Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Myös entisen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynnin poika on Venäjä-tutkinnan kohteena

Tutkinnassa selvitetään muun muassa Michael G. Flynnin työtä isänsä yrityksessä.

Michael Flynn kaivaa povitaskuaan.
Michael Flynn erosi neuvonantajan tehtävästään heti presidentti Trumpin kauden alkumetreillä. Kuva: Jum Lo Scalzo / EPA
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentin entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin poika on myös Venäjä-tutkinnan kohteena, kertovat useat amerikkalaismediat. Asiasta uutisoivat muun muassa USA Today ja NBC News. Flynnin poikaan kohdistuvasta tutkinnasta kertovat neljä valtion entistä ja nykyistä virkamiestä.

Liittovaltion tutkinnassa selvitetään, sekaantuiko Venäjä Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Selvitettävänä on myös, tekikö Yhdysvaltain nykyisen presidentin Donald Trumpin kampanjakoneisto yhteistyötä Venäjän kanssa.

Turvallisuusneuvonantajan poika, Michael G. Flynn työskenteli läheisessä yhteistyössä isänsä kanssa. Häntä koskeva tutkinta keskittyy ainakin osittain hänen työhönsä isänsä lobbausfirmassa Flynn Intel Groupissa, kolme virkamiestä kertoo.

Flynnin poika työskenteli myös lyhyen aikaa Trumpin hallinnossa auttamassa aikataulujen ja hallinnon kohteiden kehittämisessä. Hänet kuitenkin irtisanottiin pian sen jälkeen, kun hän puolusti isäänsä Twitterissä salaliittoepäilyihin liittyen.

Isää tutkitaan eri syistä

Vanhemman Flynnin tutkinnnassa selvitetään, millaiset yhteydet hänellä on muun muassa Turkin ja Venäjän hallituksiin. Wall Street Journal -lehden erillinen raportti paljasti keskiviikkona, että vanhempi Flynn oli edistänyt kiistanalaista ydinvoimasuunnitelmaa, joka aiemmin koski venäläisiä yrityksiä.

Flynn matkusti vuonna 2015 Lähi-itään tapaamaan ulkomaisia johtajia. Hankkeen tavoitteena oli rakentaa ydinreaktoreita Saudi-Arabiaan. Flynn ei ilmoittanut matkastaan vuonna 2016 turvallisuusselvityslupien yhteydessä.

Flynn erosi kansallisen turvallisuusneuvonanatajan toimesta helmikuussa sen jäkeen, kun tuli ilmi hänen kiistanalaiset keskustelunsa Venäjän suurlähettilään kanssa. Flynnin syytetään johtaneen varapresidentti Mike Penceä ja muita Valkoisen talon viranomaisia harhaan keskusteluistaan lähettilään kanssa.

Isä Flynnin asianajaja Robert Kelner kieltäytyi tiistaina kommentoimasta NBC Newsille väitteitä asiakkaansa mahdollisesta salaisesta yhteistyöstä Venäjän kanssa.

Trumpin yhteistyökumppanit, kuten entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort, kampanja-avustaja Carter Page, Trumpin vävy Jared Kushner ja presidentti Trumpin poika Donald Trump Jr. ovat kieltäneet salaisen yhteistyön Venäjän kanssa. He kaikki ovat kuitenkin myös tutkinnan kohteina.

Suosittelemme sinulle