Hyppää sisältöön

Kannettavaa tietokonetta ostamassa? Kannattaa harkita myös käytettyä toimistoläppäriä – "Samalla rahalla saa enemmän tehoa"

Käytetyt ja kotikäyttöön kunnostetut toimistoläppärit kiinnostavat kuluttajia. Kunnostettujen leasing-koneiden kaupassa pyörii Suomessa miljoonabisnes.

nainen läppärillä
Kuva: AOP
Risto Ukkonen

Läppäri takkuaa eikä nettiyhteys toimi. Kaiken lisäksi reidet huutavat hoosiannaa tulikuuman kannettavan alla.

Tämä on monelle meistä tuttu tilanne, joka usein ratkaistaan ostamalla uusi kone kaupasta.

Kuvioon kuuluu myös se, että vanha läppäri jätetään komeroon pölyttymään vara- tai mökkikoneeksi. Toisinkin voisi toimia.

Yrityskoneesta kotikoneeksi

Suomessa on useita käytettyjen tietokoneiden jälleenmyyjiä. Yksi niistä on oululainen Taitonetti, joka on kasvanut runsaassa kymmenessä vuodessa alan johtavaksi yritykseksi Suomessa.

Liiketoiminnan elinehto on saada myyntiin hyviä leasing-koneita, joista käydään kovaa kansainvälistä kilpailua, kertoo Taitonetin toimitusjohtaja Mikko Veijola.

15-20 vuotta sitten koneet vanhenivat nopeammin kuin nykyään.

Mikko Veijola

Liisattujen koneiden välittäjiltä saatetaan ostaa jopa satoja koneita, jotka huolletaan myyntikuntoon. Tyhjennetty yritysläppäri ei kuitenkaan liikahda yksityiskäyttöön tuosta vain.

– Kone avataan ja puhdistetaan, minkä jälkeen sen kunto arvioidaan. Koneisiin tehdään tarvittavat korjaukset ja asennetaan myyntivalmiiksi.

Oululainen Taitonetti kierrättää käytettyjä yrityskoneita uusiokäyttöön
Taitonetin toimitusjohtaja Mikko Veijolan mukaan käytetty yrityskone pärjää hyvin vertailussa uutta kotikannettavaa vastaan. Kuva: Marko Siekkinen / Yle

Osa yritysten pöytäkoneista viritetään pelikäyttöön. Vanha kone saa sisuksiinsa uuden ja tehokkaamman näytönohjaimen, joka jaksaa pyörittää visuaalisesti vaativia pelejä.

– Pelikoneille on selkeästi kysyntää, minkä olemme ottaneet koneiden huollossa ja markkinoinnissakin huomioon, Mikko Veijola kertoo.

"Koneet vanhenivat ennen nopeammin"

Elektroniikasta puhuttaessa usein vain uusin koetaan parhaaksi, mutta Mikko Veijolan mukaan vanhoista työjuhdista voi riittää iloa vielä pitkään.

– 15-20 vuotta sitten koneet vanhenivat nopeammin kuin nykyään.

Veijolan mukaan elektroniikan kehitysvauhti on tasaantunut, ja pari vuotta vanha yrityskone pärjää nykyään hyvin vertailussa uusia koneita vastaan.

Luonnonvarat eivät ole rajattomia.

Mikko Veijola

– Yrityskoneen vahvuudet ovat hyvä prosessori, jäähdytys ja vankka runko, Veijola jatkaa.

Väitteensä tueksi toimitusjohtaja näyttää marketeissa myytävää muovista konetta ja magnesium-runkoista toimistoläppäriä. Muovinen kotelo taipuu väännettäessä, mutta metallirunko ei puristuksesta välitä.

Vanhojen yrityskoneiden etuna uusiin koneisiin verrattuna on myös hinta.

– Samalla rahalla saa enemmän tehoa, Veijola tiivistää.

Koneiden uusiokäyttö kannattaa

Kierrätyskoneita myyvät yritykset nostavat usein esille ympäristöasiat.

– Sen merkitys on nousussa ja tuomme esille, että luonnonvarat eivät ole rajattomia, kertoo Taitonetin toimitusjohtaja Mikko Veijola.

Ympäristön kannalta paras ratkaisu on käyttää toimivia koneita pitempään.

Eero Lähde

Miljoonaliikevaihdolla toimiva Taitonetti ei ota myyntiin yksityiskoneita, mutta tamperelaiselle Koneet kiertoon -yritykselle kelpaavat myös kotikoneet. Yhtiö on parin vuoden ajan laittanut läppäreitä liikkeelle bisnes-, ympäristö- ja hyväntekeväisyysmielessä.

Näppäimistö
Kuva: Paula Koskinen / Yle

Koneet kiertoon -yhtiön toiminta perustuu vahvasti ekologiseen näkökulmaan.

– Kierrätys tuli tutuksi jo poikasena, kun vaarin kanssa löimme laudoista vanhoja nauloja pois ja oioimme niitä. Sillä tiellä tässä ollaan, naurahtaa yrittäjä Eero Lähde.

Yritys ottaa vastaan kaikkea tietotekniikkaa ja siihen liittyvää laitteistoa, joista osa päätyy varaosiksi, myyntiin tai yhdistyksille ja sairaaloihin lahjoituksina.

Yrittäjä Eero Lähde muistuttaa, että koneiden valmistus ja romuttaminen kuluttavat luontoa.

– Taloudellisesti ja ympäristön kannalta paras ratkaisu on käyttää toimivia koneita pitempään, Lähde toteaa.

Suosittelemme sinulle