Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ilkka Vainio on nähnyt viihdemaailman karikot, ja nyt hän pohtii 180 astetta -haastattelussa kohua Jari Sillanpään ympärillä: "Netin myötä kaikilla on mielipide"

Musiikkikonkari Ilkka "Ile" Vainion mukaan nettimaailma on tähtiartisteille raaka, mutta tapaus Jari Sillanpään ruodinta kertoo myös aidosta huolesta.

Ilkka “Ile” Vainio
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Janne Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa
180 astetta

Kun tähti lankeaa, kansa kohahtaa.

Suursuosikki Jari Sillanpäätä epäillään ajamisesta huumausaineiden vaikutuksen alaisena. Vaikkei poliisi ole vahvistanut epäilyä, on Sillanpää myöntänyt sen. Kansan kommentit ovat olleet osin tuomitsevia mutta valtaosin ymmärtäviä. Jokainen mokaa, tähtikin.

Millainen on arkitodellisuus, jossa tähdet työtään tekevät – siitä on hyvä kertomaan Ilkka "Ile" Vainio, musiikkitaivaan 56-vuotias kummisetä, Juha "Watt" Vainion poika, menestystuottaja, ahkera sanoittaja ja nyt itsekin esiintyvä artisti.

"Netin myötä kaikilla on mielipide"

Julkisuus on raaistunut, Vainio sanoo.

– Netin myötä kaikilla on mielipide. Ennen artisti saattoi saada muutaman negatiivisen kirjeen, mutta ajattele jos olisi tullut 5 000 pilailu- tai vittuilusoittoa. Sitä se olisi ollut, jos ajattelee mitä nykyisten nettiviestien tulva olisi voinut olla vaikka 1970–80-luvulla.

– Mutta ei niistä kannata itseensä ottaa. Lähinnä ihmiset purkavat niissä anonyyminä omaa tuskaansa ja pahaa mieltä.

Sen Vainio ymmärtää täysin, että tapaukset ovat kansan huulilla. Tähti tuottaa hyvää mieltä, nostaa arjen yläpuolelle, tarjoaa elämyksiä. Kun julkikuvaan tulee säröjä, herää huoli siitä mitä tähdelle kuuluu.

– Huoli on välittämistä. Pelästytään, onko ihmisellä jokin hätä, kun tällaista paljastuu. Ja viina on meille tuttua, mutta huumeet vieras asia.

Kari Tapion tyyliin: Burn in!

Viihdemaailma on myyttinen paikka. Pitkät keikkamatkat, show't illasta toiseen, aina uusi janoinen yleisö, joka on maksanut lipustaan ja odottaa artistin panevan parastaan.

Samalla jokaisella viihdyttäjällä on yksityiselämä. Joskus menee hyvin ja joskus huonosti. Se ei saisi näkyä yleisölle.

– Kari Tapion kanssa tehtiin 20 vuotta yhteistyötä. Vaikka Kari olisi ollut keikan jälkeen aivan poikki, se jaksoi antaa nimmareita ihmisille ja jutella niiden kanssa. Fanille kokemus on ainutlaatuinen. Ihmiset voivat tulla matkojen takaa katsomaan suosikkiaan.

"Kari sanoi, että hänelle se on burn in, hän antoi kaikkensa mutta nautti siitä täysin sydämin."

– Mutta on se kuluttavaa. Moni on palanut loppuun, saanut burn outin. Mutta Kari sanoi, että hänelle se on burn in, hän antoi kaikkensa mutta nautti siitä täysin sydämin.

Kari Tapion alkoholiongelma oli kaiken kansan tiedossa, mutta suosio vankka.

– Jos sanoo reilusti, että on tehnyt virheen, niin yleisö antaa anteeksi.

Enää ei tarvitse olla sankarijuoja

Kun Vainio 12-vuotiaana aloitti Finnlevyn varastomiehenä, viinaa kumottiin kaikkialla. Varastolla, keikoilla, perheissä, idänkaupassa. Enää popparin ei tarvitse olla sankarijuoja. Kuntoilua ja raittiutta arvostetaan.

– 1970-luvulla olisi pidetty ylpistelijänä, ellei olisi ottanut keikoilla. Nyt on hienoa nähdä Elastista ja muita, jotka ovat kovassa kondiksessa ja hoitavat hommaa riemukkaasti.

Vainio puhuu omasta alkoholinkäytöstään suorasti ja myöntää sählänneensä monet esiintymiset humalassa tai kankkusessa. Nyt hän ei kuitenkaan ole ottanut olutta kolmeen kuukauteen, ja on haastatteluhetkellä "elämänsä kunnossa" kiertueella Janus Hanskin ja Viihteen kenttämiehet -bändin kanssa. Kesällä intohimoinen koripallomies voitti rockfutiksen SM-kultaa – oltuaan ensi kertaa mukana selvinpäin.

– Osa törttöilee enemmän, osa vähemmän ja jotkut eivät lainkaan. Tärkeintä on, että tekee tätä juttua sydämellään ja tuo iloa ihmisten elämään.

Suosittelemme sinulle