Hyppää sisältöön

Sotaharjoitukset käynnistyivät Itämerellä – Miten jännitteet puretaan?

Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad-sotaharjoitus kiristää tunnelmia Itämerellä, mutta suomalaiset poliitikot uskovat Venäjän haluavan tilanteeseen helpotusta.

A-studio:Talk
A-studio:Talk

Tällä viikolla Itämeren alueilla järjestetään kolme suurta sotaharjoitusta. Venäjä ja Valko-Venäjä käynnistivät Zapad-harjoituksensa samaan aikaan, kun Suomi osallistuu Ruotsin järjestämiin monikansallisiin harjoituksiin. Ruotsin alueella on ensimmäistä kertaa harjoittelemassa myös Yhdysvallat.

Länsimaat syyttävät Venäjää sotaharjoitustensa tarpeettomasta voiman näytöstä.

Ylen A-studio: Talk –ohjelman yksi vieraista, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) toivoo, että vastakkainasettelun kärjistymistä vältettäisiin. Tuomioja näkee tärkeänä, että Suomi jatkaa yhteydenpitoa ja dialogia kaikkien osapuolien kanssa.

Koska Ukraina-operaation odotukset eivät ole toteutuneet, Venäjän talous on Tuomiojan mukaan surkeassa tilassa.

– Tällä hetkellä on heikkoja signaaleja siitä, että Venäjäkin etsii jonkinlaista ulospääsytietä Ukrainasta. Asiat eivät ole menneet siellä niin, miten Venäjä on toivonut.

Kansanedustaja Pertti Salolaisen (kok.) mielestä Itämeren alueen jännitteiden purku on aloitettava Venäjän ja Yhdysvaltojen väleistä.

– Pakko alkaa viritä jotain. Ei näin voida jatkaa, toteaa Salolainen.

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Jyri Raitasalo toivoo, ettei keskustelua tarvitsisi aina käydä julkisesti. Hänen mielestään tilanne voitaisiin päivittää julkisuuteen vasta riittävän pitkien taustakeskusteluiden jälkeen.

– Useiden vuosien ajan on ollut ongelmallista, että käydään latelemassa julistuksia televisiokameroille ja sen jälkeen ajetaan vastapuoli nurkkaan.

Virossa pessimistisempiä USA:n ja Venäjän väleistä

Vanhempi tutkija Pauli Järvenpää työskentelee Viron puolustuksen ja turvallisuuden tutkimuskeskuksessa. Hän ei näe nykyisessä tilanteessa yhtä paljon toivoa kuin poliitikot Tuomioja ja Salolainen.

Järvenpää kuitenkin kiittelee presidentti Sauli Niinistön toimia, joiden hän uskoo tulevaisuudessa voivan olla mahdollisia avauksia.

– Mutta kyllä lukko on niin tiukassa amerikkalaisten ja venäläisten välillä, ettei kannata olla toiveikas, pohtii Pauli Järvenpää.

Suosittelemme sinulle