Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

EU-parlamentin linjaus: Hakkuita voidaan lisätä, kunhan hiilinielut eivät pienene

Täysistunto sinetöi EU-parlamentin metsäkannan. Tässä vaiheessa se on erävoitto Suomen hallitukselle.

Euroopan parlamentti Strasbourgissa.
Euroopan parlamentti Strasbourgissa. Kuva: Patrick Seeger / EPA
Petri Raivio
Avaa Yle-sovelluksessa

**STRASBOURG **Euroopan parlamentti on hyväksynyt lopullisen kantansa suomalaisen metsätalouden ja ympäristön kannalta tärkeään hiilinielukysymykseen.

Parlamentti hyväksyi muutosesityksen, joka lisää tulkinnanvaraa siitä, miten hakkuiden kasvattamiseen suhtaudutaan. Muutosesityksen mukaan hakkuita voidaan lisätä, kunhan metsien hiilinielut pysyvät ennallaan tai kasvavat vuoteen 2050 mennessä.

Muutos on Suomen hallituksen ja metsäteollisuuden mieleen, sillä se tunnustaa mahdollisuuden lisätä hakkuita lähivuosina. Hallitus haluaa nostaa hakkuita nykytasosta merkittävästi.

Parlamentin käsittelyssä ollut niin sanottu lulucf-esitys määrittelee, miten metsien kasvu ja hakkuut otetaan huomioon, kun lasketaan jäsenmaiden hiilidioksidipäästöjä. Periaate on, että jos metsää hakataan enemmän kuin se kasvaa, hiilinielu pienenee, ja päästöjä pitää leikata enemmän muualta.

Parlamentin mielestä metsien hakkuita pitää verrata vuosien 2000–2012 hakkuisiin, kun lasketaan, miten paljon hiilidioksidia metsiin sitoutuu.

Parlamentin kanta ei ole EU:n lopullinen näkemys asiasta. Lulucf-asia on vielä kesken jäsenmaiden ministerineuvostossa, jonka on määrä päättää oma kantansa ensi kuussa. Lopullinen muoto syntyy neuvotteluissa parlamentin, neuvoston ja komission välillä.

Lue lisää: Teollisuus kiittää EU-parlamentin metsänhakkuupäätöstä

Suosittelemme sinulle