeen. Se ei ole meidän juuri allekirjoittaman vetoomuksen mukaista, se on vaarallista puhetta.

"Vihapuheessa ei ole useita kategorioita"

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on tyrmistynyt siitä, että perussuomalaisten mielestä vihapuheessa on erilaisia luokituksia ja vain länsimaihin tai suomalaisiin kohdistetut vihapuheet ovat tuomittavia.

– Meidän on reagoitava näihin puheisiin niin, että jatkamme avoimesti avoimen yhteiskunnan puolustamista. Jossa oikeusvaltiota kunnioitetaan ja jossa jokaisen ihmisen ihmisarvoa kunnioitetaan.

Huhtasaaren puheisiin puuttui eduskunnan kyselytunnilla ainoastaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.). SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne olisi halunnut puheenvuoron kertomansa mukaan, mutta puhemies Maria Lohela ei sitä antanut.

– Pomppasin saman tien pystyyn, kun kuulin tämän Huhtasaaren puheenvuoron ja olisin kyllä käyttänyt selkeän puheenvuoron, jossa viesti on se, että juuri tämänkaltaisia vihapuheita meidän pitää nyt välttää, Rinne sanoi tänään. 

Unkarin ihailu hirvitti

Laura Huhtasaari ylisti puheessaan myös rajat kiinnipitäviä Unkarin johtajia, joista uskoi unkarilaisten olevan ylpeitä.

Entinen oikeusministeri, RKP:n Anna-Maja Henriksson kauhistui.

– Unkari on niitä Euroopan maita, jonka oikeusvaltioperiaatteesta Euroopan komissio on erittäin huolissaan. Unkarissa irtisanotaan tuomareita ja hallitus siellä päättää, ketkä ovat tuomitsemassa kansalaisia. Itse en voisi millään hyväksyä sellaista, mutta perussuomalaiset ovat ilmeisesti sillä kannalla.

Erityisen outona Henriksson pitää Huhtasaaren linjauksia siksi, että Huhtasaari on pyrkimässä tasavallan presidentiksi.

Muut puoluejohtajat: Hallitukseen nykyperussuomalaisista ei ole

Jo ennen viimeisintä käännettä muut puolueet toisensa jälkeen ovat sanoutuneet irti mahdollisesta hallitusyhteistyöstä nykyperussuomalaisten kanssa. 

Puoluejohtajat eivät sen sijaan usko Ruotsin malliin, jossa maahanmuuttovastaiset ruotsidemokraatit eristettiin kaiken yhteistyön ulkopuolelle.

– Se on vain omiaan kärjistämään välejä. Minusta keskustelu, yhteydenpito, puhuminen, yhteisen sävelen löytäminen on arvokasta. Sitä me haettiin Kesärannassa ja kyllä me aika pitkälle päästiin, mutta niin kuin nähtiin taas eilen, niin työtä on jatkettava, sanoo kokoomuksen Petteri Orpo.

Ainoa helpottunut Kesärannan palaveriin osallistuneista poliitikoista oli perussuomalaisista irtaantuneen sinisten ministeriryhmän vetäjä, urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terho. Hän kiitteli tänään nykyistä asemaansa.

– Taivaalle ylistys, minun ei enää tarvitse enää selitellä, ei kommentoida, ei irtisanoutua, eikä edes noteerata näitä puheita.

Suosittelemme sinulle