Hyppää sisältöön

Graffititaiteilijan ratkaisu töhrimiseen – taloyhtiöiden tulisi tilata pysyviä teoksia seinilleen

Taiteilija Tommi Pasasen mukaan graffititaiteeseen vihkiytymätönkin erottaa harkitun teoksen nopeasti sutaistusta töhrystä.

Graffititaiteilija Tommi Pasanen.
Graffititaiteessa Tommi Pasasta viehättää sen mystisyys. – Minua kiehtovat kirjaimet. Ne voidaan vääntää niin moneen muotoon, että siitä tulee ikään kuin salatekstiä. Kuva: Marko Siekkinen / Yle
Marko Pinola

OULU Oulun ydinkeskustassa Linnankadulla sijaitsevan taloyhtiön toistuva töhriminen on herättänyt kummastusta Kiinteistöliittoa myöten.

Seiniä on sotkettu niin usein, että taloyhtiö on varannut budjettiinsa jo vuosien ajan pari tuhatta euroa töherrysten puhdistamiseen.

Noidankehä voitaisiin kuitenkin katkaista toistuvan seinän maalaamiseen sijaan graffititaiteella. Näin uskoo Oulun Katutaide ry:n aktiivi Tommi Pasanen.

– Paras keino olisi tilata seinille pysyviä teoksia. Monet taloyhtiöt ovatkin heränneet tähän ratkaisuun.

Maallikkokin tunnistaa töhryn

Ajatus, että graffitilla voisi ehkäistä töhryjen ilmaantumista seinille, voi tuntua vieraalta. Pasasen mukaan vastaus piilee kuitenkin graffitikulttuurissa.

– Pysyvää, harkiten tehtyä teosta kunnioitetaan. Ajatellaan, että tuon päälle ei kannata tuhria.

Maalaamiseen käytetty aika on Pasasen mukaan yksi erottava tekijä aidon graffititaiteen ja niin kutsutun töhryn välillä. Ensimmäistä maalataan jopa monen päivän ajan, toinen hutaistaan sekunneissa.

Oulussa graffitikulttuuri on kuitenkin hiipumaan päin, sillä moni taiteilija on muuttamassa kaupungista pois.

Tommi Pasanen

– Toisaalta taiteilijana olen sitä mieltä, että kymmenessä sekunnissa voi tehdä hienon graffitin. Sellainen taito on kuitenkin hyvin harvinaista.

Vaikka taide on Pasasen mukaan makuasia, tunnistavat maallikotkin yhä paremmin aidon katutaiteen ja sotkemisen välisen eron. Näiden kahden sekoittaminen keskenään julkisessa keskustelussa on sekin Pasasen mukaan vähentynyt.

Graffitit yhä hyväksytympiä

Pitkään kotimaista graffitikulttuuria seurannut Pasanen kertoo, että sen hyväksyttävyys on 2010-luvun puolella kasvanut. Helsingin kaiken katutaiteen kieltäneestä nollatoleranssista on tultu tilanteeseen, jossa jopa kolmeentoista suomalaiskaupunkiin maalataan valtavia seinämaalauksia.

Katutaiteilija Tommi Pasanen työn touhussa.
Järjestyslain mukaan spraypullon hallussapidosta voidaan määrätä 40 euron sakko. Tommi Pasanen kertoo, että lain noudattamista ei käytännössä juurikaan valvota. Kuva: Marko Siekkinen / Yle

– Oulussa graffitikulttuuri on kuitenkin hiipumaan päin, sillä moni taiteilija on muuttanut kaupungista pois.

Jotta graffititaide pysyisi elinvoimaisena, on Oulun katutaide ry parhaillaan järjestämässä Väritä Kaukovainio! -tapahtumaa.

Tapahtumassa kaupunginosan purettavaan ostoskeskukseen on kutsuttu joukko taiteilijoita maalaamaan graffititaidetta (siirryt toiseen palveluun), yhdistyksen sivuilla kerrotaan.

Myös kaukovainiolaiset itse saavat kokeilla maalaamista, Pasanen kertoo.

– Tähän mennessä on tullut pelkästään myönteistä palautetta. Palautteissa on muun muassa sanottu, että on hyvä, kun saadaan väriä pintaan!

26.9. klo 15:42 täsmennetty otsikkoa tittelin osalta katutaiteilijasta graffititaiteilijaksi. Korjattu aikamuoto menneeseen Pasasen sitaattin, jossa hän kertoo taiteilijoiden muuttaneen pois kaupungista.

Suosittelemme sinulle