Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Elokuvien avustustehtäviin haetaan kaikenikäisiä ja -kokoisia – myös asuntoja etsitään kuvauspaikoiksi

Länsi-Suomen elokuvakomission avustajarekisterissä on jo 900 vapaaehtoista.

Työryhmä harjoittelee elokuvan kohtausta
Viikossa aikuiseksi -elokuvan kuvaukset vuonna 2014. Kuva: Paula Koskinen / Yle
Petra Ristola
Avaa Yle-sovelluksessa

Turku on noussut tunnetuksi elokuvakaupungiksi ja 2000-luvulla Turussa on kuvattu yli 30 pitkää leffaa. Tämän lisäksi on kuvattu sarjoja, mainoksia, lyhtytelokuvia, dokumentteja, joten ei mikään ihme, että Länsi-Suomen elokuvakomissiolla on jo noin 900 avustajan työkalupakki.

Elokuvakomissaari Teija Raninen kertoo, että parhaillaan Turussa on käynnissä kotimaisen tv-sarjan kuvaukset, joissa avustajia on mukana. Ensi viikolla kuvataan lastenelokuvaa.

Joissakin tuotannoissa avustajista annetaan tarkat kriteerit, mutta joukkokohtauksissa tarvitaan avustajia laajalla skaalalla.

– Muistan, kun Petri Kotwican Henkesi edestä -elokuvaan haettiin vastasyntynyttä poikavauvaa. Ja vauva löydettiin, sanoo elokuvakomissaari Raninen.

Avustajarekisteriin voi kuka tahansa ilmoittautua. Iällä, koolla tai näöllä ei ole väliä.

Enon opetukset elokuvan kuvaukset
Enon opetukset -elokuvan kuvaukset vuonna 2011. Kuva: Aleksi Hakala / Yle

Sopisiko asuntosi kuvauspaikaksi?

Länsi-Suomen elokuvakomissiolla on myös asuntorekisteri, johon voi ilmoittaa talon, kiinteistön tai vaikka luontokohteen. Syksyllä kuvattavaan komediasarjaan haetaan parhaillaan arvoasuntoa.

– Kuvauspaikkoja on haussa joka viikko. On valtava etu, jos meillä on tiedossa erilaisia kohteita, sanoo elokuvakomissaari Teija Raninen.

Raninen muistuttaa, että kaikenlaiset rakennukset ja erilaiset miljööt kiinnostavat, sillä neuvotteluja eri tuotannoista on käynnissä. Vuoden alusta käytössä ollut elokuvien tai tv-tuotantojen tuotantokannustin on lisännyt tuotantojan määrää. 

– Vihdoinkin Suomi on kilpailukykyinen muihin maihin verrattuna. Tänne kannattaa tulla kuvaamaan, Raninen sanoo.

Suosittelemme