Hyppää sisältöön

Herätys: Pohjois-Korea uhitteli taas, uskonto katosi päiväkodeista, Cassini syöksyy Saturnukseen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Pohjois-Korea esitteli ohjuksia sotilasparaatissa huhtikuussa. Kuva: How Hwee Young / EPA

Pohjois-Korea laukaisi toisen ohjuksen kohti Japania

Pohjois-Korea on laukaissut jälleen ohjuksen, joka lensi Japanin yli.  Etelä-Korean mukaan ohjus matkasi luultavasti noin 3 700 kilometrin matkan ja saavutti 770 kilometrin korkeuden. Se lensi pidemmälle kuin elokuussa Japanin yli ammuttu ohjus.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu päivällä hätäistuntoon Pohjois-Korean takia. Japanin pääministerin Shinzo Aben mukaan kansainvälisen yhteisön on lähetettävä Pohjois-Korealle selvä viesti.

Ruokarukous vaihtui loruun tänä syksynä

Vielä kesällä monen päiväkodin rutiineihin kuului rukous ennen lounasta. Elokuussa arki muuttui, kun uudistuneet varhaiskasvatusuunnitelmat otettiin käyttöön.

Varhaiskasvatus on nyt uskonnollisesti sitouttamatonta. Ruokarukoukset lasketaan tunnustukselliseksi uskonnon harjoittamiseksi, ja siksi ne eivät enää kuulu varhaiskasvatukseen. Päiväkodeissa onkin opeteltu ruokalorujen lukemista rukousten sijaan.

Kuva: Yle

Tuloerot kasvavat taas pitkästä aikaa

Rikkaiden ja köyhien välinen ero on pysynyt melko tasaisena toistakymmentä vuotta, mutta eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan ero on alkanut taas revetä.

Perussyyt tuloerojen kasvulle löytyvät yleisestä talouskehityksestä ja Suomen hallituksen leikkauspolitiikasta.

Kuva: Yle

Cassini-luotaimen pitkä matka päättyy

Kaikkien aikojen kalleimman avaruusluotaimen matka päättyy, kun Cassini-luotain syöksyy suunnitellusti Saturnuksen kaasukehään tänään iltapäivällä. Kolmetoista vuotta kaasujätti Saturnuksen kiertoradalla taivaltanut luotain mullisti ihmiskunnan tiedon aurinkokuntamme ulkoplaneetoista.

Taiteilijan näkemys paljon tietoa tuottaneesta Cassini-luotaimesta ja sen kohteesta, Saturnuksesta renkaineen ja kuineen. Kuva: Nasa

Sää jatkuu vaihtelevana

Tänään on sateista Lapissa ja idässä, lännessä pilvipeite rakoilee. Etelässä voi tulla kuurosateita, kertoo meteorologi Toni Hellinen. Lapin käsivarressa on vain pari astetta lämmintä, joten sade on paikoin räntää. Lämpimintä on etelässä, iltapäivällä noin 14 astetta. Lue lisää säästä: yle.fi/saa

Kuva: Yle

Suosittelemme sinulle