Hyppää sisältöön

Analyysi: Valeuutinen vilahti valtakunnansyyttäjänvirastoon

Yle uutisoi viime keväänä, että Puolustusvoimat on alkanut kohdella Venäjän kaksoiskansalaisia toisin kuin muita. Puolustusministeri haukkui uutisen valeuutiseksi. Valeuutinen seisoo nyt syyttäjän pöydällä, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Päivi Happonen

Puolustusvoimat ja puolustusministeri Jussi Niinistö (uv) raivostuivat viime keväänä (siirryt toiseen palveluun)Ylen uutisesta, jonka mukaan puolustusvoimat oli alkanut kohdella Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia eri tavoin kuin muita. Yle kertoi, että esimerkiksi varusmiespalvelukseen tulevien Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei päästetty enää sellaisiin tehtäviin, joissa heillä oli pääsy turvallisuuden kannalta merkittävään tietoon.

Puolustusvoimat vaati oikaisua uutiseen ja puolustusministeri Jussi Niinistö sanoi Ylen uutista valeuutiseksi.

**Keskusrikospoliisi alkoi **tutkia uutisoinnin jälkeen syrjintäepäilyjä puolustusvoimissa. Yksi tutkintaan päätynyt tapaus oli Kainuun prikaatin koulutustilaisuus, jossa varusmiehille oli kerrottu, ettei kaksoiskansalaisia oteta lennokkikoulutukseen.

Poliisi ei löytänyt tapauksesta syrjintärikosta, koska tutkinnassa oli vakuuteltu, että kyse oli yksittäisen kouluttajan tekemä yksittäinen virheestä.

**Keskusrikospoliisi tutki **myös toista tapausta, jossa esimiesasemassa toiminut sotilas oli ohjeistanut sähköpostilla alaisiaan toimimaan kaksoiskansalaisuuden omaavaa varusmiestä kohtaan syrjivällä tavalla. Keskusrikospoliisista todettiin tänään Ylelle, että syrjintärikosta ei tapahtunut, koska tämä kyseinen varusmies oli keskeyttänyt varusmiespalveluksensa hyvin pian sähköpostin jälkeen.

Sen sijaan puolustusvoimien itsensä tekemän tutkinnan mukaan sähköpostin lähettäjää epäillään palvelusrikoksesta.

Sähköpostilla annetussa kaksoiskansalaista koskevassa ohjeistuksessa on kyse juuri sellaisesta ohjeistuksesta, josta Yle uutisoi viime keväänä. Ohjeistus annetaan puolustusvoimien tiedustelulaitokselta. Pääosin suullisesti - mutta toisinaan sähköpostilla - annettava ohjeistus kulkee eri yksiköissä esimiesten kautta alaisille - aina yksittäiseen varusmieskouluttajaan saakka. 

Puolustusministeri Jussi Niinistö kommentoi tänään Ylelle puolustusvoimien sotilaaseen kohdistuvaa palvelusrikostutkintaa. Hänen mukaansa kyse oli yksittäistapauksesta. 

Näitä kaksoiskansalaisiin liittyviä yksittäistapauksia on tupsahdellut puolustusvoimissa vähän siellä ja täällä.

Puolustusvoimat kertoi tänään tiedotteessaan, että “esitutkinta niin sanotussa puolustusvoimien kaksoiskansalaisuusjutussa on valmistunut”.

Keskusrikospoliisi tekee kuitenkin täyttä päätä tutkintaa Vekaranjärven varuskuntaravintolaa koskevassa tapauksessa. Siinä Venäjän kaksoiskansalainen haki töihin varuskuntaravintolaan, jonka toiminta on ulkoistettu Leijona Catering -yhtiölle. Rekrytointiyhtiö Kairest Oy ilmoitti työnhakijalle sähköpostilla, että “kaksoiskansalaisuus ei käy”.

Poliisin arvion mukaan tutkinnan pitäisi valmistua lähiviikkojen aikana.

Suosittelemme sinulle