Hyppää sisältöön

"Tällaista huomiota emme ole päättäjiltä koskaan saaneet" – matkailualalla iloitaan hallituksen lupaamista miljoonista

Hallitus aikoo tukea matkailualaa 16 miljoonalla eurolla seuraavan kahden vuoden aikana. Markkinointia lisätään ja sääntelyä puretaan.

Kiinalaisturisti risteilyllä Kuva: Markku Pitkänen / Yle
Annu Passoja

Ulkomaalaisten yöpymisten määrä lisääntyi vuoden alkupuoliskolla 17 prosentilla viime vuoden alkuvuoteen verrattuna. Suomi on kasvattanut lomakohteena suosiotaan ja esimerkiksi Lonely Planet nosti Suomen tämän vuoden kolmanneksi kiinnostavimmaksi matkakohteeksi.

Hallitus päätti satsata matkailualaan, jotta turistimäärät jatkaisivat kasvuaan ja alalle syntyisi yhä enemmän pysyviä työpaikkoja. Keinoja etsitään työ- ja elinkeinoministeriön johtamassa Matkailu 4.0-hankkeessa.

– Lapin matkailulle tästä hankkeesta on varmasti hyötyä. Tärkein asia on, että matkailun merkittävä kasvupotentiaali on tunnistettu. Matkailu nousee erilaisissa valtion toimenpiteissä varmasti esille. Ei tällaista tilannetta ole aiemmin ollut, että matkailuala olisi saanut näin paljon huomiota päättäjien keskuudessa, sanoo Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Digikoulutusta matkailuyrittäjille

Vuorentausta on jäsenenä matkailun yhteistyöryhmässä, joka evästää ministeriöitä alan ongelmista ja toiveista. Ne ovat eri puolilla Suomea samankaltaiset: kaavoitusprosessi koetaan liian hitaaksi ja lait ja säädökset toisinaan täysin turhiksi ja liiketoimintaa rajoittaviksi. Helpotusta on tulossa, lupaa erityisasiantuntija Nina Vesterinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Tapahtumajärjestäjille tulee digitaalinen yhden luukun periaate, kun he aiemmin joutuivat hakemaan tapahtumaa varten lupia monelta eri viranomaiselta, Vesterinen kertoo esimerkin.

Alalle annetaan kahden vuoden aikana 16 miljoonaa euroa, joista 11- 12 miljoonaa ohjautuu Visit Finlandin kautta matkailumarkkinointiin. Matkailuyrittäjiä aiotaan myös kouluttaa digitaitoihin.

– Monella kielellä laaditut nettisivut ovat hyvä alku, mutta eivät riitä. Asiakkaisiin pitäisi päästä käsiksi silloin kun he ovat ensi kerran käyneet katsomassa nettisivulla, pitäisi pystyä viljelemään sitä orastavaa kiinnostusta, sanoo Vuorentausta. Hänen tuntumansa on, että osa matkailuyrittäjistä on jäänyt auttamatta jälkeen digiosaamisessa alalla, joka toisaalta on "ääridigitalisoitunut".

Hotellihankkeilla on kiire

Matkailu 4.0-hankkeessa yritetään ratkaista myös Lappia vaivaavaa matkailualan työvoimapulaa. Yksi keino on, että liikkuvuussavustusta aletaan maksaa myös osa-aikatyöntekijöille riippumatta siitä, kuinka monta tuntia he työskentelevät. Liikkuvuusavustuksella kannustetaan työtön ottamaan vastaan työ, vaikka työmatkoihin kuluu yli kaksi tuntia päivässä.

Tavoitteena on myös purkaa sääntelyä normitalkoiden hengessä.  Kaavoitukseen ja maankäyttöön liittyvien lupaprosessien keventäminen on yksi tavoitteista, kertoo erityisasiantuntija Nina Vesterinen. Hotelliketjun toimitusjohtaja toivoisi kaavahankkeisiin nopeutta.

– Kaavoitus ei etene ja se koskee koko Suomea, ei vain Lappia. Jos ei ole mitään varmuutta, millä aikataululla voisi päästä jotain tekemään, niin ei silloin saada myöskään kansainvälisiä investointeja Suomeen, Vuorentausta sanoo.

Laki edellyttää sitä, että kaava on nähtävillä tietyn ajan, sitä voi kommentoida ja päätöksestä voi valittaa, muistuttaa ympäristöneuvos Antti Irjala ympäristöministeriöstä.

– Jos lakia katsoo, niin siellä ei ole kovin paljon sellaista, mitä voisi ottaa pois. Lähtökohta on se, että ihmiset saavat vaikuttaa oman asuinympäristön suunnitteluun, Irjala toteaa.

Suosittelemme sinulle