Kaupan sokerihyllyllä kuluttajaa tervehtii sekava kokonaisuus.
Suomalaisessa sokerintuotannossa vaikuttavat nimet Dansukker, Suomen Sokeri, Sucros, Apetit, Nordic Sugar ja Nordzucker.
Erotatko ne kaikki toisistaan ja tiedät, mitä minkäkin nimen takaa löytyy?
Harva erottaa.
Unohda Tanska, nyt jyllää Saksa
Kaiken keskiössä on Nordzucker. Se on saksalainen Euroopan toiseksi suurin sokeriyritys, joka toimii Suomessa nimellä Nordic Sugar ja käytännössä omistaa suomalaisen sokerintuotannon.
Sillä: Nordzucker eli Nordic Sugar omistaa 80 prosenttia Sucroksesta, joka on Säkylässä toimiva Suomen ainoa juurikassokeritehdas. Loput 20 prosenttia Sucroksesta omistaa esimerkiksi pakastevihanneksista tuttu kotimainen Apetit.
Sucros puolestaan omistaa kokonaan Suomen Sokerin, joka pyörittää Kirkkonummen Porkkalassa toimivaa sokeripuhdistamoa. Siellä valmistetaan ja pakataan sokeri- ja siirappituotteet kuluttajille säkyläläisestä sokerista.
Kaupasta löytyvien sokeripakkausten kyljessä ei kuitenkaan ole Suomen Sokerin nimeä vaan yleensä Dansukker. Se on pelkkä jäänne, sillä tanskalaisomistuksesta ei ole enää tietoakaan.
Tanskalainen Danisco osti suomalaisen sokerintuotannon vuonna 1999 ja myi sen Nordzuckerille kymmenen vuotta myöhemmin eli vuonna 2008. Tanskalaisvuosina paketinkylkeen ilmestynyt tuotenimi Dansukker jäi kuitenkin elämään pohjoisilla markkinoilla.
Osa Suomessa myytävistä Dansukker-tuotteista valmistetaan ulkomaisesta sokerista tai ulkomailla, kuten Ruotsissa. Valmistusmaa ilmoitetaan tuotetiedoissa.
Omavaraisuus on pudonnut alle puoleen
Etelä-Suomessa oli 2000-luvulle tultaessa vielä kolme juurikassokeritehdasta: Säkylä, Salo ja Turenki.
Niistä Turenki suljettiin vuonna 1998, ja Salon vuoro tuli vuonna 2006. Jälkimmäisen taustalla oli EU:ssa tehty päätös keskittää tuotantoa etelämmäs Eurooppaan. Suomen 146 miljoonan kilon vuosikiintiö leikattiin ensin 90 miljoonaan kiloon ja myöhemmin 81 miljoonaan kiloon.
Samalla Suomen omavaraisuusaste sokerissa on pudonnut noin 60–70 prosentista nykyiseen 40–45 prosenttiin.
Pääkaupunkiseudun viimeinen sokeritehdas suljettiin Helsingissä jo vuonna 1965. Sen paikalle Töölönlahden rannalle rakennettiin 1990-luvulla Oopperatalo.