Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Liikenneturva: Älä osta lasten turvaistuinta kirpputorilta

Turvaistuimen iän arvioiminen jää kirpputorilla usein silmämääräiseksi, eikä sen mahdollinen kolaritaustakaan ole tiedossa.

lasten turvaistuimia kirpputorilla
Kuva: Päivi Meritähti / Yle
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Myyjän rehellisyyteen ei voi aina luottaa. Kirpputorilta löytyvä tuote voi vastata myyntipuheita – tai sitten ei.

– Ei ole hirveän hankalaa vääntää herttaista hymyä naamalle ja vakuuttaa kirkkain silmin, että lasten turvaistuin on kunnossa, vaikka se on ollut edellisellä viikolla kolarissa ja auto on mennyt lunastukseen, toteaa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Hänen kantansa turvaistuimen ostamiseen kirpputorilta onkin selvä.

– Sitä ei uskalla ostaa.

Uusi istuin vakuutuksesta?

Tuotteen ostaminen kirpputorilta on aina arpapeliä. Harva äiti tai isä pistää kuitenkaan tietoisesti myyntiin sellaista tavaraa, joka voi vahingoittaa toisen lasta. Tätä ei yleisesti ottaen tarvitsisi tehdä edes rahapulassa, sillä ainakin osa vakuutusyhtiöistä vaihtaa kolarissa olleen istuimen mukisematta uuteen.

– Lunastamme mielellämme kolarissa olleen istuimen pois ja korvaamme sen asiakkaalle, kertoo liikenneturvallisuusasiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Yleisimmin asiakkaalla on kaksi vaihtoehtoa. Hän voi ostaa uuden istuimen ja toimittaa kuitin vakuutusyhtiölle tai ottaa vastaan rahallisen korvauksen.

Korvauskäytännöt vaihtelevat kuitenkin yhtiöittäin. Asiakkaiden kokemusten perusteella kolaroitujen istuinten tilalle on tarjottu myös vastaavan ikäisiä, kirpputorilta ostettuja istuimia.

– Tällaista vaihtoehtoa en hyväksyisi, Laura Loikkanen toteaa.

Kaksi erilaista kantaa

Aihe jakaa vahvasti mielipiteitä. Laura Loikkanen kertoo saaneensa useita yhteydenottoja, joissa asiakkaat valittavat vakuutusyhtiön päätöksestä. Heidän mukaansa vakuutusyhtiöstä on ilmoitettu, että Liikenneturvan mukaan istuimen vaihtaminen uuteen ei olisi tarpeellista. Tämän väitteen Loikkanen kumoaa välittömästi.

– Emme puutu vakuutusyhtiöiden käytäntöihin, mutta oma kantamme on, että kolarissa ollut istuin tulee aina vaihtaa.

Liikenneturvalla ei ole käytössään tutkittua tietoa kolarin vaikutuksesta istuimeen, mutta epäilykin riittää. Esimerkiksi hiusmurtumat eivät näy päällepäin, eikä kukaan pysty takaamaan kolaroidun istuimen turvallisuutta.

– Jokainen vanhempi päättää, miten lastaan kuljettaa, mutta turvallisuusasioissa en ottaisi riskejä. Vaikka kirpputorit ja kierrättäminen ovat sinänsä hyviä asioita, eivät ne ehkä turvaistuinten kohdalla ole sitä.

Harvoin kai ihmiset tällaisesta valehtelevat.

Markus Nieminen

Tässä ero vakuutusyhtiön kantaan näkyy. Markus Nieminen antaisi enemmän luottoa istuimen myyjälle.

– Harvoin kai ihmiset tällaisesta valehtelevat. Jos istuin on täysin hyvännäköinen ja edellinen omistaja kertoo, ettei se ole ollut kolarissa, en näe mitään syytä, miksei käytettyä istuinta voisi ostaa.

Viiden vuoden suositusikä

Myös Liikenneturvan Laura Loikkanen voisi ostaa käytetyn turvaistuimen, mutta vain tutulta ja luotettavalta henkilöltä. Silloinkin istuimen pitäisi olla mahdollisimman uusi.

Valmistajat antavat istuimille suosituskäyttöiät, jotka vaihtelevat useimmiten 5-7 vuoden välillä. Tarkempi luku löytyy istuimen käyttöohjeista. Tämä on valveutuneiden asiakkaiden tiedossa ja esimerkiksi nettikirpputoreilla myyjiltä kysytään lähes poikkeuksetta, kuinka pitkään istuin on ollut käytössä.

Istuimet eivät ole ikuisia. Aika ja isot lämpötilavaihtelut syövät niitä.

Laura Loikkanen

Useamman lapsen käyttämä istuin ei kelpaakaan käyttöön edes kaverilta.

– Istuimet eivät ole ikuisia. Aika ja isot lämpötilavaihtelut syövät niitä. Talvella voi olla 20 astetta pakkasta ja kesällä autossa on yhtä lämmin kuin saunassa, Loikkanen toteaa.

Vanheneminen alkaa jo kaupan hyllyllä

Istuimen valmistuspäivä pitäisi löytyä sen rungosta, erillisestä tarrasta. Pikainen pistokoe Porin kirpputoreille osoitti, että valmistuspäivän löytäminen käytetyistä istuimista on äärimmäisen vaikeaa. Joko tarraa ei löydy tai sitten päivämäärä on kulunut pois.

tarra turvaistuimen valmistuspäivän kohdalla
Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Vanhin kirpputorikierroksella löytyneistä istuimista, joiden valmistuspäivä oli selvillä, oli vuodelta 2003. Sen suositusikä oli umpeutunut jo aikoja sitten.

Osa kirpputoreista huolii myyntiin vain alle 5-vuotiaita, siistejä istuimia. Joissakin istuimen käyttöönottopäivä pitää ilmoittaa jo hintalapussa.

Laura Loikkanen muistuttaa, että asiakkaan kannattaa silti tarkastaa myös istuimen valmistuspäivä, sillä istuimen vanheneminen alkaa jo kaupan hyllyllä.

– Eihän se kaupan hylly ole aikaa pysäyttävä tyhjiö. Valmistuspäivä on se, mistä kello lähtee liikkeelle.

Suosittelemme