Hyppää sisältöön

Länsimetron testiajot takkuillen liikkeelle: aikatauluongelmia ja sähkövikoja

Metron testiajot Ruoholahdesta länteen aiheuttavat epäsäännöllisyyttä metroliikenteen aikatauluihin myös Helsingissä. Testiajot alkoivat tänään.

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Metroliikenteessä on tehty tänään historiaa, kun metrovaunut ovat ajaneet ensimmäistä kertaa aikataulussa koko reitin Ruoholahdesta länteen.

Tarkoitus on, että metrojunat jättävät matkustajat pois kyydistä tavalliseen tapaan Ruoholahdessa. Sen jälkeen juna jatkaa aikataulussa metron läntiselle reitille pysähtyen asemilla aikataulussa. Metron läntiset pääteasemat ovat vuorotellen Tapiola ja Matinkylä.

Tapiolan asema 10. helmikuuta. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Kun juna palaa kierrokselta Helsinkiin, se jatkaa normaalisti matkustajat kyydissään itään: Mellunmäkeen tai Vuosaareen.

Testeissä on aluksi ollut ongelmia ja osa junista on joutunut kääntymään reitiltä takaisin jo Urheilupuiston asemalta.

– Säädettävää on vielä, toteaa metron valvomosta HKL:n vastaava liikenteenohjaaja Markku Kari.

Testeissä on kärsitty sähkövioista Espoon puolella Matinkylässä ja Niittykummussa. Junien käyttöjännitteen syötössä on ollut vikaa.

Länsimetrotestauksen vuoksi käytössä ovat olleet kaikki 34 metrojunaa, jotka täysimittaiseen liikennöintiin tarvitaan. Tähän asti lyhyillä vuoroväleillä on tarvittu 24 junaa. Aiemmin liikennöitiin vain 12-15 metrojunan voimin. Junat olivat silloin tosin pitkiä.

Länsimetron testit saattavat viivästyttää metroliikennettä myös iltapäivällä

Testiajot ovat myös aiheuttaneet viivästyksiä metroaikatauluihin aamupäivällä. Odotusajat ovat olleet tänään 5-15 minuuttia.

– Vuorovälit ovat hieman epäsäännölliset, mutta ei se matkustajille käytännössä näy, sanoo Kari.

Aikatauluongelmat ja sähköviat on tarkoitus saada selätettyä iltapäiväruuhkaan mennessä.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Suosittelemme sinulle