Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Anoreksia piinasi olympiasankari Lipnitskajaa vuosia – "Minua kaduttaa, etten puhunut tästä aikaisemmin"

Venäjällä ei syömishäiriöistä julkisesti puhuta, mutta taitoluistelija Julia Lipnitskaja päätti toisin. Elokuun lopussa kilpauransa päättymisestä ilmoittanut Lipnitskaja sanoo olevansa nyt tienristeyksessä.

Julia Lipnitskaja
Julia Lipnitskaja Kuva: EPA
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun Julia Lipnitskaja luisteli Sotshin olympiajäällä taitoluistelun joukkuekilpailussa Schindlerin lista -elokuvan teemamusiikin soidessa taustalla, kaikki näytti niin helpolta. Vasta 15-vuotiaan luistelutähden ohjelma oli virheetön. Kaikki liu'ut, piruetit ja hypyt onnistuivat juuri niin kuin pitikin. Ohjelman päätyttyä Iceberg-luisteluareenan yleisö räjähti hullaantuneena huimiin suosionosoituksiin.

Lipnitskajan pisteet 141,51 varmistivat Venäjälle olympiakullan ja nuori urheilija oli maansa sankari. Hänestä tuli nuorin taitoluistelun olympiakultamitalisti 78 vuoteen ja sai kisan jälkeen onnitteluhalauksen Venäjän presidentiltä Vladimir Putiniltakin.

Neljä vuotta myöhemmin, vajaat puoli vuotta ennen Pyeonchangin olympiakisoja, 19-vuotias Lipnitskaja kertoi äitinsä välityksellä, ettei häntä nähdä enää kilpa-areenoilla. Itse asiassa hän oli lopettanut kilpaluistelun jo keväällä ja käynyt tämän jälkeen läpi anoreksian hoito-ohjelman.

Lipnitsikajan mukaan syömishäiriö ei ollut ohimenevä ongelma. Se oli haitannut häntä itsepintaisesti vuosia ja lopulta hän hakeutui tammikuussa hoitoon israelilaiselle klinikalle.

– Anoreksia on 2000-luvun sairaus ja hyvin tunnettu. Valittettavasti kaikki eivät selviydy siitä, Lipnitskaja sanoi Venäjän taitoluisteluliiton julkaisemassa haastattelussa.

Lipnitskajan rehellisyys ongelmistaan on suhteellisen harvinaista ainakin Venäjällä, sillä maassa ei usein puhuta syömishäiriöistä. Lipnitskaja ei halunnut olla hiljaa.

– Minua kaduttaa ainoastaan se, etten puhunut tästä aikaisemmin.

Julia Lipnitskaja ja Venäjän taitoluistelujoukkue sai onnittelut kultamitalista Venäjän presidentiltä, Vladimir Putinilta Sotshin olympiakisoissa.
Julia Lipnitskaja ja Venäjän taitoluistelujoukkue sai onnittelut kultamitalista Venäjän presidentiltä, Vladimir Putinilta Sotshin olympiakisoissa. Kuva: EPA

Hänen viimeisin kilpailunsa oli kaukana siitä, mihin hän oli pystynyt Sotshin olympialaisissa. Lipnitskaja luisteli viime vuoden marraskuussa Grand Prix -tapahtumassa Venäjällä, mutta hänellä oli suuria vaikeuksia vapaaohjelmansa isoissa hypyissä. Lipnitskaja jopa keskeytti ohjelmansa hetkeksi, mutta tuomarit antoivat kyynelehtivän luistelijan jatkaa ohjelmaansa.

Lipnitskaja sijoittui kilpailussa viimeiseksi. Virallinen selitys hänen huonolle suoritukselleen oli loukkaantuminen.

– Venäjän cupin jälkeen tulin kotiin ja panin luistimeni kaappiin, enkä ole nähnyt niitä sen jälkeen. Jäälle meno ei enää houkuttele minua, hän kertoi.

Kun Lipnitskaja kirjautui israelilaiselle klinikalle kaksi kuukautta viimeisen kilpailunsa jälkeen, hän ajatteli tuolloin vielä jatkavansa luistelu-uraansa. Klinikan psykologit saivat hänet kuitenkin tajuamaan, että hänen pitää panna nyt terveytensä tärkeimmäksi asiaksi.

Lisäksi Lipnitskaja joutui pohtimaan toden teolla, mitä hänen elämässään tapahtuu, sillä hän joutui klinikalla eristyksiin muusta maailmasta.

– Puhelimeni varastettiin ensimmäisellä viikolla, vapaapäivänäni, joten en saanut yhteyttä ulkomaailmaan. Nyt ymmärrän, miksi se tapahtui minulle. Minun täytyi todella miettiä sitä, mitä elämässäni tapahtuu. Tällä oli suuri rooli. Minulla oli enemmän aikaa työskennellä terveyteni kanssa ja miettiä sitä, mitä teen, kun lähden klinikalta.

Julia Lipnitsakaja
Kuva: EPA

Lipnitskaja on ollut hyvin nuoresta iästään huolimatta kuuluisuus Venäjällä. Menestyksen tuoma huomio on ollut vaikeaa hänenkaltaiselleen vahvalle introvertille, ja vaikka hän omasta mielestään onkin tänä päivänä puheliaampi, ei hän aio olla enää julkisuudessa yhtä paljon kuin aikaisemmin.

Mitä Lipnitskajan elämässä tapahtuu seuraavaksi, on vielä epäselvää. Tällä hetkellä hän keskittyy opiskeluun ja toivoo tulevaisuudessa tekevänsä uraa urheilun johtotehtävissä.

– Tällä hetkellä olen tienristeyksessä. Olen saanut monia tarjouksia, vaihtoehtoja, projekteja… Mutta en voi enkä halua olla vain sivuroolissa, haluan osallistua ja tehdä sitä, mikä minua kiinnostaa eniten. Ja ilman opiskeluja se ei onnistu, Lipnitskaja kirjoitti Vkontakte-sivustollaan.

Lipnitskaja myöntää, että hän on kääntänyt uuden sivun elämässään. Hänellä on nyt uusi elämä ja uudet suunnitelmat. Hän ei kuitenkaan tyrmää täysin ajatusta siitä, että joku päivä luistelisi vielä näytöksissä. Ehdotuksia on jo tullut useita, mutta jää saa vielä odottaa.

– Ehkä jotain muuttuu, kun aikaa kuluu ja tunnen taas vetoa jäälle. Aika näyttää. Sen tiedän varmasti, etten ryhdy valmentajaksi, Lipnitskaja vakuutti.

Katso Julia Lipnitskajan vapaaohjelma Sotshin olympialaisista.

Lue myös:

Syömishäiriö vei Sagan, 17, lähelle kuolemaa – moni nuori naisurheilija harjoittelee itsensä näännyksiin 

Tyttären vakava syömishäiriö vei Yli-Hannukselan perheen läpi "maanpäällisen helvetin" 

"Jos mä parannun, niin meidän joukkue ei enää pärjää" – kolmasosa voimistelujoukkueesta sairastui syömishäiriöön 

Keskustelu urheilijoiden syömisestä ryöpsähti – valmennuskeskuksessa voimistelijoille oma ruokalinjasto 

Suosittelemme sinulle