Hyppää sisältöön

Tunti unta yössä, tolkuton määrä kipulääkkeitä ja masennus eivät pysäyttäneet maailman parhaaksi valittua suomalaista – ”Menee päiviä, ettei tarvitse ottaa mitään”

Polven nivelrikko oli päättää Mika Kohosen uran. Siitä alkoivat vaikeat vuodet, joiden läpi hän jaksoi kömpiä. Nyt Kohonen toivoo hienoa päätöstä uralleen.

Kuva: AOP

– Lopetatko nyt vai tämän kauden jälkeen?

Lääkäri esitti kysymyksen maailman kaikkien aikojen parhaalle salibandypelaajalle Mika Kohoselle kesken kauden 2008–2009. Ruotsin Superliigan Storvreta IBK:ta tuolloin edustaneella lajilegendalla oli diagnosoitu polven nivelrikko, ja polvi oli leikattu. Kysymys pysäytti. Urheilu, salibandy ja kilpaileminen olivat Kohosen elämän rakkaimmat asiat.

Kohonen ei lopettanut. Hänet valittiin maailman parhaimmaksi pelaajaksi vuosina 2009–2012. Vuosina 2010–2012 Storvreta voitti kolme Ruotsin mestaruutta putkeen. Suomi valloitti vuonna 2010 toisen maailmanmestaruutensa peräkkäin.

Jatkaminen vaati veronsa. Seuranneista vuosista muodostui Kohoselle hyvin vaikeat. Nivelrikko käynnisti noidankehän.

Polveen sattui valtavasti. Kohonen ei pystynyt viiteen vuoteen kävelemään askeltakaan ilman kovia kipulääkkeitä. Särky vei unen. Kun uni ei tullut, oli aikaa ajatella uran loppumista. Mitä olisi enää jäljellä, kun kaikkein tärkeimmästä joutuisi luopumaan? Kohonen paloi loppuun ja sairastui masennukseen.

Pahimmillaan nukuin maksimissaan tunnin yössä.

Mika Kohonen

Elokuussa 2014 hänen täytyi pitää lyhyt tauko pelaamisesta masennuksen vuoksi. Kohonen pystyi kuitenkin palaamaan kaukaloon saatuaan apua urheilupsykologilta ja omalta lääkäriltään. Urheilija pystyi jälleen nukkumaan. Sen jälkeen palkintona on ollut esimerkiksi joulukuun 2016 maailmanmestaruus.

– Kun väsymys oli päällä, se oli ihan kauheaa. Sitä vain tsemppasi menemään. Se oli selviytymistaistelua, Kohonen muistelee Yle Urheilulle raskaimpia hetkiäkään.

– Pahimmillaan nukuin maksimissaan tunnin yössä. Sekin oli pätkissä. Jokaisella on rajat, jotka tulevat vastaan.

Kohosen rajat tulivat vastaan viiden vuoden kärsimisen jälkeen.

– Pelasin ja kannoin vastuuta. Olen Ruotsissa julkisuuden henkilö, ja kannoin koko sen paketin. Kovaa leikkiä, hän huokaa.  Masennuksesta on kömmitty ylös vahvempana ja viisaampana. Vaikka viisautta on kertynyt, Kohonen ei ole varma, tekisikö hän kaikkea vieläkään eri tavalla.

– Olisin laittanut itseni rajojen yli kuitenkin, mutten noin pahasti.

Keho puhtaaksi myrkyistä

Viime kauden päätteeksi Kohonen istui alas ensin perheensä, sitten maajoukkueen päävalmentaja Petteri Nykyn ja lopulta seuransa, Ruotsin Superliigan FC Helsingborgin kanssa. Syntyi päätös jatkaa uraa Helsingborgissa.

– Mietin, mitä haluan urheilulta ja elämältä. Tulin taas siihen johtopäätökseen, etten koe olevani vielä valmis, Kohonen sanoo.

Keskusteluissa laitettiin suuntaviivat sille, miten kentälle saadaan niin hyvä pelaaja, kuin kroppa mahdollistaa. Uran kolmannella maailmanmestaruudella viime joulukuussa ei sinällään ollut väliä jatkopäätöksen kannalta. Motivaation piti löytyä syvemmältä.

– Halusin laittaa itseni likoon. Milloin ura sitten loppuukin, haluan, että olen ollut rehellinen itseäni kohtaan ja tehnyt asiat juuri niin hyvin kuin vain pystyn, hän sanoo.

– Kun pystyisi olemaan paras versio itsestään vielä kerran. Sitten voisi hyvillä mielin jonain päivänä istahtaa alas, hengähtää ja katsoa, mitä on tehnyt.

Kuva: AOP

Tällä viikolla Kohonen, 40, astelikin Ruotsin Superliigan avaustilaisuuteen uudella ilmeellä. Viimeisen kolmen vuoden aikana hän oli treenannut kovaa, ja elämä oli saatu järjestykseen.

Huomattavinta Kohosen uudistuneessa olemuksessa oli se, kuinka paljon hän oli laihtunut. Ottelupainosta oli kadonnut kahdeksan kiloa. Syy oli pelaajan mukaan puhdistusdieetissä, jonka hän oli tehnyt viime kauden jälkeen maajoukkuefysioterapeuttien suosituksesta. Aineenvaihdusta oli aktivoitunut, ja paino oli pudonnut normaalille tasolleen.

– Olen puhdistanut elimistöni kaikenlaisista myrkyistä. Minun kohdallani se tarkoitti lääkkeitä, kipulääkkeitä, morfiinia, alkoholia ja jopa sokeria, Kohonen sanoi STT:n mukaan.

Mainittujen aineiden lisäksi Kohonen oli jättänyt pois kaikki ylimääräiset hiilihydraatit ja kahvin. Neljän viikon ajan hän oli syönyt vain ekologista lihaa, paljon kasviksia ja smoothieita. Dieetin tavoitteena oli ollut parantaa suoliston terveyttä. Sen jälkeen oli vielä testattu, mitkä ravintoaineet sopivat kropalle.

– Iso ero tämän jälkeen oli, etten ollut yhtään väsynyt. Heti kun söi oikeita asioita, ei väsyttänyt sen jälkeen. Mieli ja aivotkin olivat virkeämmät, Kohonen sanoo nyt.

– Minulle puhdistus oli enemmän kuin täydellinen. Jokainen saa päätellä itse, mikä oma mielipide on.

Iso asia oli kipulääkkeiden jättäminen hetkeksi pois. Ne ovat kuuluneet Kohosen uraan vuosikymmeniä. Kun Kohonen oli 16-vuotias, jääkiekkoa harrastaneen nuoren urheilijan polvessa havaittiin rustomuutoksia. Polvi oli vanhenemassa nopeammin kuin mies.

Liian paljon olen joutunut niitä myrkkyjä syömään.

Mika Kohonen

Sen jälkeen, erityisesti nivelrikkodiagnoosia ympäröivinä vuosina, Kohonen söi loputtomasti särkylääkkeitä, tulehduskipulääkkeitä ja jopa vahvoja kodeiinipohjaisia lääkkeitä. Niitä hän ei ole ottanut muutamaan vuoteen lainkaan, koska dopingsäännöt eivät enää hyväksy käyttöä edes harjoituskaudella.

Kodeiini on heikko opiaatti, joka muuttuu maksassa morfiiniksi. Se on kuitenkin vaikutukseltaan vain kymmenesosa morfiinista, jota annetaan esimerkiksi saattohoitopotilaille.

– Liian paljon olen joutunut niitä myrkkyjä syömään. Ymmärrän ja kunnioitan kovasti sitä, että liika on aina liikaa. Keho ottaa osumaa, Kohonen sanoo. 

Pitkäaikaisessa käytössä lääkkeet eivät pelaajan mukaan tee hyvää keholle. Hän korostaa, että niiden ottaminen on aina ollut hänen oma valintansa. Koska salibandy on ollut kaikkein tärkeintä, kentälle on pitänyt päästä. Siitäkin huolimatta, että lääkärit eivät ole voineet sitä suositella.

– Oma urheilulääkärini on aina sanonut minulle, ettei tämä ole tervettä hommaa.

Tabut pois urheilusta

Kodeiinipohjaisilla lääkkeillä on koukuttava vaikutus, joka on pelottanut Kohosta hänen uransa varrella. Yhdysvaltain urheilumaailmasta, esimerkiksi amerikkalaisen jalkapallon tai showpainin piiristä tiedetään tarinoita, joissa vahvat, uran aikana otetut kipulääkkeet ovat muuttuneet ongelmaksi urheilijoille. Kohonen pystyi lopettamaan kodeiinin käytön ilman ongelmia.

– Ei ollut mitään sellaista, että sitä olisi pakko saada. Minulla ei ole ollut koukuttavaa oloa, ja homma on pysynyt ainakin jotenkuten lapasessa. Kovimmissa jaksoissa on tosin ollut niin, että kyllähän se on hyvän olon tuonut, kun kipu on lähtenyt pois.

Menee päiviä, ettei tarvitse ottaa mitään.

Mika Kohonen

Kohonen käyttää dieettinsä jälkeenkin kipulääkkeitä silloin tällöin. Nivelrikko ei katoa minnekään, vaikka hän aamulla herätessään toivoisi. Nyt lääkemäärät ovat kuitenkin paljon pienempiä kuin aikaisemmin.

– Menee päiviä, ettei tarvitse ottaa mitään. Ollaan ihan terveellä pohjalla.

Kohonen puhuu avoimesti sekä masennuksesta että kipulääkityksen ongelmista. Hänen mukaansa kaikesta pitää voida keskustella. Mikään asia ei saa olla tabu, sillä urheilu on yhteinen asia.

– Jos jokin asia on tabu, se lakaistaan maton alle. Jos ongelmia on, niistä tulee nopeasti isoja, Kohonen sanoo. Yksi tabuista on ollut urheilijauran loppumisen vaikutus mielialaan.

– Pitäisin avoimemmasta ilmapiiristä ja siitä, että Suomessa autettaisiin ja tuettaisiin urheilijoita esimerkiksi koulutuksella tai henkisellä avulla. Ei ole iso vaiva, että miehet ja naiset ohjattaisiin oikeille urille, jottei paha kierre lähtisi päälle.

Kuva: AOP

Unelmana vuoden 2020 kotikisat

Tällä hetkellä Kohonen voi hyvin. Hän on harjoitellut kovaa maajoukkuevalmentaja Samu Kuitusen johdolla, mutta tehostetummin ja erilailla kuin nuorempana. Laihtuminen on auttanut polven kanssa. Se on nyt kivuttomampi kuin vuosiin. Henkinen jaksaminen ja unensaanti ovat kuin yö ja päivä verrattuna kolmen vuoden takaiseen aikaan. Kohonen nukkuu hyvin ja riittävästi. Se heijastuu koko elämään.

– Huomaan, että ulkona paistaa aurinko ja kukat tuoksuvat. Pystyn suuttumaan, tuntemaan ja kokemaan asioita.

Kun pystyisi olemaan paras versio itsestään vielä kerran.

Mika Kohonen

Kohonen odottaa alkavaa toista kauttaan Helsingborgin joukkueessa luottavaisempana kuin viime syksynä. Seuran urheilutoimenjohtajana toimii Juha Kivilehto, joka myös pelaa puolustajan paikalla joukkueessa. Kivilehto on kasannut täksi kaudeksi oman näköisensä ryhmän, joka pystyy Kohosen mukaan haastamaan minkä tahansa joukkueen: myös liigaa viime vuodet dominoineen IBF Falunin.

Tavoitteena on rakentaa Helsingborgiin arki, jonka avulla Ruotsin mestaruuden voittaminen tapahtuu vääjäämättömästi jossain vaiheessa – ehkä jo ensi keväänä. Se vaatii vielä voittamisen kulttuurin ja Kohosen sanoin "karaktäärin" luomista.

Joukkue on vaikuttanut harjoituspeleissä stabiilimmalta kuin aikaisemmin. Kohonen on pelannut otteluissa samassa kentällisessä kahden suomalaispuolustajan, Petri Hakosen ja Nico Salon kanssa. Salo saapui Ruotsiin täksi kaudeksi Tampereen Classicista, jossa hän voitti Suomen mestaruuden. Kohonen ja Salo, 23, olivat myös samassa maailmanmestaruuden voittaneessa ryhmässä viime joulukuussa.

Nico Salo (eturivissä kolmas vasemmalta) ja Mika Kohonen (neljäs vasemmalta) Suomen maajoukkueen penkillä.

– Näen Nicossa potentiaalin edetä maailman parhaaksi asti, Kohonen hehkuttaa. Viidesti maailman parhaaksi valittu mentoroi nuorempaansa mielellään.

– Koetan tehdä sen hyväksi paljon, olla tukena ja auttaa sillä matkalla.

Kohosen omana tavoitteena on edetä asia kerrallaan. Vaikka polvi olisi terve, pärjääminen maailman huipulla vaatii 40-vuotiaana tuplamäärän töitä verrattuna aikaisempaan.

Vuoden 2018 MM-kisat ovat jo nurkan takana. Niiden jälkeen Kohosen unelmissa siintää uran lopettaminen kotikisoihin vuonna 2020.

– Olisi aivan huikeaa olla sellaisessa tikissä, että olisi voittamassa vielä yhtä kultaa kotikentällä.

Lue myös:

Kohonen haluaa lopettaa uransa arvokkaasti – "Olen puhdistanut elimistöni kaikenlaisista myrkyistä"

Salibandyliigaan sääntöuudistuksia ja Singaporen-keikka  - "Höpinä tasoeroista puolilapsellista"

Ammattimaisuuden ja amatörismin ristitulessa - "Ammattimaisempaa otetta taustalle"

Suosittelemme sinulle