Hyppää sisältöön

Lapin talous kasvaa nopeimmin Suomessa – "Pitäisi ymmärtää nyt Helsingissä"

Lapin talouden kasvuvauhti on omaa luokkaansa. Hyvän kehityssuunnan jatkumiseksi ja kasvun turvaamiseksi vaaditaan nyt valtion erityistoimenpiteitä. "Nyt olisi valtiojohdon herättävä, ennen kuin on liian myöhäistä", sanoo maakuntajohtaja Mika Riipi.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Jarmo Siivikko

Työ- ja elinkeinoministeriön ennakkotietojen perusteella voimakkaimpia kasvajia taloudessa ovat Lappi, Kainuu, Keski-Pohjanmaa ja Varsinais-Suomi. Näissä maakunnissa yritysten liikevaihdon kasvu on ollut keskimäärin 13–17 prosenttia.

– Alueelliset erot talouskehityksessä ovat kuitenkin yhä suuria, työ- ja elinkeinoministeriön johtaja Olli Koski kertoo.

Lappi on tämän porukan kärjessä kasvun ollessa lähes 17 prosenttia. Ministeriön katsauksen mukaan myös matkailussa on vahvoja odotuksia ja varsinkin Lapin matkailu näyttää kasvavan reipasta vauhtia.

Matkailun rajoja me emme vielä edes tiedä.

Timo Rautajoki

– Matkailun rajoja me emme vielä edes tiedä, vaan nähdään kasvua koko ajan ja sen tulevaisuus näyttää hyvältä. Myös teollisuudella ja kaikilla muillakin toimialoilla on samanlaiset näkymät, Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki kertoo.

Lapin toimintaedellytykset turvattava

Lapin kauppakamari toimitusjohtaja Timo Rautajoki näkee kuitenkin tilanteessa myös ongelmia. Ilman valtion toimenpiteitä Lapin kasvu saattaa tyrehtyä. Samalla Lapin vetoapu muulle Suomelle loppuu.

– Toimintaedellytyksiin ja liikenneyhteyksiin pitää saada parannusta. Meidän pitää saada hyvä tieverkko, rautatieyhteyksiä lisää, Kemin satamaan syväväylä, juuri tällaisilla toimilla tuetaan meidän kehitystä, Rautajoki sanoo.

Timo Rautajoen mukaan Lapissa ei olla pelkästään oman edun tavoittelijoita, vaikka niin on joskus myös väitetty. Lapin kehitys tukee myös muun Suomen kehitystä.

– Meidän kasvumme tarjoaa mahdollisuuksia myös etelän yrityksille ja se koituu koko Suomen hyväksi. Se pitäisi nyt ymmärtää Helsingissä ja antaa koko Suomen hyötyä siitä, Rautajoki vaatii.

Lapin kasvu tuntuu myös Etelä-Suomessa

Maakuntajohtaja Mika Riipi on samoilla linjoilla Timo Rautajoen kanssa. Riipin mielestä hallituksen toimet Lapin kasvun turvaamiseksi ovat olleet täysin riittämättömiä.

Nyt olisi valtionjohdon herättävä.

Mika Riipi

– Nyt olisi valtionjohdon herättävä ja tuettava Lapin kasvun edellytyksiä ennen kuin on liian myöhäistä. Väylät ja yhteydet on saatava kuntoon ja otettava vakavasti muutkin ongelmat Lapin kehittämisessä, asuntopula, osaavan työvoiman riittävyys ja niin edelleen, Mika Riipi toteaa.

Lapin Yrittäjät, Finnvera ja Lapin ely-keskus julkistavat syksyn PK-barometrin Lapin osalta maanantaina.

Suosittelemme sinulle