Hyppää sisältöön

Kansainvälinen designjätti Muji haluaisi perustaa lippulaivamyymälänsä Helsinkiin

Konsernin pääjohtaja Masaaki Kanai tunnustautuu Suomi-faniksi.

Lifestyle-ketju MUJIn pääjohtaja Masaaki Kanai Habitare-messuilla Messukeskuksessa Helsingissä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Japanilainen Muji on yksi maailman merkittävimmistä lifestyle-ketjuista, jonka pääjohtaja haaveilee rantautumisesta Suomeen. Eikä pelkästään minkä tahansa myymälän avaamista, vaan maailman kauneimman Muji-myymälän, koko konsernin lippulaivan perustamista Helsinkiin.

Designjätin pääjohtaja on innostunut ylipäätään Suomesta, ja aivan erityisesti Suomen luonnosta. Alun perin hän suunnittelikin rakentavansa maailman kauneimman Muji-myymälän metsään.

Yle vei Muji-pomon keskelle urbaania suomalaista luontoa Helsingissä, Käpylään.

Muji on laajentanut tänä vuonna valikoimaansa vihkosista, kynistä, ruokailuvälineistä, kodintekstiileistä, ja vaatteista myös miniomakotitaloihin. Minitalot kulkevat mallistossa nimellä Muji Hut. Ne ovat noin 30 neliön kokoisia pieniä taloja.

Länsi-Käpylän asemakaavaehdotuksessa olisi paikka noin sadalle maksimissaan 40 neliön omakotitalolle.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tarkistetun asemakaavaehdotuksen viikko sitten. Seuraavaksi kaavaehdotus menee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ja sen jälkeen kaupunginvaltuuston puitavaksi. Tuloksia on aikaisintaan puolen vuoden kuluttua.

Pääjohtaja Masaaki Kanai ihailee Käpylän puustoa, jossa havu- ja lehtipuut seisovat rinta rinnan sulassa sovussa pihojen perennojen, puiden ja istutusten kanssa.

Pääjohtaja Masaaki Kanai. Kuva: Mårten Lampén / Yle

– Kyllä tänne sopisi Muji Hut oikein hyvin, Kanai toteaa.

Kuullessaan asemakaavaehdotuksesta pääjohtaja Kanai innostuu kyselemään: mitä tapahtuu nykyisille asukkaille? Kuka maksaisi minitalojen rakentamisen?

Opintomatkalla Suomessa

Tällä hetkellä Muji myy miniomakotitaloja vain Japanissa. Jotta taloja voitaisiin jossain vaiheessa nähdä myös Suomessa, pitäisi täällä olla tietysti myös Mujin myymälä.

– Noin kolme vuotta sitten kiinnostuin Suomesta ja aloin miettiä, että haluan tänne maailman kauneimman Mujin. Tällainen haave minulla on ollut. Nyt olen Suomessa ensimmäistä kertaa. Olisi todella hienoa, jos ajatukseni myymälästä Suomessa toteutuisivat.

Helsingissä designtapahtuma Habitaressa vieraileva pääjohtaja Kanai tapaa viiden päivän matkallaan kaupungin päättäjiä, muun muassa pormestari Jan Vapaavuoren. Onko tarkoitus käydä tarkempia keskusteluita myymälän sijainnista ja aikatauluista?

– En vielä tiedä, miten keskustelut kaupungin päättäjien kanssa kehittyvät. Arvostan suomalaista yhteiskuntaa, sitä miten se toimii ja arvomaailmaanne. Haluan oppia Suomen mallista. Se on tämän vierailuni tarkoituskin.

Pääjohtaja Masaaki Kanai. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Pääjohtaja Kanai kertoo Japanin isosta ongelmasta, joka on ikääntyvä väestö. Lapsia syntyy yhä vähemmän ja väkiluku kutistuu. Hän kantaa huolta Japanin tulevaisuudesta. Suomalainen yhteiskunta on tiiviimpi, kompaktimpi. Vahva talous ja hyvin toimiva yhteiskunta pitävät Suomen Kanain mukaan pystyssä, vaikka populaatio onkin pieni Japaniin verrattuna.

– Te maksatte enemmän veroja kuin me Japanissa, mutta te myös saatte veronne takaisin palveluina. Huolenaiheita tuntuu olevan teillä vähemmän kuin meillä. Näen tämän aikalailla idyllinä, ja tämänkaltaisesta systeemistä haluan oppia, sanoo pääjohtaja Kanai.

Millä aikataululla Suomeen?

Muji ei käy mitään nappikauppaa 870 myymälässään eri puolilla maailmaa. Ketjun liikevaihto on noin 2,7 miljardia euroa. Vertailun vuoksi Marimekko-konsernin liikevaihto on liki sata miljoonaa euroa.

Pikkuhiljaa kasvanut bisnesimperiumi myy myös hyvin pelkistettyjä huonekaluja, joiden voisi kuvitella sopivan suomalaiseenkin makuun. Taannoisessa Los Angeles Timesin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) pääjohtaja Masaaki Kanai nimeää esikuvikseen designissa ja huonekalumuotoilussa Alvar Aallon.

Haastattelun aikana on käynyt selväksi myös se, miten paljon pääjohtaja Kanai arvostaa suomalaista yhteiskuntaa. Hän puhuu kiittäen välittämisestä ja huolenpidosta.

Pääjohtaja Masaaki Kanai. Kuva: Mårten Lampén / Yle

– Haluan Mujin myymälän Suomeen. Tällä hetkellä olen kuitenkin yksin näiden ajatusteni kanssa. En voi vielä kertoa mitään konkreettista aikataulua, Kanai harmittelee.

Hänen mukaansa Suomi on Japanista katsottuna lähin Euroopan maa. Vain Venäjä on välissämme. Hän kertoo kokevansa myös henkistä läheisyyttä tänne, koska suomalaisten tavoin myös japanilaiset arvostavat luontoa. Ja ovathan Joulupukki ja Muumit, nuo japanilaisille rakkaat hahmot, myöskin lähtöisin Suomesta.

Tällä kertaa aikataulu ei salli tutustua Suomeen juuri enempää kuin auton ikkunasta, mutta pääjohtajalla on toive.

– Haluan todellakin tulla tänne uudestaan, pidemmäksi aikaa ja nähdä Suomea ihan kunnolla. Kyllä. Haaveeni on nähdä revontulia.

Juttua korjattu 13.9. kello 20.40: Alun perin kerrottiin, että Mujin liikevaihto on kolminkertainen Marimekon liikevaihtoon verrattuna. Marimekko-konsernin liikevaihto on kuitenkin liki sata miljoonaa euroa.

Suosittelemme sinulle