Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Hallitus lähettää alkoholilain uudistuksen eduskuntaan: Katso listasta, mitkä asiat ovat muuttumassa

Ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttirajan nousu 5,5:een on vielä epävarmaa, koska hallituspuolueiden kansanedustajat saavat äänestää asiasta omantuntonsa mukaan. Juttu on julkaistu alun perin syyskuussa.

Pulloja
Kuva: Mari Nupponen / Yle
Annette Blencowe
Avaa Yle-sovelluksessa

Alkoholilain uudistus otti askeleen eteenpäin, kun valtioneuvosto päätti tänään torstaina esittää eduskunnalle uudistuspakettia, josta päästiin hallituksen sisällä sopuun jo kesäkuun lopulla.

Kokosimme alle alkoholilain uudistuksen pääkohdat:

  • Eniten huomiota julkisuudessa on saanut lakiesityksen kohta, jonka mukaan ruokakaupoissa saisi jatkossa myydä juomia, joiden alkoholipitoisuus on 5,5 prosenttia.
  • Myös vaatimus juoman valmistamisesta käymisteitse halutaan poistaa. Tällä hetkellä kaupoissa saa myydä vain käymisteitse valmistettuja enintään 4,7-prosenttisia juomia.
  • Käytännössä kaupat, kioskit ja huoltamot saisivat siis tulevaisuudessa myydä A-olutta, vahvaa siideriä ja väkevistä alkoholijuomista sekoitettuja long drink -juomia eli niin sanottuja limuviinoja.
  • Alkoholijuomaostoista ei enää saisi kaupan bonuksia tai ostohyvityksiä.
  • Pienille panimoille tulisi myös oikeus myydä omia niin sanottuja käsityöläisoluitaan suoraan valmistuspaikalta.
  • Laissa säädettäisiin myös nykyisten kauppojen myymäläautojen oikeudesta myydä alkoholijuomia sekä uutuutena myös Alkon mahdollisuudesta palvella asiakkaita yhtiön myymäläautosta.
  • Alkojen aukioloaika pitenisi lakiesityksen mukaan tunnilla klo 21:een.
  • Alkot saisivat myös oikeuden järjestää esimerkiksi viinihuutokauppoja.
  • Alkoholijuomien anniskelulupia muutettaisiin siten, että jatkossa yhdellä luvalla saisi anniskella kaikkia alkoholijuomia. Nykyisin on olemassa eri luvat (A, B ja C) eri vahvuisille alkoholijuomille.
  • Lisäksi ravintolat voisivat hankkia luvan alkoholijuomien vähittäismyyntiin. Myynnissä pitäisi tosin noudattaa samoja myyntiaikoja ja sääntöjä kuin muussakin vähittäismyynnissä.
  • Ravintoloiden ei enää tarvitsisi hakea erillisiä jatkoaikalupia anniskelun jatkamiselle kello 01.30:n jälkeen, mutta ravintoloille tulisi vaatimuksia järjestyksen valvonnasta. Anniskelua saisi jatkaa ravintolan omalla ilmoituksella enintään klo 04.00:ään
  • Uuden lain myötä ravintoloiden rajoituksesta olla mainostamatta happy hour -tarjouksia luovuttaisiin.
  • Nykyisin väkevien alkoholijuomien painetut tai verkkohinnastot ovat sallittuja vain Alkolle ja muille vähittäismyyjille, mutta tulevaisuudessa myös valmistajat, tukkumyyjät ja ravintolat voisivat esitellä tuotteitaan esimerkiksi verkkohinnastoissa.
  • Oluen ja viinin kotivalmistus sallittaisiin nykyistä vapaammin, kunhan se ei tapahtuisi tislaamalla.

Kansanedustajat saavat äänestää prosenteista omantunnon mukaan

Lopullisesti alkoholilain uudistuksen hyväksyy eduskunta. Kyseessä on poikkeuksellinen hallituksen esitys siinä mielessä, että kansanedustajat saavat esittää vaihtoehtoisia prosentteja kaupassa myytäviin juomiin lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä ja äänestää asiasta omantuntonsa mukaan.

Erityisesti monet keskustan edustajat ovat vastustaneet prosenttirajan nostoa. Hallitus tarvitsee siis äänestyksessä tuekseen myös opposition kansanedustajia.

Muilta osin alkoholilain uudistus hyväksyttäneen sellaisenaan, koska hallituspuolueiden edustajia sitoo tavalliseen tapaan ryhmäkuri.

Helsingin Sanomat selvitti kesäkuussa, kuinka paljon eduskunnassa on prosenttikorotuksen vastustajia. Tuolloin lehti päätyi selvityksessään siihen, että hallituksen esitykselle näyttäisi olevan hieman enemmän vastustusta kuin kannatusta. Ero oli kuitenkin pieni.

Alkoholilain uudistusta on tarkoitus käsitellä eduskunnassa mahdollisesti jo ensi viikolla.

**Lue lisää: **A-oluen maitokauppamyynnin kohtalo opposition käsissä – vastatuuli navakkaa

Suosittelemme